Verkostokirje 3/2022

Hyte-verkostokirjeen logo: luminen kuusenoksa.

Ajankohtaisia asioita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä eriarvoisuuden vähentämisestä

Kesäkuu 2022

Tilaa verkostokirje sähköpostiisi tai peruuta tilaus

Blogeista nostettua

Kolme ratkaisuehdotusta kuntayhteistyöhön hyvinvointialueilla

Kunnat ja hyvinvointialue ovat lain mukaan päävastuussa alueen asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Työn jatkuvuus on varmistettava yhteisillä yhteistyörakenteilla, toimintakäytännöillä ja verkostotyöllä.

Kaikkien hyvinvointialueiden on ratkaistava, miten järjestetään yhteistoiminta kuntien kanssa. Laissa mainitut uudet neuvottelumenettelyt valtuustokausittain ja vuosittain ovat vain osaratkaisuja. Näiden lisäksi tarvitaan myös tiiviimpää yhteispeliä ja verkostojohtamista. Kerromme esimerkkinä kolme hyväksi todettua toimintatapaa.

Näin kirjoittavat Tanja Tilles-Tirkkonen, Kuopion kaupunki, Säde Rytkönen, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Pia Hakamäki, THL.

Lue koko THL-blogi (19.4.2022) ja kolme hyväksi koettua toimintatapaa

Sote-ammattilainen, näillä ohjeilla onnistut kohtaamaan palvelunkäyttäjät yhdenvertaisesti ja sensitiivisesti

Ammattilaisen ja palvelun tuottajan tulisi kohdata palvelun käyttäjä aina sensitiivisesti ilman, että asiakkaan tarvitsee pelätä epäasiallista kohtelua sukupuoli-identiteetin, seksuaalisen suuntautumisen, ihmissuhdemuodon tai muun syrjintäperusteen vuoksi. Asiakkaiden tulisi voida olla varmoja, että heidät kohdataan asianmukaisesti ja syrjimättä.

Tästä syystä lainsäätäjä velvoittaakin palvelun tuottajaa kertomaan asiakkaille, että palvelu on turvallinen ja tiedostava. Asiasta tiedottaminen selkeyttää myös palvelussa työskentelevien ammattilaisten työtä, kirjoittavat 2.6.2022 Mikko Ala-Kapee Sinuiksi-palvelusta ja Salla Valtakari THL:stä.

Lue koko THL-blogista, miten asianmukainen ja sensitiivinen kohtaaminen toteutetaan käytännössä

Tutkittua

Uusi seurantatutkimus neuvolan ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluista

THL:n raportissa kuvataan tuloksia lasten, nuorten ja perheiden ehkäisevien terveyspalvelujen tilasta vuosina 2020-2021. Seurantatutkimus tuottaa kunnille ja alueille tietoa kyseisten palvelujen nykytilasta ja kehittämistarpeista.

Lue tutkimus Julkari-palvelussa

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen peruskouluissa 2021 -tiedonkuun tulokset on julkaistu

TEAviisarista löytyy kuntakohtaisesti sekä koulukohtaisesti niiden koulujen osalta, jotka antoivat luvan tietojensa julkistamiseen. Tiedonkeruuseen toimitti tiedot yhteensä 1865 peruskoulua, mikä kattaa 86 prosenttia kaikista Manner-Suomen peruskouluista.  

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen tarkastuslautakuntien arviointikertomuksissa

Hyvinvointijohtaminen ja sen kehittäminen on kuvattu sanallisesti opinnäytetyön sivulla 33.

Annika Grönroos tarkasteli YAMK-opinnäytetyössään kuntien tarkastuskertomuksia. Hallinnon ja taloustavoitteiden arvioinnin lisäksi tunnistetaan usein myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tähtääviä toimia ja arvioidaan terveyden edistämisen tavoitteita.

Lue lisää: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen tarkastuslautakuntien arviointikertomuksissa (Theseus)

Vaikutusten arviointia helpottaa huolellinen suunnittelu: hyviä käytäntöjä terveyden edistämisen hankkeiden suunnitteluun

Hanna Tattarin YAMK opinnäytetyön mukaan selkeä vaikutusten arviointi vaatii arvioinnin huomioimista hankkeen suunnitteluvaiheessa ja hankkeen tarkoituksen ja tavoitteiden huolellista määrittelyä. Tavoitteita laadittaessa on kuvattava, millaisilla mittareilla niitä voidaan seurata ja arvioida.

Lue lisää: Vaikutusten arviointia helpottaa huolellinen suunnittelu : hyviä käytäntöjä terveyden edistämisen hankkeiden arvioinnin suunnitteluun (Theseus)

Kehitettyä

Terveyden edistämisen määrärahalla hyvinvointia

Vuoden 2023 terveyden edistämisen määrärahan haku on käynnissä 17.6. klo 23.59 asti!

Turvallisesti kaiken ikää -tapaturmien ehkäisyn ohjelman toimeenpanosuunnitelma julkaistu

Tapaturmakuolemien trendi, kuvion sisältö tekstimuodossa sivulla: https://thl.fi/fi/web/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtaminen/turvallisuuden-edistaminen/tapaturmien-ehkaisy/tapaturmat-suomessa.

Turvallisesti kaiken ikää -tapaturmien ehkäisyn ohjelman toimeenpanosuunnitelma vuosille 2021 - 2025 on julkaistu.

Kunniaan liittyvä väkivalta ja THL verkkokoulut

THL:n Puutu väkivaltaan -verkkokoulussa on julkaistu uusi Kunniaan liittyvä väkivalta- verkkokoulutusmoduuli. Se sisältää tietoa kunniaan liittyvän väkivallan eri muodoista, ammattilaisen vastuista ja asiakkaan kohtaamisesta. Rekisteröidy ilmaiseen verkkokouluun täältä.

Lisätietoja THL:n eri verkkokouluista

Osallisuus turvalliseen lääkehoitoon perhehoidossa

Perhehoidossa olevan lapsen, nuoren, aikuisen tai iäkkään henkilön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä on turvattava asiakkaan osallisuus mahdolliseen lääkehoitoonsa. Aina vastuun rajat eivät ole kaikille osapuolille selvät. Uudet Tiedä & toimi -kortit antavat neuvoja turvallisen lääkehoidon järjestämiseen.

Tiedä ja toimi - kortti tyttöjen ympärileikkauksen puheeksi otosta lastenneuvolassa

Tyttöjen sukuelinten silpominen (FGM, ympärileikkaus) on tärkeää ottaa puheeksi eri ikäisten asiakkaiden ja heidän perheidensä kanssa sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Tapahtumat

Ilmoittautuminen auki vielä tänään: Tervetuloa Kuopion VIII Hyvinvointiseminaariin 15.6.2022

Tervetuloa Kuopion Hyvinvointiseminaariin

Kuopion kaupungin maksuton Hyvinvointiseminaarissa esimerkiksi mielen hyvinvointi ja sen edistäminen, eri toimijoiden roolit, lähestymistapoja, toimintamalleja ja positiivisen mielenterveyden vahvistamista sekä kuinka luonto ja rakennettu ympäristö vaikuttavat mielen hyvinvointiin.

Miten edistää ravitsemusterveyttä tulevassa sotessa ja yhdyspinnoilla? -työpaja 20.6.2022

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan työpaja järjestetään verkkotapaamisena. Liity tietokoneella tai mobiilisovelluksella.

Ehkäisevä päihdetyö kunnissa ja hyvinvointialueilla -webinaari 25.8.2022

THL julkaisee uuden oppaan kunnille ja hyvinvointialueille ehkäisevän päihdetyön laadukkaan ja vaikuttavan toteuttamisen tueksi. Webinaari käy läpi uudistuneita vastuita ja rooleja, sekä antaa konkreettisia esimerkkejä laadukkaan ehkäisevän päihdetyön rakentamisesta kunnissa, hyvinvointialueilla ja niiden yhdyspinnoilla.

Lue lisää ja ilmoittaudu webinaariin (THL)

Valtakunnalliset neuvolapäivät -juhlawebinaari 8.9.2022

Juhlavuoden kunniaksi osallistujille maksuttomassa "Neuvola 100 vuotta - Historiasta tähän päivään ja tulevaisuuteen" -webinaarissa ohjelmassa muun muassa pyöreän pöydän keskustelu neuvolapalveluista hyvinvointialueilla, ajankohtaisia puheenvuoroja ja tietoiskuja eri aihepiireistä mm. Ukrainan kriisi, perhevapaauudistus ja perheen taloudellisen tilanteen huomioiminen neuvolassa.

Ohjelma, lisätietoja ja ilmoittautuminen (THL)

Osallisuusviikko 3.–6.10.2022 – Osallisuustyön työkalut käyttöön!

Osallisuusviikko 3.–6.10.2022 – Osallisuustyön työkalut käyttöön!

Syksyllä järjestetään taas suurta suosiota saanut osallisuusviikko. Aamupäivisin pidettävissä etätyöpajoissa pääset tutustumaan erilaisiin osallisuuden edistämisen työkaluihin. Ilmoittautuminen on avattu.

Lue lisää Osallisuusviikosta THL:n tapahtumakalenterista

Hyvää ruokaa kotona asuville ikäihmisille-seminaari 4.10.2022

Miten ikäihmisten ruokaan liittyviä palveluja voidaan kehittää alueellisesti osallistaen eri toimijoita ja ikäihmisiä ja saada ikäihmisten ravitsemusterveyden edistäminen osaksi kuntien ja hyvinvointialueiden terveyden edistämistyötä? Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin seminaariin voi osallistua myös etänä.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot Xamk:n sivulla

HYTE-päivä 24.11.2022 - laita jo kalenteriin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vuotuinen huipputapahtuma, tämä on ennakkovaroitus, laita siis jo kalenteriin.