Infektions- och vaccinationsnyheter
-
För tillfället finns det rikligt med virus och bakterier som orsakar luftvägsinfektioner i omlopp i Finland. Till exempel håller influensaepidemin på att inledas och antalet coronafall har ökat något. De vanliga metoderna för att bekämpa infektioner gäller även denna jul.
-
THL:s telefontjänst för vaccinationsrådgivning och hälsorådgivning inför resor för hälso- och sjukvårdspersonal kommer att upphöra i slutet av 2024. Orsaken är sparåtgärder i anslutning till omställningsförhandlingarna våren 2024.
-
I THL:s uppföljning av avloppsvatten har man hittat ett muterat poliovirus av typ 2 som härstammar från vaccinet. Fyndet gjordes i avloppsvatten som samlades in i Tammerforsregionen i november. Motsvarande fynd har också gjorts i andra europeiska länder under hösten. Hittills har inget sjukdomsfall konstaterats. I Finland är befolkningens vaccinationsskydd mot polio mycket bra.
-
Antibiotikaresistens är ett snabbt växande hot. Bakterier som är resistenta mot antibiotika är vanliga i världen och sprids lätt med resenärer även till Finland.
-
En fortsatt pälsdjursuppfödning skulle förutsätta att hygienåtgärder som förebygger biosäkerhets- och smittrisker under övervakning höjs till åtminstone samma nivå som för livsmedelsproduktionen, konstaterar THL i sitt utlåtande till riksdagens jord- och skogsbruksutskott om den risk som pälsdjursuppfödningen medför för människors hälsa.
-
Ska du åka på en resa under jullovet eller vintersemestern? De som ska resa längre bort bör komma ihåg risken för myggburna sjukdomar. Myggburna sjukdomar förekommer i stor utsträckning på södra halvklotet, också på turistorter. Kom ihåg att kontrollera sjukdomsläget och rekommendationerna i landet i god tid före resan.
-
I oktober inleder många välfärdsområden influensavaccinationer av personer som hör till riskgrupperna. För personer som fyllt 85 år rekommenderas förstärkt vaccin som ger ett bättre vaccinationsskydd som dessutom varar hela influensasäsongen. Influensaepidemin har ännu inte börjat i Finland.
-
THL följer upp incidensen av fästingburen hjärninflammation (TBE) intensifierat så att det nationella vaccinationsprogrammet och vaccinationsrekommendationerna ska kunna riktas till riskområdena för sjukdomen. Riskområdena fastställs utifrån laboratorieanmälningar till registret över smittsamma sjukdomar och intervjuuppgifter av insjuknade personer.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) och social- och hälsovårdsministeriet (SHM) använder i fortsättningen benämningen mpox för apkoppor i sin svenskspråkiga kommunikation.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) instruerar välfärdsområdena att erbjuda gravida en boosterdos av vaccin mot kikhosta. Målet är att förhindra allvarliga fall av kikhosta hos spädbarn.
-
Enligt Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar ECDC finns det en liten risk för att mpox, som tidigare kallades apkoppor, ska bli en epidemi i Europa. Särskilt i riskgrupper och bland dem som haft nära kontakt med konstaterade eller misstänkta fall är risken för smitta dock måttlig eller hög. ECDC publicerade sin riskbedömning för mpox idag (16.8.2024). Enligt THL har Finland och övriga Europa god beredskap att bekämpa och konstatera eventuella sjukdomsfall.
-
Höstens vaccinationer mot covid-19 inleds enligt välfärdsområdenas egna tidsplaner. Finland har fått Comirnaty-vaccin som har uppdaterats enligt Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rekommendation mot JN.1-varianten av coronaviruset.
-
Enligt rekommendation av Institutet för hälsa och välfärd (THL) erbjuds vaccination mot fågelinfluensa till personer som fyllt 18 år och som på grund av sitt arbete eller andra omständigheter löper ökad risk att smittas av fågelinfluensa. Vaccinationsserien består av två doser. Vaccinpartiet som fåtts till Finland föråldras i slutet av september, så personer som löper risk att smittas bör ta den första vaccinationen under augusti.
-
Enligt de uppgifter som Institutet för hälsa och välfärd (THL) har fått har en person som insjuknat i mässling rest med fartyget Viking Line Gabriella fredagen den 26 juli kl. 14.00–16.50 från Tallinn till Helsingfors. Under resan har övriga resenärer kunnat exponeras för mässling.
-
THL har uppdaterat åtgärdsanvisningen för att förhindra fågelinfluensasmitta hos människor. THL har förtydligat och komprimerat anvisningen så att den motsvarar behoven i synnerhet hos verksamhetsenheterna inom hälso- och sjukvården.
-
År 2023 har i synnerhet antalet könssjukdomar ökat jämfört med tidigare år. Antalet fall har varit på väg uppåt under flera års tid. Uppgifterna framgår av information i THL:s register över smittsamma sjukdomar.
-
THL har i samarbete med Livsmedelsverket utarbetat en rekommendation om målgrupperna för vaccination mot fågelinfluensa. Vaccinet erbjuds personer som fyllt 18 år och som på grund av sitt arbete eller någon annan omständighet löper ökad risk att smittas av fågelinfluensa.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar en boosterdos av coronavaccinet för äldre och vissa riskgrupper under den kommande hösten. Rekommendationen är att vaccinationerna genomförs tidigare än förut och i två faser.
-
Hemmaträdgårdsmästare bör komma ihåg att det kan finnas legionellabakterier i mull- och kompostprodukter. År 2023 var mull en sannolik smittkälla i fem legionellafall, medan det totala antalet var 54.
-
Vaccinationstäckningen bland småbarn är hög i Finland år efter år. Nästan 98 procent av de barn som föddes 2021 har börjat få vaccinationsserien med femvalent vaccin som skyddar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib-sjukdomar. Nästan 95 procent av dem som föddes 2021 har fått MPR-vaccin som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. De här uppgifterna framgår av det nationella vaccinationsregistret.
Visar 1 - 20 / 33