Nuorten syömishäiriöt

Nuori nainen istuu sohvalla miettien mitä kirjoittaisi, välipalalautanen vierellään.

Syömishäiriöt puhkeavat usein nuoruusiässä ja ovat yleisiä nuorten mielenterveyden häiriöitä. Ne voivat uhata vakavasti nuoren terveyttä ja toimintakykyä sekä hidastaa nuoren psykologista, sosiaalista ja fyysistä kehitystä. 

Yleisimpiä syömishäiriötä ovat laihuushäiriö (anorexia nervosa) ja ahmimishäiriö (bulimia nervosa). Epätyypillisistä syömishäiriöistä tavallisin on ahmintahäiriö (Binge Eating Disorder, BED), joka ilmenee toistuvina hallitsemattomina ylensyöntikohtauksina.

Lisäksi tunnistetaan tiloja, joissa suhde ruokaan ja omaan kehoon on syömishäiriötyyppisesti häiriintynyt ilman lihavuuden pelkoa tai tyytymättömyyttä omaan kehoon, esimerkiksi korostuneen ”terveelliset" joustamattomat elintavat (ortoreksia) sekä valikoivasta syömisestä johtuva aliravitsemus ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder). Yhtäaikaiset muut häiriöt ovat tavallisia syömishäiriöitä sairastavilla nuorilla. 

Nuorten syömishäiriöiden hoito

Tuki säännölliseen, energialtaan riittävään ja monipuoliseen ruokailuun on hoidon ydin syömishäiriöön sairastuneilla.

Hoitopaikan valintaan vaikuttavat potilaan paino, psyykkinen ja fyysinen terveydentila ja hoitomotivaatio. Hoito pyritään yleensä toteuttamaan avohoitona. Vastuu ruokailuista pyritään siirtämään vanhemmille. Ohjauksessa korostetaan ruokailujen säännöllisyyttä, monipuolisuutta ja riittävää energian määrää. Laihuushäiriöpotilailla pyritään painon nopeaan korjaamiseen, koska aliravitsemustilan pitkittyminen suurentaa sairauden kroonistumisen riskiä.

Psykososiaaliset hoitomuodot ovat tärkeitä. Hoitomenetelmien valinta riippuu sairauden vaiheesta, oirekuvasta ja potilaan valmiudesta. Sekä ulkomaisten hoitosuositusten että kotimaisen syömishäiriöiden Käypä hoito -suosituksen mukaan lasten ja nuorten syömishäiriöiden hoitoon sopivat erityisesti syömishäiriöön suuntautuvat perheinterventiot.

Kuntouttavasta psykoterapiasta on usein hyötyä vasta, kun aliravitsemustila on korjautunut ja oireet ovat hallinnassa. 

Nuoruusikäisistä suuri osa toipuu syömishäiriöstä. Parhaan ennusteen kulmakivet ovat varhainen tunnistaminen ja intensiivinen hoidon aloitus. 

Lisätietoa

Marttunen, Mauri ym. (toim.) 2013 Nuorten mielenterveyshäiriöt – Opas nuorten parissa työskenteleville aikuisille. Opas:25 THL/2013.

Kumpulainen, Kirsti ym. (toim) Lastenpsykiatria ja Nuorisopsykiatria. 1.painos Tallinna: Kustannus Oy Duodecim, 2016. ISBN 978-951-656-461-9.

Haravuori, Henna ym. Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät opiskeluterveydenhuollossa. Opas arviointiin, hoitoon ja käytäntöihin. THL Ohjaus 20/2017.