Polisanmälan

Om det finns tillräckliga grunder för misstanken, är den anmälningsskyldige enligt lagen skyldig att göra en anmälan. Då är åtal för ärekränkning eller andra motsvarande påföljder osannolika.
Barnskyddslagen 417/2007, 25 § 3 mom. (Finlex)

Försummelse av anmälningsskyldigheten kan ha straffrättsliga påföljder.

Kontakten med polisen ska dokumenteras. Särskilt faktorer som lett till att en misstanke har väckts och eventuella samtal med barnet ska dokumenteras.

Registrering av uppgifter om brottsmisstanke

Gör anmälan utan dröjsmål

Om du misstänker att ett barn alldeles nyligen utsatts för ett våldsbrott, är det bråttom med det första skedet:

  • Gör polisanmälan omedelbart så att polisen kan inleda en förundersökning. Om du är osäker på anmälan, konsultera polisen med låg tröskel.
  • Det är bråttom att höra barnet, eftersom framför allt minnesbilderna hos små barn försämras snabbare än hos en vuxen och barn är mottagliga för påverkan. 
  • Den somatiska undersökningen av barnet måste göras skyndsamt, eftersom eventuella fysiska spår snabbt försvinner. 
  • Det är också bra om polisen kan samla in eventuellt bevismaterial från platsen där brottet har begåtts, om platsen är känd.

Om det är fråga om händelser som inträffat långt tidigare eller situationer där barnet inte är i omedelbar fara:

  • Du behöver inte agera i lika brådskande ordning. Det finns dock inte heller i dessa situationer någon anledning att vänta. 
  • Det finns kanske inget behov av en somatisk undersökning av barnet. Det behöver åtminstone inte göras i brådskande ordning. 

Om en misstanke grundar sig på observationer av ett barns beteende, ska observationerna antecknas omsorgsfullt och anmälan till polisen göras utan dröjsmål.

Så här gör du en anmälan 

  • I akuta situationer ska du göra en polisanmälan per telefon till det allmänna nödnumret 112 eller på ett sätt som överenskommits lokalt. Jourhavande på nödcentralen förmedlar informationen till polisen och ber polisen ringa.
  • Om det inte är möjligt att använda polisens elektroniska tjänster för företag och sammanslutningar, ska du göra en skriftlig anmälan på en separat blankett.
    Anmälan om misstanke om brott mot barn (pdf)
    Polisens elektroniska tjänster (Polisen)
  • Om du är osäker på anmälan kan du fråga polisen om råd utan att nämna barnets eller den ungas namn. Du kan också be en rättspsykiatrisk enhet för barn och unga eller barnskyddet om råd.
  • Var beredd på att lämna samma uppgifter i telefonanmälan som på anmälningsblanketten. Trots sekretessen har polisen rätt att få väsentliga uppgifter med vilka det misstänkta brottet kan utredas.

Polisens rätt till information är föreskriven för att undersökningen ska inledas så snabbt och effektivt som möjligt. Ange därför så omfattande uppgifter som möjligt i anmälan.

Anmälningsskyldiga ska utöver polisanmälan även göra en barnskyddsanmälan. Anmälningarna görs trots sekretessen. Närmare information om hur barnskyddsanmälan görs finns i avsnittet om barnskyddsanmälan.