Omaiset ja läheiset turvallisuuden edistäjinä

Perheenjäsenen tai muun läheisen auttaminen ja hoivaaminen ovat osa arkea lukuisille lapsille ja nuorille.

Perheiden ja lasten sekä nuorten tilanteet ovat vaihtelevia. Perheenjäsenellä voi olla erilaisia sairauksia, riippuvuuksia ja muita tuen tarpeita, jotka vaikuttavat kokonaisvaltaisesti kaikkien elämään.

Kun arjessa on liikaa kuormitusta, turvallisuudesta ei välttämättä pystytä tai huomata huolehtia riittävällä tavalla. Silloin turvallisuusriskit kasvavat esimerkiksi tapaturmien, onnettomuuksien ja väkivallan osalta.

Arki voi rakentua lapsen avun varaan

Esimerkiksi vammaiset tai toimintakyvyltään rajoitteiset lapset ja nuoret tarvitsevat erityisen paljon apua ja tukea arjessaan vanhemmiltaan ja muulta lähipiiriltään. 

Aina perheiden lähellä ei ole vastuuta ottavaa aikuista. Tukiverkostot voivat olla puutteelliset tai tuen tarvetta ei ole viranomaisilla tiedossa. Tällöin arki rakentuu lapsen tai nuoren antaman avun varaan. 

Omaishoitajaliiton Jangsterit -hankkeessa etsitään monialaisesti keinoja tukea alle 18-vuotiaita nuoria, jotka ovat perheessään hoivatilanteessa.

Lapsen turvallinen kasvuympäristö tulee turvata kaikissa tilanteissa 

Valtion ja kuntien eri toimijoiden tulee 

  • turvata lapsen etu ja turvallinen kasvuympäristö kaikissa tilanteissa
  • tarjota tukea ja apua huoltajille lasten kasvatukseen.

Lapsia, nuoria ja perheitä tulee tukea varhaisessa vaiheessa. Tarpeet tulee tunnistaa ja turvata avun saanti viiveettömästi.

Valtion ja kuntien toimintaa omaisten ja läheisten tukemisessa ja auttamisessa säätelevät muun muassa lastensuojelulaki, sosiaalihuoltolaki ja YK:n lapsen oikeuksien sopimus. 

Läheisten ja omaishoidon osalta Turvallisesti kaiken ikää -ohjelmaan ei ole asetettu erillisiä toimenpiteitä. 

Lasten ja nuorten omaishoitoon liittyviä kysymyksiä voidaan tarkastella ohjelmakauden alkuvuosina osana työikäisten (25‒64-vuotiaat) toimenpiteiden toimeenpanoa ja uusien avausten kohdalla asiaan voidaan palata väliarvioinnin yhteydessä vuonna 2025. 

Nuorten hoivaajien kysymyksiä pyritään huomioimaan esimerkiksi työikäisten osuuteen asetettujen toimenpiteiden kautta. 
Omaiset ja läheiset (Työikäisten tapaturmat)

Perheen tilannetta voi selvittää palveluissa

Perheiden tilanteen selvittämisessä ja tuen tarpeiden kartoittamisessa ovat tärkeässä roolissa palvelut, jotka tavoittavat lähes kaikki lapsiperheet. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi neuvolapalvelut ja opiskeluhuolto. 

Palvelut tukevat erityistä tukea tarvitsevia perheitä vastaavaan tapaan kuin muitakin perheitä. Sosiaalihuollon toimissa ensisijaisia ovat lastensuojelun normaalit avohuollon tukitoimenpiteet, esimerkiksi perhetyö ja lastensuojelun sosiaalityöntekijän käynnit.

Lähteet

Korpilahti U. (toim.) Turvallisesti kaiken ikää: Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelma 2021–2030 sekä selvitys kustannuksista. STM:n julkaisuja 2020:33.

Kouluterveyskysely (Tutkimus ja kehittäminen -sivusto)