Verkostokirje 3/2023

HYTE-oppimisverkoston logokuva.

Ajankohtaisia asioita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä eriarvoisuuden vähentämisestä

Kesäkuu 2023

Tilaa verkostokirje sähköpostiisi tai peruuta tilaus

Haluatko lukea HYTE-verkostokirjettä jatkossakin? Vastaathan lyhyeen kyselyyn (Webropol)

Blogeista nostettua

One Health -toimintatapa tukee kuntien ja hyvinvointialueiden kestävää hyvinvointia ja terveyttä

Kunnilla ja hyvinvointialueilla on ratkaiseva rooli ihmisten, eläinten sekä luonnon hyvinvoinnin ja terveyden ylläpidossa ja edistämisessä. Investoimalla kokonaisvaltaiseen, holistiseen lähestymistapaan voidaan saavuttaa ihmisille ja luonnolle terveemmät ja kestävämmät elinolot, kirjoittavat Tanja Tasala (THL) ja Tanja Tilles-Tirkkonen sekä Kati Vähäsarja (Kuopion kaupunki). 

Lue koko blogikirjoitus (THL blogi)

Lasten ja nuorten tunne yhteisöön kuulumisesta tukee hyvinvointia – lapsistrategia osallisuutta lisäämässä

Kansallisessa lapsistrategiassa lasten ja nuorten osallisuuden edistäminen on kaikessa mukana. Lapsistrategian avulla varmistetaan, että YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen velvoitteet toteutuvat Suomessa mahdollisimman hyvin. Osallisuuden edistäminen on toimeenpanossa vahvasti mukana, sillä kokemus osallisuudesta vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin, kirjoittaa Päivi Lindberg, THL.

Lue lisää vaikuttavista keinoista THL blogista

Tutkittua

Kansallinen terveysindeksi on julkaistu

Kansallinen terveysindeksi kokoaa yhteen aiempaa laajemmin tietoa väestön terveydestä sekä toiminta- ja työkyvystä. Indeksin laskennassa käytetään monipuolisesti Kelan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Eläketurvakeskuksen ja Tilastokeskuksen ylläpitämiä rekisteritietoaineistoja. Tiedot päivittyvät myös kunnittain ja yhteistyöalueittain.

THL:n tiedote, jossa linkki indeksiin

Alueellista hyvinvointitietoa Terve Suomi -tutkimuksesta

Työkykynsä heikentyneeksi arvioivien osuudessa (%), 20 - 74-vuotiaat (2013 - 2020), on suuria eroja eri hyvinvointialueiden välillä.

Terve Suomi -tutkimuksen kyselyosuuden perustulokset on julkaistu. Terve Suomi -tutkimuksen avulla seurataan väestön hyvinvoinnissa ja terveydessä tapahtuneita muutoksia eri väestöryhmissä ja alueittain. Tuloksia päivitetään ja täydennetään jatkuvasti syksyn ja talven 2023 kuluessa.

Kyselyosuuden tulokset indikaattoreina (Sotkanet)

Vuoden 2022 osallisuusindikaattoritiedot on lisätty Sotkanetiin

Kyseessä on laaja Terve Suomi -tutkimusaineisto, joten nyt myös aikuisväestön osalta voi tehdä alueellisia tarkasteluja. 

Valtakunnan tasolla havaitaan muun muassa, että

  • erittäin heikkoa osallisuutta kokevien osuus on hivenen laskenut, mutta muutos ei ole suurta. Edelleen noin joka kymmenes kokee erittäin heikkoa osallisuutta.
  • miesten ja naisten välinen ero on hieman kaventunut erittäin heikkoa osallisuutta kokevien osalta.

Hae tilastot "erittäin heikko osallisuuden kokemus" suoraan tästä linkistä (Sotkanet.fi)

Kehitettyä

Terve Kunta -verkostossa tapahtuu

Terve Kunta -verkostoon on liittynyt uusia kuntia. Lue tulokkaiden esittelyt:

Tutustu suomennokseen: WHO:n paikallistason politiikkasuositukset One Health -lähestymistavan käyttöön ottamiseksi. Yhteisten terveyshaasteiden ratkaisemiseksi tarvitaan monialaista yhteistyötä ja kestäviä käytäntöjä.

Lue Terveet kunnat ja One Health: WHO:n European Healthy Cities -verkoston poliittinen kannanotto 

Osallisuuden edistäjän opas on julkaistu

Osallisuuden edistäjän opas, kuvituskuva.

THL:n julkaisema Osallisuuden edistäjän opas on suunnattu osallisuuden edistämiseen esimerkiksi kunnissa, hyvinvointialueilla, muissa julkisissa organisaatioissa, järjestöissä ja asukasyhteisöissä. Oppaan erityisenä kohteena on heikoimmassa asemassa olevien osallisuuden lisääminen.

Osallisuuden edistäjän opas

Millaisia sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluita sinä haluaisit käyttää? Osallistu STM:n kyselyyn

Millaisia tulevaisuuden digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut voisivat olla? Kysely liittyy STM:ssä valmisteilla olevaan sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation ja tiedonhallinnan strategiaan.

STM:n uutinen, jossa linkki kansalaiskyselyyn

Kansallinen luonnon virkistyskäytön strategian toimeenpano käynnistyi: Katso tallenne

Mitä toimeenpanossa tehdään? Miten voit edistää luonnon virkistyskäyttöä omassa työssäsi? Mielenkiintoiset esitykset ovat katsottavissa webinaarin tallenteelta (kesto 1,5h). Kohdassa 0:51 löydät tiivistyksen (5min), siitä mitä hyte-palvelukonseptin kehittäminen tarkoittaa. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – mitä eväitä hyvinvointialueiden strategiat antavat?

Lippalakkiäiset pikkupojat täyttävät puutarhaletkulla lasten uima-allasta.

Millä sanoituksella ja konkretialla hyvinvointialueet ovat kirjanneet olemassaolonsa oikeutuksen asukkaittensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi (hyte), vai onko hyvinvointialueet perustettu vain tarjoamaan korjaavia palveluja?

Lue artikkeli Sote-johtaminen -aihesivulta

Tulossa: Kansallinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonsepti julkaistaan kesäkuun aikana

Lämmin kiitos kaikille julkaisuluonnosta kommentoinneille. THL vastaanotti yhteensä 184 lausunto, joista 15 oli laadittu laajemmalla kokoonpanolla esimerkiksi johtoryhmän yhteistyönä.  Lausuntoja saatiin eniten järjestöiltä ja kuntien sekä hyvinvointialueiden hallinto olivat tasaisina kakkosina.

Lisätietoa ja julkaisu on tulossa hankkeen internetsivuille (Tutkimukset ja hankkeet)

Kohtaamisia

8.9.2023 Hyte-treffit

Hyvinvointikoordinaattori tai -johtaja, tuntuuko, että teet työtäsi joskus liian yksin? Haluaisitko keskustella muiden hyte-työn ammattilaisten kanssa hyvinvointityön tavoitteista, menetelmistä tai vaikuttavuudesta?

Linkki treffeille Kuntaliiton sivulta

14.-15.9.2023 Kuntamarkkinat

Kuntamarkkinat tarjoaa vuosittain kahden päivän ajaksi monipuolista ja ajankohtaista tietoa. Kuntamarkkinat on ideoita pulppuava julkisen sektorin vuoden suurin foorumi.

Lisää tietoa ja päivittyvä ohjelma (Kuntaliitto)

Hyvinvointiareenan 26.-27.9.2023 teemana kohtaaminen

Tarjolla monipuolinen ohjelma, mm. keskustelu lapsen oikeudesta terveyteen, digiosaamisen kehittäminen, mielenterveyden tukeminen, vertaissuhteet sekä trauman kokeneen lapsen ja nuoren tukeminen.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan! (Hyvinvointiareena)

Ehkäistään kaatumiset yhdessä webinaari 28.9.2023 Ehkäistään kaatumiset yhdessä - Iäkkäiden näkökulma (osa 1)

Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy on ensiarvoisen tärkeää ikääntyvässä yhteiskunnassa. Tule kuulemaan uusista maailmansuosituksista 28.9.2023 klo 9-11.

Lue lisää ja ilmoittaudu (Tapahtumakalenteri)

Tapaturmaseminaari 12.10.2023 (hybridi)

Miten tapaturmia voitaisiin ennaltaehkäistä? Miten tapaturmat vaikuttavat työ- ja toimintakykyyn? Tervetuloa kuulemaan ajankohtaista tietoa turvallisuuden edistämisestä ja tapaturmien ehkäisystä.

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumiset (Tapahtumakalenteri)

 

Haluatko lukea HYTE-verkostokirjettä jatkossakin? Vastaathan lyhyeen kyselyyn (Webropol)