Cigaretter

Cigaretter är världens mest använda tobaksprodukt. Cigaretter kan vara fabrikstillverkade eller egenrullade. Tobaksröken som uppstår när man röker cigaretter innehåller över 4 000 föreningar, varav cirka 70 är cancerframkallande. 

De högsta tillåtna utsläppsnivåerna för fabrikstillverkade cigaretter har fastställts i EU:s tobaksdirektiv. Tobaksröken som uppstår vid rökning av en cigarett får innehålla högst 10 mg tjära, 1 mg nikotin och 10 mg kolmonoxid, dvs. koloxid.

Varannan rökare dör i förtid av tobaksrelaterade sjukdomar om han eller hon fortsätter röka. I Finland förekommer årligen cirka 4 000 förtida dödsfall på grund av rökning. Förtida dödlighet i de främsta folksjukdomarna, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, har minskat i Finland just tack vare den minskade rökningen.

Bild. Rökning påverkar hela kroppen.

Hälsoriskerna med rökning är många och påverkar hela kroppen. Det har rapporterats ingående om riskerna, men nya biverkningar hittas fortfarande. De mest betydande sjukdomarna som orsakas av rökning är cancersjukdomar samt sjukdomar i andnings- och cirkulationsorganen.

Rökning försämrar avsevärt effekten av behandlingen av många sjukdomar. Rökning ökar också risken för komplikationer i samband med behandlingar och åtgärder, såsom operationer, och fördröjer sår- och frakturläkning.

Miljötobaksrök

Inte bara rökare utan även icke-rökare exponeras för tobaksrök när de vistas i en rökig miljö. Detta kallas exponering för miljötobaksrök eller passiv rökning.

Miljötobaksrök består av sidorök och huvudrök. Sidoröken är den rök som cigaretten avger mellan blossen. När rökaren suger in rök i lungorna och andas ut den uppstår utandningsrök, som kallas för huvudrök. I dåligt ventilerade utrymmen kan halterna i andningsluften bli så höga att de motsvarar en situation där en person som exponerats för tobaksrök själv skulle röka.

Enligt den nuvarande uppfattningen kan exponering för tobaksrök orsaka nästan samma hälsorisker som rökning. Om gravida kvinnor exponeras för tobaksrök ökar riskerna för fostret och kan leda till senare tillväxt och utveckling hos barnet. Bland annat kan tobaksröken 

  • skada insidan av barnets blodkärl och göra artärerna stelare, vilket ökar risken för att senare insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar 
  • öka risken för barnastma, lunginflammation, snuva, hosta, nedsatt lungfunktion och öroninflammation 
  • öka risken för inlärningssvårigheter och ADHD-syndrom hos barnet. 

De senaste åren har man också börjat fästa uppmärksamhet vid rökrester, vilket avser rester från tobaksrök som binds till ytmaterial och textilier. De skadliga ämnena i rökresterna frigörs senare på nytt i luften och kan också fastna vid beröring med ytor. Exponering för rökrester sker ofta under en lång tid och man har ännu ingen god kännedom om riskerna med sådan exponering.