Vammaisuus yhteiskunnassa -uutiskirje 1/2024
Vuoden 2024 kesäkuun uutiskirje kokoaa yhteen kevään julkaisuja ja uutisia vammaispalveluista ja sosiaalihuollon kentältä. Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimi toivottaa kaikille rentouttavaa ja lämmintä kesää!
Vammaispalvelut hyvinvointialueilla syksyllä 2023 -työpaperi julkaistu!
THL selvitti vammaispalvelujen rakentumista uusilla hyvinvointialueilla haastattelemalla hyvinvointialueiden vammaispalvelujen johtajia syksyllä 2023. Selvityksen perusteella vammaispalvelujen organisoituminen vaihtelee alueittain.
Vammaispalvelujen järjestäminen hyvinvointialueilla on ollut haasteellista ensimmäisen toimintavuoden aikana. Eniten ongelmia on ollut peruspalvelujen turvaamisessa ja pulaa on sekä henkilöstöstä että rahoituksesta. Palveluiden järjestämisen tapoja on kuitenkin saatu yhtenäistettyä.
Lue lisää uutisesta: Vammaispalveluja on yhtenäistetty – työ rakennemuutoksen jälkeen vasta alussa (THL)
Työpaperi: Vammaispalvelut hyvinvointialueilla syksyllä 2023
Tutustu uuden vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin Uusi vammaispalvelulaki -osiosta
Vammaispalvelujen käsikirjaan on lisätty kevään aikana seuraavat sivut koskien uutta vammaispalvelulakia:
Uusia sivuja julkaistaan viimeistään elokuussa, joten seuraa sivuja!
Uusi vammaispalvelulaki
Uuden vammaispalvelulain soveltamisalaa tarkennetaan erikseen annettavalla hallituksen esityksellä vuoden 2024 aikana. Hallituksen esitys on nyt ollut lausunnolla ja lausuntoaika on päättynyt. Voit seurata soveltamisalan tarkentamisen etenemistä vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentamisen sivulta.
Vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentaminen
Vammaispalveluissa asiakkaita 2,3 % väestöstä
Arviolta 2,3 % väestöstä eli 130 000 henkilöä oli vammaispalveluiden palvelutehtävän asiakkaina vuoden 2023 heinä-, elo- ja syyskuussa. Arvio perustuu Sosiaalihuollon seurantarekisterin kattavaksi luokiteltujen alueiden tietoihin. Kokonaisuudessaan arviolta noin 770 000 ihmistä käyttää sosiaalihuollon palveluita Suomessa.
Uutinen: Ensimmäinen arvio sosiaalihuollon asiakasmääristä julki: sosiaalihuolto on arjen tukena 770 000 suomalaiselle
Työpaperi: Sosiaalihuollon asiakasmäärät: Sosiaalihuollon seurantarekisterin tiedot vuoden 2023 vuosineljänneksillä
Asiakkaiden määrä kehitysvammaisten laitoshoidossa väheni
Kehitysvammaisten laitospalvelussa oli vuoden 2023 lopussa yhteensä 451 asiakasta. Asiakasmäärä laski 10 prosenttia edellisestä vuodesta.
Vuoden 2023 lopussa laitoshoidon pitkäaikaisasiakkaiden määrä oli 372. Pitkäaikaisasiakkaita ovat asiakkaat, joille on tehty pitkäaikaishoidon päätös tai jotka ovat olleet hoidossa yli 90 vuorokautta.
Tilastoraportti: Asiakkaiden määrä kehitysvammaisten laitoshoidossa väheni
Asiakastietolain soveltamisopas julkaistu
Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut oppaan asiakastietolain eli sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä annetun lain (703/2023) soveltamisen tueksi.
Oppaan tarkoituksena on tarjota sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille tukea asiakastietojen käsittelyyn vuoden 2024 alussa voimaan astuneen uuden asiakastietolain vaatimusten mukaisesti.
Oppaan luvussa 6.1 Kirjaamisvelvollisuus sosiaalihuollossa käsitellään myös henkilökohtaisen avun kirjaamisvelvollisuutta. Tutustu oppaaseen!
Opas sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä
Tutustu myös Vammaispalvelujen neuvottelupäivien tallenteeseen: Uusi asiakastietolaki – vaikutukset sosiaali- ja terveydenhuoltoon / Anna Sandberg, STM (Youtube)
Sosiaalihuoltolain soveltamisopasta päivitetty
Sosiaalihuoltolaki tuli voimaan vuonna 2015 ja sitä on tämän jälkeen täydennetty ja muutettu lukuisia kertoja. Viime vuosina merkittävimpiä tällaisia osauudistuksia ovat olleet esimerkiksi iäkkäiden henkilöiden palveluja koskeva uudistus sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen uudistaminen. Toukokuussa 2024 päivitetyssä oppaassa on huomioitu 1.1.2024 voimaan tulleet lakimuutokset.
Muita uutisia
- Toimintakykytiedon kirjaamisopas julkaistu
- Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi eOppivassa
- Yhdenvertaisuusvaltuutetun suositukset vammaispalveluiden toimivampaan hankintaan kuljetuspalveluissa
- Vammaisten henkilöiden kuolleisuus kasvoi muuta väestöä enemmän koronaepidemian ensimmäisenä vuotena 2020
Uusinta oikeuskäytäntöä
- Uusia ratkaisuja Eduskunnan oikeusasiamieheltä
- KHO:n ennakkopäätökset ilmanlämpöpumpusta ja erityisravintokustannuksista
- Oikeuskanslerin ratkaisu: Kotona tehtävä vammaispalvelulain mukainen henkilökohtaiseen apuun liittyvä arviointijakso
- KHO kutsuu jatkossa oikeuskäytäntöä ohjaavia päätöksiään ennakkopäätöksiksi
- Uusi KHO:n vuosikirjaratkaisu oikaisuvaatimuksen esittelijän esteellisyydestä
Verkostoituvat vammaispalvelut – vinkkaa työkaverillesi!
Verkostoituvat vammaispalvelut -tilaisuudet on tarkoitettu kaikille vammaispalveluista kiinnostuneille, erityisesti ammattilaisille ja järjestöedustajille.
Syksyllä 2024 verkostoituvissa vammaispalveluissa keskitytään 1.1.2025 voimaantulevan vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin. Palvelut esitellään pidennettyjen lakituntien aikana. Ohjelma sisältää myös Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n ja THL:n terveiset sekä sosiaali- ja terveysministeriön ajankohtaisia asioita.
Syksyn 2024 Verkostoituvat vammaispalvelut tapaamiset:
- Verkostoituvat vammaispalvelut 6.9.2024
- Verkostoituvat vammaispalvelut 4.10.2024
- Verkostoituvat vammaispalvelut 25.10.2024
- Verkostoituvat vammaispalvelut 8.11.2024 (Huom! klo 9.00 – 12.00)
- Ruotsinkieliset verkostoituvat vammaispalvelut 8.11.2024 (Nätverket för funktionhinderservice, Huom! klo 13.00 – 15.00)
- Verkostoituvat vammaispalvelut 29.11.2024
- Verkostoituvat vammaispalvelut 13.12.2024
Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua. Etäyhteyslinkki löytyy tapahtuman kohdalta THL:n tapahtumakalenterista.
Vammaisuus yhteiskunnassa -blogisarja
Tutustu kevään aikana julkaistuihin blogeihin!
- Kieli on valtaa – loukkaavan kielenkäytön ei tulisi arkipäiväistyä
Kirjoittajat: Mona Eid, projektipäällikkö ja Anna Kanninen, suunnittelija THL:n Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus -tiimistä sekä Rut Nordlund-Spiby, asiantuntija THL:n Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimistä. - Pohjoismainen yhteistyö vahvistaa myös vammaisalaa
Kirjoittajat: Päivi Nurmi-Koikkalainen, johtava asiantuntija, Rut Nordlund-Spiby, asiantuntija ja Iiro Toikka, kehittämispäällikkö THL:n Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimistä - Vammaissosiaalityöntekijällä pitää olla tilaa ja valtaa käyttää eettisesti kestävää harkintaa
Kirjoittajat: Päivi Hömppi, erityisasiantuntija, THL:n Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimistä ja Mari Kivistö, yliopistonlehtori, Lapin yliopistosta. - Tietopohjan ja rakenteiden vahvistaminen painottuvat harvinaissairauksien uudessa kansallisessa strategiassa
Kirjoittajat: Satu Wedenoja, ylilääkäri, Iiro Toikka, kehittämispäällikkö ja Anna Kanninen, suunnittelija, THL:n Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimistä.