Nuorten masennusoireilu ja masennustilat
Masentunut mieliala on tavallinen ja useimmiten ohimenevä tunnetila. Masentunut mieliala, alakulo ja suru voivat liittyä esimerkiksi eroon, menetykseen tai pettymykseen.
Masennukseen sairautena eli masennustilaan liittyy yhtenä keskeisenä oireena pitkään jatkuva ja lähes kaiken aikaa esiintyvä masentunut mieliala, jonka lisäksi on todettavissa myös muita oireita. Masennustilassa nuoren psykososiaalinen kehitys on lukkiutunut ja toimintakyky heikentynyt.
Masennustilan ydinoireita ovat:
- masentunut tai ärtynyt mieliala
- mielenkiinnon tai mielihyvän kokemisen katoaminen
- uupumus, väsymys riittävästä levosta huolimatta.
Muita oireita ovat esimerkiksi univaikeudet, ruokahalun muutokset, matala itsetunto, toivottomuus ja itsetuhoisuus. Masennustilassa oireet kestävät yhtäjaksoisesti vähintään kaksi viikkoa.
Nuorten masennusta voi olla hankala tunnistaa sen erityispiirteiden vuoksi. Esimerkiksi masentuneen tunnetilan sijasta voi päällimmäisenä oireena olla ärtyneisyys ja levottomuus, jotka voivat ilmetä häiriökäyttäytymisenä. Lisäksi masennusta sairastavat nuoren mieliala on usein vaihtelevampi, kuin aikuisilla masennusta sairastavilla.
Nuorten masennushäiriöiden ja masennusoireilun yleisyys Suomessa
Sekä masennusoireet että masennustila häiriönä yleistyvät nuoruudessa ja useimmiten masennustilaan sairastutaan 15–18-vuotiaana.
Masennusoireilu on nuorilla yleistä ja oireita esiintyy yli 20 prosentilla nuorista. Nuorista 5-10 prosenttia sairastaa masennustilaa ja 1-2 prosenttia vähintään vuoden kestävää pitkäaikaista masennusta. Nuorten masennushäiriöt ovat kaksi kertaa yleisempiä tytöillä kuin pojilla, mutta myös pojilla merkittävä häiriöryhmä.
Masennusta sairastavilla nuorilla on usein myös jokin muu mielenterveyshäiriö, kuten ahdistuneisuus, käytöshäiriö, tarkkaavaisuushäiriö tai päihdehäiriö. Masennushäiriöihin liittyy kohonnut itsetuhoisen käytöksen ja itsemurhien riski.
Masennuksen hoito nuorilla
Ohimenevät masennuksen tunteet helpottavat usein vanhempien tai ystävien kanssa puhuessa. Useita viikkoja kestävässä masennuksessa on syytä hakea ulkopuolista ammattiapua.
Auttavia tahoja ovat esimerkiksi:
- koulussa kouluterveydenhoitaja, psykologi, kuraattori, lääkäri, opettaja
- terveyskeskus
- perheneuvola
- palvelevat puhelimet (esimerkiksi Suomen mielenterveysseura tai Mannerheimin lastensuojeluliitto)
- yksityinen psykiatri tai terapeutti
- nuorisopsykiatrinen poliklinikka
- kiireellisessä tilanteessa päivystys- tai ensiapupiste.
Masennuksen varhainen tunnistaminen ja hoito lyhentävät masennusjaksoa ja voivat ehkäistä sen uusiutumista. Masennustilojen hoitomuodoista tärkeimmät ovat erilaiset psykoterapiat tai psykoterapeuttinen työskentely. Vaikeissa ja psykososiaalisiin hoitomuotoihin reagoimattomissa masennustiloissa harkitaan myös lääkehoitoa. Vanhempien mukana olo on nuoren masennushäiriöiden hoidossa tärkeää. Selvästi itsetuhoinen nuori tulee aina ohjata nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon.
Masennuksen käypä hoito -suositus
Lisätietoa
Marttunen, Mauri ym. (toim.) 2013 Nuorten mielenterveyshäiriöt – Opas nuorten parissa työskenteleville aikuisille. Opas:25 THL/2013.
Kumpulainen, Kirsti ym. (toim) Lastenpsykiatria ja Nuorisopsykiatria. 1.painos Tallinna: Kustannus Oy Duodecim, 2016. ISBN 978-951-656-461-9.
Haravuori, Henna ym. Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät opiskeluterveydenhuollossa. Opas arviointiin, hoitoon ja käytäntöihin. THL Ohjaus 20/2017.
Masennusoirekysely BDI-21
Nuorten mielenterveystalo, itsearviointi
Marttunen, Mauri & Haravuori, Henna: Nuorten masennuslääkehoito ja itsetuhoisuus – hoitamaton masennus on suurempi riski. Duodecim 2015;131:613–4.
Marttunen, Mauri ym. Masentunut nuori – miten tunnistan, arvioin ja hoidan perustasolla? Suomalainen Lääkärilehti 2019;74:1415-1420.
Marttunen, Mauri ym. Nuorten depression psykoterapeuttisten hoitomuotojen vaikuttavuus: systemaattiseen kirjallisuushakuun perustuva katsaus (pdf 310 kt). Suomalainen Lääkärilehti 2015;70;3111-3016