Nuorten ahdistus ja ahdistuneisuushäiriöt

Ahdistunut tyttö istuu sängyllä.Ahdistus on tunnetila, joka muistuttaa pelkoa ja jonka kohdetta nuoren on monesti hankala yksilöidä. Asiaa selvitellessä pelon tai jännittämisen kohde voi kuitenkin löytyä.

Ohimenevä ahdistus on tavallista nuorilla. Häiriöstä on kyse silloin, kun ahdistuneisuudesta aiheutuu selvää toiminnallista haittaa tai kärsimystä. Ahdistuneisuus voi ilmetä monenlaisina häiriöinä, kuten

  • Sosiaalisten tilanteiden pelkona; pelkona huomion kohteena olemisesta, kritiikin tai nolatuksi tulemisen pelko.
  • Julkisten paikkojen pelkona; paikat ja tilanteet, joista ei voi helposti poistua pelottavat.
  • Määräkohteisena pelkona; pelkää tiettyä ärsykettä, paikkaa tai tapahtumaa, esim. korkeaa paikkaa.
  • Paniikkihäiriönä; joutuu toistuvasti ja odottamatta paniikkitilaan, fyysiset ahdistuneisuusoireet voimakkaita.
  • Yleistyneenä ahdistuneisuushäiriönä; arkiset huolet hallitsemattomia, vaikea rentoutua.
  • Pakko-oireisena häiriönä; pakonomaiset ajatukset tai toiminnot.
  • Traumaperäisenä stressihäiriönä; traumaattinen tapahtuma tulee ajatuksiin ja uniin, painajaisia, ylivireyttä sekä traumasta muistuttavien asioiden välttelyä.

Nuorten ahdistuneisuuden yleisyys Suomessa

  • Ahdistuneisuushäiriöstä kärsii eri arvioiden mukaan 4-11 prosenttia nuorista. Tytöt ovat yleensä alttiimpia kuin pojat ja usein eri häiriöitä on monta rinnakkain. 
  • Nuorilla, jotka sairastavat masennusta, samanaikaiset ahdistuneisuushäiriöt ovat yleisiä (30-40 %).

Ahdistuneisuuden hoito nuorilla

Ohimenevinä ahdistuksen tunteet kuuluvat elämään. Ystävien ja vanhempien kanssa keskustelu usein helpottaa oloa.

Koulussa nuori voi hakeutua esim. kouluterveydenhoitajan, kuraattorin, koulupsykologin tai koululääkärin vastaanotolle, mikäli oireet ovat pitkäaikaisia ja voimakkaita ja vaikuttavat esimerkiksi koulunkäyntiin. Nuoren tilannetta voidaan selvittää myös terveyskeskuksessa tai perheneuvolassa.

Jos nuoren ahdistuneisuus- ja pelkotilat haittaavat nuoren toimintakykyä hyvin laaja-alaisesti, tai niihin liittyy viitteitä todellisuudentajun häiriöistä, nuori on syytä ohjata erikoissairaanhoidon piiriin. Ahdistushäiriöiden hoitomuotoja ovat psykoterapiat tai psykoterapeuttinen työskentely. Ryhmämuotoiset hoidot esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelossa ovat käyttökelpoisia.

Lisätietoa

Marttunen, Mauri ym. (toim.) 2013 Nuorten mielenterveyshäiriöt – Opas nuorten parissa työskenteleville aikuisille. Opas:25 THL/2013.

Kumpulainen, Kirsti ym. (toim): Lastenpsykiatria ja Nuorisopsykiatria. 1.painos Tallinna: Kustannus Oy Duodecim, 2016. ISBN 978-951-656-461-9.

Haravuori, Henna ym. Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät opiskeluterveydenhuollossa. Opas arviointiin, hoitoon ja käytäntöihin. THL Ohjaus 20/2017.