Moninaisuuden huomioiminen lasten ja nuorten asumispalveluissa

Nuoren skeittarin jalat ja lauta.

Lapsi tai nuori voi asua lyhyt- tai pitkäaikaisesti kodin ulkopuolella esimerkiksi sijaishuoltoyksikössä, sairaalan osastolla tai turvatalossa. Vammainen lapsi tai nuori voi asua asumisyksikössä, jos hänen tarvitsemiaan palveluita ei ole muuten voitu järjestää.

On tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ja esimerkiksi sijaisvanhemmat tunnistavat sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden. Sateenkaarilapsi tai -nuori tarvitsee turvallisten aikuisten hyväksyntää.
Kohtaa lapsi ja nuori näin

Asumis- ja tilajärjestelyihin liittyy usein juridiseen sukupuoleen sidottuja käytäntöjä, jotka voivat tuoda haasteita erityisesti sukupuolivähemmistöihin kuuluville lapsille ja nuorille. Sijaishuoltoyksikössä voi olla erikseen tyttöjen ja poikien wc:t, jolloin esimerkiksi muunsukupuolinen nuori voi joutua epätietoisuuteen siitä, mitä wc:tä hän kehtaa tai uskaltaa käyttää. Turvallisista tilaratkaisuista kirjoitetaan enemmän omalla sivullaan.
Tilat ja käytännöt tulee muokata kaikille turvallisiksi

Tällä sivulla kerrotaan, miten sosiaalihuollon ammattilainen voi tukea sateenkaarilasta ja -nuorta sijaishuollossa tai vammaisten lasten ja nuorten asumisyksikössä.

Tällä sivulla

Sateenkaarilapsen tai -nuoren asuminen sijaishuollossa

Kun sijaishuoltoon päädytään, ammattilaisen on keskeistä keskustella lapsen ja nuoren kanssa avoimesti ja kunnioittavasti tämän tarpeista. Luottamuksellisen suhteen luominen lapseen tai nuoreen edellyttää herkkävaistoista kohtaamista ilman ennakko-oletuksia lapsen sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

Sateenkaarilapsi tai -nuori voi tarvita tukea identiteettinsä rakentamisessa. Hän voi olla huolissaan turvallisuudestaan, jos hänellä on kokemuksia ympäristön kielteisistä asenteista, syrjinnästä tai häirinnästä. Ammattilaisella on myös syytä olla tietoa siitä, mihin tukipalveluihin lapsen tai nuoren voi tarvittaessa ohjata. 

Miten voit tukea sateenkaarilasta tai -nuorta sijaishuollossa

  • Keskustele lapsen tai nuoren kanssa siitä, haluaako hän itse kertoa sijaishuoltopaikassa seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuolestaan, jos se ei ole sama kuin hänelle syntymässä määritetty. Joskus hän voi haluta sosiaalityöntekijän välittävän tiedon sijaishuoltopaikkaan etukäteen. Muistuta, ettei asiasta ole pakko kertoa ollenkaan.
  • Kerro lapselle tai nuorelle, että olet hänen puolellaan. Lapsen tai nuoren voi olla yksin vaikeaa haastaa esimerkiksi sijaisvanhempien tai jonkun työntekijän mahdollisia kielteisiä käsityksiä seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen moninaisuudesta. 
  • Tarjoa lapselle tai nuorelle turvallinen tila keskustelulle tai varmista, että hän saa muualta matalan kynnyksen keskustelutukea oman identiteetin pohtimiseen.
  • Varmista korjaavat kokemukset. Jos vanhemmat eivät hyväksy lapsensa seksuaalista suuntautumista tai kuulumista sukupuolivähemmistöön, on erityisen tärkeää tarjota nähdyksi ja kohdatuksi tulemisen kokemuksia muiden turvallisten aikuisten kanssa.
  • Ota lapsen tai nuoren mahdollinen huoli vanhempien suhtautumisesta aina vakavasti. Käytä tietojen luovuttamisessa huoltajalle huolellista tapauskohtaista harkintaa. Alaikäisellä on tietyillä ehdoilla oikeus kieltää tietojensa luovuttaminen huoltajalle. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisella on velvollisuus kertoa lapselle tästä oikeudesta. 
    Miten tuetaan sateenkaarilapsen ja -nuoren perhesuhteita
  • Turvaa oikeus oman sukupuolen ilmaisuun. Esimerkiksi meikkaamiseen ja korujen tai erilaisten vaatteiden käyttöön liittyen sääntöjen tulisi olla samoja kaikille sukupuolesta riippumatta. Puutu kiusaamiseen, joka liittyy normeja rikkovaan sukupuolen ilmaisuun.
  • Huolehdi siitä, että kaikkia seurustelusuhteita koskevat samat säännöt esimerkiksi yökyläilyyn liittyen riippumatta seurustelukumppanien sukupuolesta.
  • Turvaa oikeus kehodysforiaa eli sukupuoliristiriidan aiheuttamaa ahdistusta lievittävien apuvälineiden käyttöön. Esimerkiksi rintoja korostavat topatut rintaliivit voivat olla tärkeät sukupuolivähemmistöön kuuluvan nuoren mielenterveyden tukemisessa ja sukupuolen ilmaisussa. Mahdollista apuvälineiden käyttö ja takaa nuoren yksityisyys niiden pukemisessa, pesemisessä ja säilyttämisessä.
    Jokainen voi vahvistaa sateenkaarilapsen ja -nuoren mielenterveyttä
    Sateenkaarilapsi ja -nuori koulu- ja opiskeluterveyden­huollossa
  • Puhu moninaisuudesta avoimesti kaikkien lasten, nuorten ja työntekijöiden kanssa. Siten normalisoit sitä. Puutu syrjintään, häirintään ja kiusaamiseen.

Vammainen sateenkaarilapsi tai -nuori asumispalveluissa

Lapsi tai nuori voi asua kodin ulkopuolella lastensuojelulain nojalla tai siksi, että palveluja, joita hän tarvitsee vammansa tai autismikirjoon kuulumisensa vuoksi, ei ole pystytty muuten järjestämään. Asuminen voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista. 

Asumispalvelun ammattilaisen tulee huomioida muiden yksilöllisten tarpeiden lisäksi myös sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus. Ammattilaisen tulee huomioida, että lapsi tai nuori ei välttämättä ole heteroseksuaalinen, koe syntymässään määritettyä sukupuolta omakseen ja/tai halua ilmaista sukupuoltaan perinteisten sukupuoliroolien mukaisesti.  
Pieni sateenkaarisanasto

Myös vammaisella nuorella on oikeus seksuaalisuuteen

Asumispalveluissa tulee ottaa huomioon myös vaikeasti vammaisten ja kehitysvammaisten lasten ja nuorten yhdenvertaiset seksuaalioikeudet. Vammainen lapsi ja nuori käy yleensä läpi samat psykoseksuaalisen kehityksen vaiheet kuin muutkin lapset ja nuoret. Kehitysvammaisen lapsen tai nuoren kohdalla kehitys on usein hitaampaa. Hän voi myös tarvita paljon tukea omien tuntemustensa tunnistamiseen ja sopivan seksuaalikäyttäytymisen oppimiseen sekä identiteettinsä rakentamiseen.

Kun asumisyksikössä annetaan seksuaalikasvatusta, on siinä kerrottava myös seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Esimerkiksi tietoa seksitavoista ja seksitautien ehkäisystä tulee antaa myös samaa sukupuolta olevien nuorten väliseen seksuaaliseen kanssakäymiseen. 

Miten voit tukea vammaista sateenkaarilasta tai -nuorta asumispalveluissa

  • Ota lapsi tai nuori aina vakavasti, kun hän kertoo seksuaalisesta suuntautumisestaan ja/tai sukupuolestaan, joka on muu kuin syntymässä määritetty. Jos lapsi tai nuori ei hahmota omia kokemuksiaan, auta häntä sanoittamaan tai kuvittamaan tuntemuksiaan. Ihmisen itsemäärittely voi muuttua ajassa, mutta se ei tee siitä siinä hetkessä vähemmän todellista.
  • Kunnioita lapsen tai nuoren määrittelyä omasta sukupuolestaan, vaikka se ei vastaisi hänen juridista sukupuoltaan. Käytä lapsen tai nuoren toivomaa kutsumanimeä puheessa sekä esimerkiksi nimilapuissa ja kuvissa. 
  • Havainnoi ja kuuntele lapsen ja nuoren seksuaalisuuden ja sukupuolen ilmaisua ja tue sitä ohjauksessa. Jos pojaksi syntymässä määritetty lapsi haluaa pukeutua hameeseen, vältä arvostelemasta valintaa. Voi olla hyvä kertoa lapselle, että joidenkin ihmisten mielestä asuvalinta voi olla yllättävä tai vääränlainen. Tärkeää on kuitenkin tehdä lapselle selväksi, että hänen valintansa on hyväksyttävä ja sinä kunnioitat sitä.
  • Kannusta lasta löytämään ja ilmaisemaan yksilöllisiä mieltymyksiään. Jos et tiedä, mistä lapsi pitää, pyydä häntä valitsemaan, haluaako hän syntymäpäivänään prinsessa-, marsu- vai supersankarikortin. Vältä antamasta hänelle automaattisesti perinteisten sukupuoliroolien mukaista korttia. 
  • Huomioi lapsen tai nuoren määrittely omasta sukupuolestaan toiminnoissa, joihin asukkaat monesti osallistuvat tyttö-poika-jaon mukaisesti. Saunavuoroilla ja pukuhuoneessa mahdollista turvallinen osallistuminen oman sukupuoli-identiteetin mukaisella vuorolla, uimapuku päällä tai yksityisesti. Mieti myös, voisiko saunavuorot järjestää muulla jaolla kuin kaksijakoisesti sukupuolen mukaan. 
  • Anna nuorelle vapaus ihastuksiin ja seksuaalisuutensa ilmaisuun ilman ennakko-oletuksia seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta. Esimerkiksi kahden nuoren tytön ystävyyssuhde voi olla romanttinen ja/tai seksuaalinen. He voivat yhdessä sopien ja ikätason ja kehityksen salliessa toivoa esimerkiksi yökyläilyä toisen kotona ja nukkumista samassa sängyssä. Asumisyksikön ohjaaja voi auttaa järjestämisessä. 
  • Varmista nuorten seksuaalisissa suhteissa, että nuoret ymmärtävät suostumuksen merkityksen ja että he ovat muiltakin osin saaneet riittävästi seksuaalikasvatusta. Kaikista nuorten suhteista voi olla hyvä keskustella huoltajien kanssa. Huoltajat kantavat usein huolta nuoristaan, ja heille on tärkeää tietää, että nuorten turvallisuudesta on huolehdittu.
  • Tiedosta, että jotkut perheet eivät hyväksy lapsensa kuulumista seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön. Punnitse tapauskohtaisesti ja herkkävaistoisesti, voitko välittää huoltajalle asiasta tietoa. Joskus tiedon välittäminen huoltajalle voi vaarantaa lapsen turvallisuuden. Alaikäisellä on tietyillä ehdoilla oikeus kieltää tietojensa luovuttaminen huoltajalle. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisella on velvollisuus kertoa lapselle tästä oikeudesta. Tee lastensuojeluilmoitus, jos epäilet, että lapsen lastensuojelun tarve pitäisi selvittää.
    Miten tuetaan sateenkaarilapsen ja -nuoren perhesuhteita

Lähteet ja lisätietoja

Henttonen Pia / Kirkkomäki Pia (2005) Oikeus seksuaalisuuteen. Kehitysvammaisten tukiliitto ry. Alkuperäinen lähde Nordeman, Margareta (1999) Utvecklingsstörning och sexualitet. 

Vammaispalvelujen käsikirja

Moninaisuuden käsitteitä

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus pitävät sisällään sekä vähemmistöt että enemmistöt.

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen itsemäärittely voi muuttua elämän aikana. Kenenkään ei tarvitse osata määritellä seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoltaan tarkasti tai pysyvästi. Henkilö voi myös pohtia sukupuoltaan.

Seksuaalivähemmistöt
Esim. lesbot, homot, bi- ja panseksuaalit, aseksuaalit ja aromanttiset ihmiset.

Sukupuolivähemmistöt 
Esim. trans-, inter- ja muunsukupuoliset henkilöt. Sukupuolivähemmistöön kuuluvat kaikki henkilöt, jotka itse määrittelevät kuuluvansa johonkin sukupuolivähemmistöön.

Sateenkaariperheet
Viittaa yleisimmin lapsiperheisiin, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

Pieni sateenkaarisanasto

Vammaisen lapsen oikeudet

Lue vammaisen lapsen oikeuksista THL:n Vammaispalvelujen käsikirjasta. 
Vammaisen lapsen oikeudet (Vammaispalvelujen käsikirja)