Osallisuuden seuranta

Osallisuutta voidaan mitata toisaalta yksilön kokemuksena ja toisaalta järjestelmän tasolla, eli miten eri toiminnot ja palvelut onnistuvat edistämään osallisuutta.

Osallisuuden edistämisen seuranta kunnassa ja hyvinvointialueella

Seuranta kunnissa

Yhä useampi kunta on kirjannut osallisuuden edistämisen viralliseksi tavoitteekseen. TEA-viisarin kuntajohdolle tekemän kyselyn mukaan vuonna 2023:

  • Kuntalaisten osallisuuden edistämisen tavoitteet on määritelty useamman kuin joka toisen kunnan toiminnan ja talouden suunnittelussa (osallisuuden edistämisen tavoitteet 68 % kunnista).
  • 25 % kunnista osallisuusohjelma on osa jotakin laajempaa kokonaisuutta ja 18 % kunnista on erillinen osallisuusohjelma.

TEAviisarin kuntajohdon kysely

Tutustu myös: THL:n kartoitus vuodelta 2019: Osallisuuden edistäminen kuntien osallisuusohjelmissa

Seuranta hyvinvointialueilla

Ensimmäinen TEAviisari-kysely hyvinvointialueille on toteutettu vuonna 2024 ja sen tulokset julkaistaan syksyllä 2024.
TEAviisarin kysely hyvinvointialueille

Tutustu myös: Osallisuustyö hyvinvointialueilla -kyselyn 2023 tulokset

Vinkkejä osallisuuden edistämistyön seurantaan

Miten sinun kunnassasi tai hyvinvointialueella suunnitellaan ja seurataan osallisuuden edistämistyötä? Tutustu ohjeisiin ja vinkkeihin:
Osallisuustyön johtaminen ja osallisuusohjelman teko

Osallisuuden kokemuksen mittaaminen

Osallisuutta edistäessä on tärkeää seurata ihmisten omaa kokemusta siitä, ovatko he osallisia, onko heillä mahdollisuuksia vaikuttaa ja onko heidän tekemisillään merkitystä.

Osallisuuden kokemusta voidaan mitata THL:ssä kehitetyllä osallisuusindikaattorilla. Väestötasolla tietoa ihmisten osallisuuden kokemuksesta on kerätty muun muassa Terve Suomi- ja Kouluterveyskyselyillä ja maanlaajuiset aineistot löytyvät Sotkanet-verkkopalvelusta.
Osallisuusindikaattori mittaa osallisuuden kokemusta

Osallisuusindikaattorilla havaittujen muutosten taustalla vaikuttavia tekijöitä voidaan selvittää THL:n kehittämällä Pienet onnistumistarinat -arviointityökalulla.
Pienet onnistumistarinat osallisuusvaikutusten arviointiin