Suomalaisten rahapelaaminen 2023
Vuonna 2023 suomalaisista 70 prosenttia oli pelannut vähintään yhtä rahapelityyppiä 12 viime kuukauden aikana (naiset 65 %; miehet 75 %). Tämä tarkoittaa väestötasolla noin 2 524 000 henkilöä.
Rahapelaajien osuus väheni naisilla ja miehillä. Rahapelejä pelanneiden osuus pieneni kaikissa täysi-ikäisten ikäryhmissä vuodesta 2019 vuoteen 2023. Rahapelaaminen on vähentynyt ja muuttunut entistä satunnaisemmaksi myös pidemmällä aikavälillä. Vuonna 2023 vastaajat pelasivat tyypillisimmin harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Nettipelaaminen oli yleisintä miehillä ja 45–59-vuotiailla. Nettipelaaminen yleistyi 45–74-vuotiailla, mutta nuorten aikuisten nettipelaaminen väheni.
Eniten pelatut rahapelityypit ovat edelleen Veikkauksen tarjoamat pelit: lottopelit ja/tai Jokeri (52 %), arpapelit (40 %) ja raha-automaattipelit muualla kuin kasinolla (18 %). Veikkauksen tarjoamien rahapelien pelaaminen väheni vuodesta 2019.
Vastaajista seitsemän prosenttia oli pelannut vähintään yhtä Veikkauksen ulkopuolista nettirahapeliä vuonna 2023. Miehistä suurempi osuus (12 %) pelasi Veikkauksen ulkopuolisia nettipelejä kuin naisista (2 %). Tämä osuus sisälsi Pafin (Ålands Penningautomatförening) ja ulkomaisten pelintarjoajien nettipelejä pelanneet. Veikkauksen ulkopuolisten nettipelien pelaaminen lisääntyi 45–59-vuotiailla ja pienituloisimmilla.
Vaikka ulkomaisten nettipelien pelaamisen määrässä ei vuonna 2023 tapahtunut muutosta verrattuna vuoteen 2019, on niiden pelaaminen lisääntynyt pidemmällä ajanjaksolla. Pafin nettipelien pelaaminen yleistyi vuosien 2019 ja 2023 välillä.
Kohtalaisen riskin tai ongelmapelaamisen tasolla pelasi 4,2 prosenttia vastaajista (naiset 1,8 %, miehet 6,6 %). Tämä tarkoittaa väestötasolla noin 151 000 henkilöä. Vuosi 2023 poikkeaa aiemmista mittauskerroista, jolloin vastaava osuus oli noin kolmen prosentin tasolla.
Vakavuudeltaan eritasoiset peliongelmat ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla. Lisäksi vähintään kohtalaisen riskin tasolla pelaavien miesten osuus oli vuonna 2023 korkeampi kuin aiempina mittauskertoina.
Vuonna 2023 vastaajista 74 prosenttia (miehet 65 %; naiset 82 %) koki, että yksinoikeusjärjestelmä on hyvä tapa rajoittaa rahapelaamisen haittoja. Yksinoikeusjärjestelmän kannatus haittojen ehkäisijänä on kasvanut pitkällä aikavälillä. Vuosien 2019 ja 2023 välillä yksioikeusjärjestelmän kannatus kuitenkin kasvoi naisilla ja vähentynyt miehillä. Erityisesti nuorin ja vanhin ikäryhmä koki yksinoikeusjärjestelmän hyväksi tavaksi rajoittaa rahapelaamisen haittoja.
Rahapelaamiseen liittyvät asenteet ovat muuttuneet kielteisemmäksi pidemmällä aikavälillä. Vuoden 2019 jälkeen asenteet muuttuivat myönteisemmiksi 45–59- ja 60–74-vuotiailla, mutta muissa ikäryhmissä ne muuttuivat kielteisemmiksi. Naisten asenteet ovat pysyneet tasaisina jokaisena tarkasteluajankohtana, mutta miesten asenteet sen sijaan ovat vaihdelleet.
Suomalaisten rahapelaaminen -tutkimuksessa tarkastellaan 15–74-vuotiaiden suomalaisten rahapelaamista, rahapeliongelmia ja rahapelaamiseen liittyviä asenteita ja mielipiteitä vuosina 2007, 2011, 2015, 2019 ja 2023. THL toteutti tutkimuksen sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta (STM). STM myös rahoitti tutkimuksen (arpajaislaki 52 §). Tilastokeskus toteutti tutkimuksen tiedonkeruun verkko- ja postikyselyiden avulla sekä puhelinhaastatteluina. Vuoden 2023 tutkimukseen osallistui 5977 suomalaista.
Taustatietoja
Laatuseloste
Edellinen tilasto (2019)
Tilastokuvaus
Tilasto kuvaa 15–74-vuotiaiden mannersuomalaisten rahapelaamista ja rahapeliongelmia sekä rahapelaamiseen liittyviä asenteita ja mielipiteitä. Tilaston aiheita ovat rahapelaamisen useus, pelatut rahapelityypit, rahapelaamisen kanava ja tarjoaja sekä rahapelikulutus. Lisäksi tilastossa tarkastellaan peliongelmia sekä pelaajan että läheisten näkökulmasta.
Vuodesta 2023 alkaen tilasto tuotetaan otokseen perustuvana laajana verkko- ja postikyselyn yhdistelmänä osana Suomalaisten rahapelaaminen -väestötutkimusta.
Säännöllisesti toistettava ja kansallisesti edustava seurantatieto on ainoa luotettava tapa tarkastella sitä, miten rahapelaaminen ja rahapeliongelmat sekä niihin keskeisesti liittyvät ilmiöt muuttuvat ajassa.
Tutkimuksen toteuttamista on ohjannut ajallisen vertailukelpoisuuden säilyttäminen ja keskeisten indikaattorien osalta muutosten tarkastelu ajassa. Tilaston aiheita ovat rahapelaaminen (esimerkiksi pelityypit ja rahapelaamisen useus), rahapeliongelman yleisyys, rahapelikulutus sekä rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet.
Tilaston tarkoitus on tuottaa luotettavaa ja ajankohtaista tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon tutkijoille, asiantuntijoille, johtajille ja poliittisille päättäjille sekä rahapelihaittojen ehkäisyn, vähentämisen, hoidon/tuen ja hoitopalvelujen kehittäjille.
Lähde
Suomalaisten rahapelaaminen 2023
Tilastoraportti 15/2024, 16.4.2024. THL.
Lisätietoja
Anne Salonen
tutkimuspäällikkö
puh. 029 524 8125
Sähköposti: [email protected]
Suomalaisten rahapelaaminen
Tutkimuksen sivut, joissa kerrotaan tarkemmin esim. toteutuksesta ja julkaisuista.
Rahapelit
Kootusti THL:n tutkimus- ja kehittämistietoa rahapelaamisen aiheuttamista haitoista ja peliongelmista.
Päihteet ja riippuvuudet
Kootusti THL:n tutkimus- ja kehittämistietoa päihteistä ja riippuvuuksista.