Hukkumiset ja vesiliikenneonnettomuudet

Hukkuminen on yksi yleisimmistä alle kouluikäisten lasten tapaturmaisista kuolemansyistä. Lisäksi veteen vajoamiset aiheuttavat erityisesti alle kouluikäisille vuosittain sairaalan vuodeosastohoidon tarvetta.

Alle 18-vuotiaiden hukkumisissa lapsi on useimmiten joutunut vahingossa veden varaan, tyypillisimmin pudonnut veteen tai mennyt kahlaamaan tai lähtenyt uimaan liian syvään veteen. 

Nuorten hukkumistapauksissa taustalla on yleensä joutuminen alkoholin vaikutuksen alaisena veden varaan tai veneily ilman pelastusliivejä.

Sukupuolittain vertailtaessa alle 25-vuotiaana hukkuneista on enemmän poikia tai nuoria miehiä kuin tyttöjä tai nuoria naisia.

Tavoitteena on vähentää lasten ja nuorten hukkumiskuolemia

Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman yleistavoitteena vuosille 2021‒2030 on, että lasten ja nuorten hukkumiskuolemat ja veteen vajoamisten vuoksi aiheutuvat terveyden menetykset vähenevät 2020-luvun alkuvuosien tasosta.

Alatavoitteena on lisäksi tehostaa ja tukea 

  • vesiturvallisuuskasvatusta ja opastusta turvallisesta vesillä liikkumisesta 
  • eri toimijoiden välistä yhteistyötä eri toimintaympäristöissä.

Millä toimenpiteillä lasten ja nuorten hukkumisia voi ehkäistä?

  • Keskustellaan vesiturvallisuudesta neuvolapalveluissa. 
    Keskustellaan neuvolan laajoissa terveystarkastuksissa pienten lasten valvonnan ja uimataidon merkityksestä. Hyödynnetään olemassa olevaa materiaalia.
  • Uimataidosta tulee kansalaistaito.
    Selvitetään säännöllisesti esiopetuksen ja perusopetuksen uimaopetuksen määrä ja mahdolliset tukitoimet lapsille, joilla on heikko uimataito. Lisätään tulosten perusteella uimaopetusta paikallisesti.
  • Vesiturvallisuuskampanjat yhteistyössä verkostojen kanssa.
    Eri toimijat järjestävät vesiturvallisuuskampanjoita yhteistyössä verkostojen kanssa. Eri toimintaympäristöissä valistetaan pienten lasten vanhempia ja nuoria uimataidon merkityksestä ja vesiliikenneturvallisuudesta. Lisäksi valistetaan päihteiden vaikutuksesta vedessä ja vesillä liikuttaessa sekä pelastautumis- ja pelastamistaidoista. Otetaan huomioon erityisesti maahanmuuttajataustaiset ja vammaiset lapset, nuoret ja heidän vanhempansa.
  • Koulutuksen tarjoaminen uimarantojen, uimahallien ja kylpylöiden ylläpitäjille.
    Uimapaikkojen ylläpitäjille tarjotaan koulutusta palvelujen tuottajan vastuusta sekä rantojen riskiarvioinnista.

Lasten ja nuorten vesiturvallisuuskasvatus

Varhaisen uimataidon ja vanhempien valistamisen merkitys on keskeistä lasten ja nuorten hukkumisten ehkäisemisessä.

Alle kouluikäinen lapsi tarvitsee vanhemman tai muun aikuisen aktiivista, tarkkaa ja jatkuvaa valvontaa vesillä tai veden äärellä oltaessa.

Erityistä huomiota tulee lasten ja nuorten uimaopetuksessa ja vesiturvallisuuskasvatuksessa kiinnittää 

  • pienten lasten vanhemmille suunnattuun valistukseen veden lähettyvillä olevista riskeistä ja riittävästä valvonnasta
  • nuorten tietoihin ja taitoihin vesiliikenneturvallisuudesta 
  • päihteiden käytön ehkäisyyn
  • erityistä tukea tarvitseviin lapsiin ja nuoriin. 

Neuvolapalveluissa, varhaiskasvatuksessa ja oppilaitoksissa on tärkeää edelleen pitää yllä ja tehostaa vanhemmille tiedottamista veden vaaroista ja uimataidon hankkimisen merkityksestä. 

Uimataito edistää turvallisuutta läpi elämän. Uimataito antaa paremmat edellytykset selvitä hengissä, jos lapsi tai nuori joutuu veden varaan.

Työvälineitä ja materiaaleja

Lähteet

Korpilahti U. (toim.) Turvallisesti kaiken ikää: Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelma 2021–2030 sekä selvitys kustannuksista. STM:n julkaisuja 2020:33.

Korpilahti U,  Kolehmainen L. 2016. Kansallisen lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisyn ohjelman väliarviointi. THL Työpaperi 40/2016.

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES). 2014. Lasten kuolemat -selvitys (pdf 6,5 Mt). S-julkaisu 1/2014.