Perhehoidon järjestäminen

Perhehoito perustuu perhehoitolakiin ja sen järjestäminen on hyvinvointialueen tehtävä. Hyvinvointialue myös vastaa ja tekee päätökset siitä, miten se järjestää perhehoitopalvelut. Perhehoidon järjestäminen, tuottaminen ja toteuttaminen on hyvä määritellä perhehoidon toimintaohjeessa, joka on hallinnollinen päätös siitä, miten hyvinvointialue toteuttaa perhehoitoa. 
Perhehoitolaki (Finlex) 

Hyvinvointialue voi järjestää palvelut eri tavoin

Hyvinvointialue voi järjestää perhehoidon palvelukokonaisuuden

  • itsenäisesti
  • ostopalveluna tai
  • yhteistoiminnassa muiden hyvinvointialueiden kanssa

Itsenäisesti

Hyvinvointialueen järjestäessä perhehoidon palvelukokonaisuuden itsenäisesti se rekrytoi, valmentaa, kouluttaa ja perhehoitajia sekä järjestää tuen perhehoitajille. Lisäksi perhehoitajan kanssa tehdään toimeksiantosopimus. 
Perhehoitolaki 10 § (Finlex)

Ostopalveluna 

Hyvinvointialue voi myös hankkia perhehoitoa tekemällä sopimuksen perhehoidon järjestämisestä yksityisen perhehoidon tuottajan kanssa.
Perhehoitolaki 11 § (Finlex)

Hyvinvointialueen ja yksityisen perhehoidon tuottajan välisessä sopimuksessa perhehoidon antamisesta tulee sopia

  1. perhehoidosta maksettavasta korvauksesta
  2. perhehoidossa olevan kalenterikuukausittaisten käyttövarojen maksamisesta
  3. perhehoidossa olevan yksilöllisistä tarpeista johtuvien erityisten kustannusten korvaamisesta
  4. hoidon arvioidusta kestosta
  5. perhehoitajalle annettavasta valmennuksesta, työnohjauksesta ja koulutuksesta sekä näiden toteuttamisesta
  6. sopimuksen irtisanomisesta ja
  7. tarvittaessa muista perhehoitoa koskevista seikoista. 
    Perhehoitolaki 11 § (Finlex)

Sopimus laaditaan siinä laajuudessa kuin tilanteeseen nähden on tarpeellista. Voidaan esimerkiksi sopia, että yksityinen palveluntuottaja tuottaa sekä perhehoidon palvelun että perhehoitajien valmennuksen ja työnohjauksen.

Sopimuksessa tulee sopia periaatteista, joilla perhehoidon palvelu tuotetaan. Näin varmistetaan, että asiakas saa laadultaan hyvää perhehoitoa ja että kunta on vastuullinen palvelun järjestäjä myös ostamansa palvelun osalta. 

Yksityinen palveluntuottaja vastaa siitä, miten se palvelun tuottaa. Tarvittaessa yksityinen palveluntuottaja voi palkata työntekijöitä tai perhehoitajia työsuhteeseen ja myös tehdä edelleen sopimuksia palvelun tuottamiseksi. Yksityinen palveluntuottaja vastaa työnantajan velvoitteistaan ja työntekijän eläketurva järjestetään kuten muutoinkin yksityisellä sosiaalipalvelun alalla.

Lastensuojeluasiakkaiden oikeusturvan huomioiminen perhehoitoa järjestettäessä ja toteutettaessa – valvontaa ei voi ulkoistaa (Valvira, pdf)