Käytöshäiriöt
Käytöshäiriö on lapsuudessa tai nuoruudessa alkava toistuva tai pysyvä epäsosiaalisen käyttäytymisen malli, jossa lapsi tai nuori rikkoo toistuvasti iänmukaisia sosiaalisia normeja ja muiden perusoikeuksia. Häiriölle on ominaista pitkäaikainen, toistuva antisosiaalinen, aggressiivinen tai uhmakas käytös.
Käytöshäiriö jaetaan usein lapsena alkavaan ja nuoruusiässä alkavaan häiriöön. Lapsena alkanut käytöshäiriö on yleensä vakavampi kuin nuorena alkanut ja siihen kuuluu usein aggressiivisuutta ja neuropsykologisia ongelmia. Toinen tapa jakaa käytöshäiriöitä perustuu siihen, missä sosiaalisessa ympäristössä oireilua esiintyy. Käytöshäiriöihin liittyy usein muita mielenterveysongelmia.
Käytöshäiriö neljä muotoa:
- Perheen sisäinen käytöshäiriö esiintyy suhteessa kotiin ja perheenjäseniin.
- Sosiaalisessa käytöshäiriössä sääntöjä rikotaan ryhmässä kavereiden kanssa.
- Epäsosiaalisessa käytöshäiriössä nuori ei ole liittynyt vertaisryhmään tavalliseen tapaan ja normirikkomukset tehdään usein yksin.
- Käytöshäiriötä voi edeltää lievempioireinen uhmakkuushäiriö, ja joka on tyypillisempi lapsilla.
Käytöshäiriöiden yleisyys Suomessa
Käytöshäiriö on yksi yleisimmistä nuorten mielenterveyshäiriöistä. Käytöshäiriö on arvioiden mukaan 5-10 prosentilla nuorista. Käytöshäiriö on noin viisi kertaa yleisempi pojilla kuin tytöillä.
Käytöshäiriöiden hoito
Käytöshäiriöön on tärkeää puuttua heti, kun se on tunnistettu. Tärkeää on huomioida kaikki ne nuoren elämänalueet, joilla ongelmia on. Hoitoon tulisi ottaa mukaan kaikki tahot nuoren lähiympäristössä etenkin perhe. Koulussa tarvitaan usein tukitoimia ja mahdolliset oppimisen häiriöt tulee myös huomioida.
Käytöshäiriöiden käypä hoito –suositus lapsille ja nuorille
Lisätietoa
Marttunen, Mauri ym. (toim.) 2013 Nuorten mielenterveyshäiriöt – Opas nuorten parissa työskenteleville aikuisille. Opas:25 THL/2013.
Kumpulainen, Kirsti ym. (toim) Lastenpsykiatria ja Nuorisopsykiatria. 1.painos Tallinna: Kustannus Oy Duodecim, 2016. ISBN 978-951-656-461-9.
Haravuori, Henna ym. Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät opiskeluterveydenhuollossa. Opas arviointiin, hoitoon ja käytäntöihin. THL Ohjaus 20/2017.
Kasvun tuki on ammattilaisille suunnattu tietolähde varhaisista menetelmistä lasten ja perheiden tukemiseksi.
Lindberg, Nina ym. Nuorten käytöshäiriön ja antisosiaalisen käyttäytymisen psykososiaaliset hoitomuodot. Kirjallisuuskatsaus (pdf 261 kt). Suomalainen Lääkärilehti 2015;70:1913-1918.