Verkostokirje 2/2022
Ajankohtaisia asioita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä eriarvoisuuden vähentämisestä
Huhtikuu 2022
Tilaa verkostokirje sähköpostiisi tai peruuta tilaus
Blogeista nostettua
Hyvinvointialueet tuovat kansalaisille uudenlaisia vaikuttamismahdollisuuksia
Laki hyvinvointialueesta ehdottaa myös lukuisia suoran vaikuttamisen menetelmiä hyvinvointialueiden käyttöön.
Jos ja kun hyvinvointialueet ottavat aktiivisesti lain mahdollistamia vaikuttamisvälineitä käyttöön, muodostuu hyvinvointialueilla kokonainen paletti uudenlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintaan. Haasteena on, kuinka myös heikoimmassa asemassa olevien ääni alkaa päätöksenteossa kuulumaan. Tässä esimerkiksi rakenteellisella sosiaalityöllä voisi olla vaikuttamisen paikka. Tärkeää on tukea heikommassa asemassa olevien osallistumista ja viestiä, että heitä halutaan oikeasti kuulla, kirjoittaa Marko Nousiainen blogissaan.
Lue blogikirjoitus (THL-blogi)
Liikunta ja mielenterveys kulkevat käsi kädessä – vai kulkevatko?
Liikunnan merkitys terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on kiistaton. Paljon on kertynyt tutkimustietoa myös siitä, että liikunnalla voidaan tukea fyysisen terveyden lisäksi myös mielenterveyttä ja psyykkistä hyvinvointia.
Täysin yksiselitteisestä asiasta ei kuitenkaan ole kyse, sillä liikunnan ja terveyden välinen yhteys on moniulotteinen. Liikunta ja mielenterveys olivat Reserviläisten toimintakyky -tutkimukseen mukaan nuorilla miehillä kytköksissä toisiinsa, kirjoittaa Kaija Appelqvist-Schmidlechner.
Tutkittua
Huono-osaisuus Suomessa -karttasovellus
Diakonia-ammattikorkeakoulun karttasovelluksessa voit tarkastella erilaisia huono-osaisuuden osoittimia sekä luoda profiileja alueista. Indikaattorivertailussa on kolme aluetasoa: hyvinvointialueet, seutukunnat ja kunnat. Postinumerotason tarkastelulle on oma osionsa.
Siirry karttasovellukseen Diakin sivulle
Lasten ja nuorten terveystarkastukset toteutuivat korona-aikana huonosti
Perusopetuksen oppilaiden ja toisen asteen opiskelijoiden terveystarkastukset toteutuivat erittäin puutteellisesti lukuvuonna 2020–2021, kertovat Kouluterveyskyselyn tulokset. Lääkärintarkastukset olivat toteutuneet vielä huonommin kuin terveydenhoitajan tarkastukset.
Lue lisää Kouluterveyskyselyn tuloksista THL:n uutisesta
Vahva osallisuuden kokemus auttoi koulukodissa olleita nuoria välttämään syrjäytymisen
THL:n tutkimuksessa selvitettiin sijoitettujen nuorten pärjäämistä elämässä. Vahva osallisuuden kokemus lisäsi toimintavalmiuksia ja pärjäävän ihmisen identiteettiä. Tällöin myös mahdollisia vastoinkäymisiä oli ollut helpompi käsitellä ja hallita.
Seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovat uhka nuoren osallisuudelle
Seksuaalista häirintää tai seksuaaliväkivaltaa kokeneilla nuorilla on selvästi muita nuoria matalampi osallisuuden kokemus, käy ilmi vuoden 2019 Kouluterveyskyselystä.
- Lue THL:n tiedoteesta
- Sokran tutkimusviestiin 2/2022 on koottu tutkimustuloksia nuorten osallisuuden kokemuksen ja eri väkivallan muotojen yhteyksistä
Suomen ensimmäinen ruokapolitiikan ja -ympäristön arviointi
Suomessa toteutettiin ruokapolitiikan ja -ympäristön arviointi ensimmäistä kertaa. Julkaistut tulokset ja toimenpide-ehdotukset antavat suuntaviivoja terveyttä edistävän ruokaympäristön kehittämiseen ja kansanterveyden edistämiseen.
Infoa TEAviisarin käynnissä olevista tiedonkeruista
Liikunta kunnan toiminnassa 2022
- Olemme lähettäneet tiedonkeruun käynnistymisestä lisätietoa, tunnukset ja vastauslinkin liikunnan edistämisestä vastaaville viranhaltijoille.
- Toivomme, että tiedonkeruulomaketta käsitellään liikunnan edistämisestä vastaavan työryhmässä tai johtoryhmässä.
- Tiedot julkaistaan TEAviisarissa syksyllä 2022.
Terveydenedistämisaktiivisuus (TEA) perusterveydenhuollossa 2022
- Olemme lähettäneet tiedonkeruun käynnistymisestä lisätietoa, tunnukset ja vastauslinkin terveyskeskuksen johdolle.
- Toivomme, että tiedonkeruulomaketta käsitellään kansanterveystyöstä vastaavan hallinnollisen yksikön johtoryhmässä tai vastaavassa toimielimessä.
- Tiedot julkaistaan TEAviisarissa syksyllä 2022.
Kehitettyä
Mielen hyvinvointi kriisiaikana : materiaalia ammattilaisille
Olemme koonneet sivuillemme terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä materiaaleja, jotka auttavat ammattilaisia kohtaamaan Suomeen saapuneita ihmisiä. Sivuston sisältöä voi hyödyntää myös, kun tilannetta käsitellään aiemmin konfliktialueilta saapuneiden ihmisten kanssa, joita sota on järkyttänyt.
Ukrainan sota, terveys ja hyvinvointi (Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus -sivusto)
Kriisistä toiseen- henkisen jaksamisen avuksi : materiaalia kansalaisille
Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi herättää ahdistusta ja pelkoa, vaikka välitöntä sodan uhkaa ei olisikaan. Sota-alueella hädässä olevia halutaan auttaa. Tilanne koskettaa meitä kaikkia tavalla tai toisella, joten sekä oma että läheisten jaksaminen on koetuksella.
Yhdenvertaisuuden edistäminen -verkkosivut on julkaistu
Kuntien ja alueiden yhdenvertaisuuden edistämistä koskevat sivut on julkaistu thl.fi-palvelussa. Sivusto tarjoaa tietoa ja tukea kuntien ja alueiden toiminnallisen yhdenvertaisuuden edistämiseen.
Lue lisää THL:n Yhdenvertaisuuden edistäminen -sivuilta
Terveyden edistämisen määräraha
Haku vuodelle 2023 aukeaa toukokuussa ja sulkeutuu kesäkuun puolivälissä. Ennakkotiedote painopisteistä julkaistaan kevään aikana.
Seuraa THL:n Terveyden edistämisen määräraha -sivua
Terve Kunta -verkostoon kaksi uutta jäsentä
Terve Kunta -verkosto kehittää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintatapoja ja rakenteita Suomessa ja edistää alaa kansainvälisesti osana WHO European Healthy Cities -verkostoa.
Tutustu uusiin jäsenkuntiin
Tapaturmien ehkäisy hyvinvointialueilla
Tapaturmia kannattaa ehkäistä, koska ne ovat suomalaisten neljänneksi yleisin kuolinsyy. Uudelta verkkosivulta löydät työkaluja, joiden avulla tapaturmien ehkäisytyötä voidaan koordinoida ja johtaa hyvinvointialueilla.
Tutustu THL:n Tapaturmien ehkäisy hyvinvointialueilla -verkkosivuun
Monialaisen yhteistyön työkaluja hyte-työhön
Healthy Boost -hankkeessa kunnissa testatut ja pilotoidut monialaisen yhteistyön työkalut on nyt kaikkien saatavilla. Ne tuovat tehoa ja uusia näkökulmia yhteiskehittämiseen ja hallintorajat ylittävään työskentelyyn.
Tutustu ja ota käyttöön Healthy Boost -hankkeessa kehitetyt työkalut
Vaikuttava rakenteellinen sosiaalityö -kirja
Kirja edistää yhteistä ymmärrystä siitä, mitä rakenteellisella sosiaalityöllä tarkoitetaan, miten sitä voidaan tehdä, miten sen toimintaedellytyksiä voidaan vahvistaa sekä mitä tulevaisuuden näkymiä ja odotuksia siihen voidaan liittää.
Tutustu Vaikuttava rakenteellinen sosiaalityö -kirjaan
Luonto ja osallisuus -tietopaketti
Löydät tietopaketista tutkimustuloksia ja erilaisia luontolähtöisiä menetelmiä, joilla voidaan lisätä erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta ja hyvinvointia. Kokonaisuus on koottu yhteistyössä Euroopan sosiaalirahaston osallisuushankkeiden kanssa.
Luonto ja osallisuus -tietopaketti
Puheeksiotto on ajan antamista ikääntyneelle -opas
Miten puhua ikääntyneen kanssa päihteiden käytöstä, tupakka- tai nikotiinituotteista ja rahapelaamisesta. Opas tarjoaa ammattilaisille tietoa alkoholin käytön, tupakka- ja nikotiinituotteiden, lääkkeiden ja huumausaineiden sekä rahapelaamisen puheeksioton ja lyhytneuvonnan tueksi.
Järjestöjen ja sosiaali- ja terveyskeskuksen yhteistyön vinkkilista
Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n Yhteistyön vinkkilista auttaa järjestöjä ja sotekeskuksia vahvistamaan yhteistyötä mm yhdyshenkilöt, tilat ja yhteistyön käytännöt.
Alueellinen ja yhdessä tehtävä yksinäisyystyö laajenee Suomessa
Lähde -talkoissa eri toimijat lähtevät yhdessä yhteisen toimintamallin mukaan vähentämään yksinäisyyttä ja lisäämään alueen yhteisöllisyyttä. Mukana on jo yli 450 toimijaa.
Tulevia tapahtumia
Hyte-treffit kulttuurihyvinvoinnista 22.4.2022
THL ja Kuntaliitto järjestävät joka toinen kuukausi kuntien hyte-koordinaattoreille ja muille hyte-työn tekijöille avoimen verkkotapaamisen, jossa kuullaan kuntien hyte-työn kehittämiseen ja johtamiseen liittyviä puheenvuoroja ja käydään yhteistä keskustelua.
Lue lisää Kuntaliiton sivuilta
Moninaisuutta palveluihin - Suomeen muuttanut väestö terveyspalvelujen käyttäjinä 3.5.2022
Kuinka Suomeen muuttanut väestö käyttää terveyspalveluja? Onko digitalisaatio edistänyt Suomeen muuttaneiden ihmisten palveluiden saantia? Seminaarista tietoa sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen sekä hyvinvointialueiden tueksi.
Ilmoittaudu mukaan Moninaisuutta palveluihin -seminaariin viimeistään 20.4.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen THL:n tapahtumakalenterissa
Tervetuloa Tapaturmaseminaariin 12.5.2022
Seminaari tapaturmien ehkäisyn asiantuntijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Seminaarissa käsitellään Turvallisesti kaiken ikää - koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelman toimeenpanosuunnitelman teemoja.
Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu (Tapahtumakalenteri)
"Kohtaamisissa on mahdollisuus"-verkostotapahtuma Jyväskylässä 20.5.2022
JAMK järjestää maksuttoman "Kohtaamisissa on mahdollisuus"-verkostotapahtuman. Ohjelma on suunnattu erityisesti sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimessa, kulttuurin, vapaa-ajan ja liikunnan toimialalla työskenteleville sekä muille perhekeskustoimintaan osallistuville.
Ohjelma ja ilmoittautuminen 10.5 mennessä
Kuntien hyvinvointiseminaari 31.5.2022
Kuntaliiton vuotuinen hyvinvoinnin huipputapahtuma tänä vuonna Kuntatalolla ja verkossa.
Katso alustava ohjelma ja ilmoittaudu mukaan (Kuntaliitto)
Terve Kunta -verkoston avoin verkostopäivä 23.11.2022
Verkostokuntien järjestämä kaikille yhteinen syksyn huipputapahtuma, ennakkovaroitus, laita siis jo kalenteriin.
Verkostopäivien ohjelma julkaistaan syksyn aikana
HYTE-päivä 24.11.2022 - laita jo kalenteriin
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vuotuinen huipputapahtuma, ennakkovaroitus, laita siis jo kalenteriin.
Lisää tietoa välitetään heti kun sitä on.