Verkostokirje 5/2023

HYTE-oppimisverkoston logokuva.

Ajankohtaisia asioita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä eriarvoisuuden vähentämisestä

Lokakuu 2023

Tilaa verkostokirje sähköpostiisi tai peruuta tilaus

Uudistamme uutiskirjeitämme – tavoitteena lukijaa palveleva viestintä

THL:n uutiskirjeperhe uudistuu! Tämä HYTE-oppimisverkoston kirje päivittyy syksyn aikana THL:n Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen uutiskirjeellä: Saat uudenmallisen THL-uutiskirjeen lähiviikkoina. Saat vuoden loppuun asti sekä HYTE-oppimisverkoston kirjeen että uudenmallisen THL-uutiskirjeen. Uutiskirjeen päivitys ei vaadi sinulta mitään toimenpiteitä. Saat automaattisesti uuden THL-uutiskirjeen sähköpostiisi.

Pysyt jatkossakin HYTE-oppimisverkoston jäsenenä ja sähköpostilista toimii tuttuun tapaan. Voit siis lähettää ja saada verkostolaisten toisilleen lähettämiä uutisia ja kysymyksiä.

Blogeista nostettua

Hyvinvointia ja terveyttä edistävät toimintamallit käyttöön arviointia ja käyttöönottoa vahvistamalla

THL kehittää HYTE-toimintamallien arviointijärjestelmää, johon kertyy vertaisarvioitua tietoa näyttöön perustuvien toimintamallien vaikuttavuudesta.

Arviointitieto HYTE-toimintamallien vaikuttavuudesta auttaa alueiden ja kuntien päättäjiä ohjaamaan toimintaa vaikuttavaan suuntaan. HYTE-toimintamalleja löytyy usein terveyspalvelujärjestelmän ulkopuolelta esimerkiksi koulutuksen, kulttuurin, liikunnan, liikenteen, luonnon ja ravitsemuksen alueilta, kirjoittavat Nella Savolainen ja Marika Kylänen 6.9.2023.

Lue koko THL blogi

Digitaaliset palvelut ovat mainio lisä, mutta niiden suunnittelu vaatii eettistä harkintaa

Sosiaalisen raportoinnin asiakirjoista käy ilmi, että vaikeassa elämäntilanteessa ja lukuisten ongelmien keskellä painivia ihmisiä on ohjattu itsehoito-ohjeiden pariin. Hyvinvointialueilta kuuluu myös viestiä, että kartoittavan kyselyn tehtyään ihmiset ovat kokeneet jääneensä ilman apua.

Jos digipalveluja kehitetään palvelemaan vain motivoitunutta ja tiedonjanoista ihmistä, tullaan luoneeksi uusi syrjäyttämisen mekanismi. On myös pohdittava, mitä ihmisiltä kannattaa ja voi verkossa kysyä. Näin tehtiin muun muassa THL:n osallisuusindikaattorin kohdalla.

Lue lisää Anna-Maria Isolan 25.9.2023 kirjoittamasta THL blogista

Tutkittua

Arkeen Voimaa- toimintamalli arvioitu kiitettäväksi HYTE-toimintamallien arvioinnissa

Arkeen voimaa -sujuvampaa arkea sinulle.

Arkeen Voimaa -toimintamalli on arvioitu kiitettäväksi osana HYTE-toimintamallien arviointia.  Toimintamalli on näyttöön perustuvaa ryhmätoimintaa.  Ryhmässä käsitellään hyvinvoinnin teemoja sekä opetellaan itsehoidon työkaluja.

Tutustu toimintamallin kuvaukseen ja arviointiin

Kuntajohdon ja Kulttuurin 2023 kuntakohtaiset tulokset julkaistu TEAviisarissa

Molempien tiedonkeruiden kattavuus oli erinomainen. Kiitokset kaikille aktiivisuudesta.

  • Kuntajohdon tilastoraportti sekä keskeiset kansalliset päätulokset julkaistaan marraskuussa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päivässä 24.11.2023.
  • Kulttuurin Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisu sekä keskeiset kansalliset päätulokset julkaistaan Aluekumppanuuksien päivässä 14.11.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen peruskouluissa 2023-tiedonkeruu on käynnistynyt

Olemme lähettäneet tiedonkeruun käynnistymisestä lisätietoa, tunnukset ja vastauslinkin koulujen/rehtoreiden sähköpostiosoitteisiin.

  • Lisäksi olemme informoineet opetuksen järjestäjiä sähköpostilla käynnistyneestä tiedonkeruusta.
  • Toivomme, että tiedonkeruuseen vastaavat rehtorit yhteistyössä koulun opiskeluhuoltoryhmän kanssa 3.11. mennessä.
  • Tiedot julkaistaan TEAviisarissa keväällä 2024.

Osallisuusvastaavien kyselyn tulokset kertovat hyvinvointialueiden osallisuustyöstä

Miten osallisuuden edistämistyö on käynnistynyt hyvinvointialueilla? Miten osallisuustyötä johdetaan ja ovatko resurssit riittävät? Sokra-koordinaatio kysyi asiaa hyvinvointialueiden osallisuusvastaavilta.

Lue Osallisuustyö hyvinvointialueilla -kyselyn tulokset 2023

ESR-osallisuushankkeiden kehittämät ja Sokra-koordinaation arvioimat toimintamallit ovat juurtuneet hyvin osaksi toimintaa

Euroopan sosiaalirahaston hankkeissa kehitetyt ja Sokran arvioimat osallisuutta edistävät toimintamallit ovat juurtuneet hyvin käytäntöön.  Haastatteluihin osallistui 75 hanketta ja niistä kävi ilmi, että useat mallit ovat levinneet laajempaan käyttöön.

Hanketyöllä muutoksia huono-osaisten elämään (Diak-Dialogi 1.9.2023)

Kehitettyä

Elintapaohjauksen tarkistuslista kunnille

Elintapaohjaus on kunnan ja hyvinvointialueen yhteinen tehtävä. Laadukas ja vaikuttava elintapaohjauksen palveluketju edellyttää, että hyvinvointialueiden elintapaohjaus kytkeytyy kuntien tuottamiin palveluihin sekä yritysten, järjestöjen ja yhdistysten toimintaan.

Ota osallisuustyökalut käyttöösi!

Elokuun lopussa päättyneessä Sokra-koordinaatiohankkeessa kehitettiin vuosina 2014–2023 työkaluja ja tietoa, joilla voidaan edistää erityisesti heikossa asemassa olevien osallisuutta. Ota käyttöösi esimerkiksi Osallisuuden edistäjän opas, 101 osallisuutta edistävää lupaavaa käytäntöä ja osallisuuden 24 apukysymystä!

Sokra-koordinaatiossa kehitettiin osallisuustyökaluja

Opas työttömän terveystarkastuksen toteuttajalle

Verenpaineen mittaus.

Terveydenhuollon ammattihenkilöille ja esihenkilöille suunnattu työttömän terveystarkastuksen toteuttajan opas ohjeistaa ja tukee palvelun toimeenpanoa hyvinvointialueilla ja muissa palvelua tuottavissa organisaatioissa.

Opas työttömän terveystarkastuksen toteuttajalle

Miten palveluilla voidaan auttaa järjestelmän sairastuttamia?

Työttömyydessä sairastuttaa myös byrokratia ja asioiden selvittely ja setviminen. Siis järjestelmä itsessään. Olisiko aika vihdoin siirtää kannustavuuden ajattelua työelämäpalveluihin, pohtii Leini Sinervo blogissaan.

Lue blogi: Miten palveluilla voidaan auttaa järjestelmän sairastuttamia? (Innokylä)

Kohtaamisia

Hyvinvointia huomiselle – irti nikotiiniriippuvuudesta keskustelutilaisuus 25.10.2023

Tervetuloa kuulemaan tupakka- ja nikotiinituotteista vieroituksen toimeenpanon suosituksesta ja miltä suositus kuulostaa käytännön vieroitustyön kannalta. Mitkä asiat pitäisi erityisesti huomioida hyvässä vieroituksessa? Miten Savuton Suomi 2030 -verkosto voi asiaa edistää? Miten voimme tukea hyvinvointialueita?

25.10. klo 9.00–10.50. Toteutustapa hybridi.

Kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspintatyö hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä: vastinpari –webinaari 31.10.2023

Webinaari teemana on kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspintatyön merkitys HYTE-työn onnistumisessa. Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti kuntien ja hyvinvointialueiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön ammattilaisille ja asiantuntijoille.

31.10.2023 Klo 12:30-15:30.

Ilmoittautuminen päättyy 26.10. klo 16. Saat kalenterivarauksen sähköpostiisi ilmoittautumisen jälkeen.

Ohjelma ja ilmoittautuminen (Tapahtumakalenteri)

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päivä 24.11.2023

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päivä 24.11.2023.

Tule kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ajankohtaisista asioista. Päivän teemana on vaikuttava HYTE-työ positiivisen kautta.

HYTE-päivä järjestetään hybriditilaisuutena (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Mannerheimintie 166, Helsinki), mutta hienoa olisi tavata pitkästä aikaa kasvotusten. Ilmoittautuminen päättyy 17.11. Etänä osallistujille lähetetään Teams-linkki päivää aikaisemmin.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan

X Valtakunnalliset Tupakka ja terveys päivät 29.-30.11.2023

Kymmenennet Valtakunnalliset Tupakka ja terveys päivät 29 30.11.2023.

Koulutuksen järjestävät Filha ry ja THL yhteistyössä. Ohjelmassa mm. uusinta tutkimustietoa, tupakasta ja nikotiinista vieroituksen kansallisesta suosituksesta, päivitetty Käypä hoito -suositus. Koulutuksessa saa tietoa siitä, mitä tulisi ottaa huomioon koskien uusia nikotiinituotteita (esim. nikotiinipussit, sähkösavukkeet) ja nuuskaa.

Tutustu ohjelmaan ja posterinäyttelyyn osallistumiseen Filha ry:n sivuilla

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 15.11.2023 Kempeleellä

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 15.11.2023 Kempeleellä.

Hyvinvointifoorumi järjestetään Kempeleen Linnakankaan koululla. Tänä vuonna pureudutaan muun muassa vaikuttaviin toimiin lisätä liikkumista sekä kutsuntaikäisten hyvinvoinnin tilaan Pohjois-Pohjanmaalla. Foorumissa kuullaan myös paikallisista hyvistä käytänteistä ja palkitaan vuoden hyvinvointiteko. Tilaisuus on maksuton sisältäen kahvitarjoilut ja lounaan.

Hyvinvointifoorumin ohjelma ja ilmoittautuminen (pohjois-pohjanmaa.fi)

Save the date: Osallisuusviikko 5.–8.2.2024

Laita jo kalenteriisi seuraava osallisuusviikko. Osallisuusviikolla tutustutaan osallisuuden edistämisen työkaluihin. THL kannustaa myös muita toimijoita järjestämään viikolla omaa ohjelmaa ja tekemään osallisuuteen liittyvää viestintää. THL:ssä tapahtumaa järjestää Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio.

Osallisuusviikko THL:n tapahtumakalenterissa