Vattkoppor och vaccination mot vattkoppor

En pojke och hans pappa.

Vaccin mot vattkoppor erbjuds alla barn i åldern 1,5–11 år som inte har haft vattkoppor. Vaccinet ingår i det nationella vaccinationsprogrammet och är gratis. Vaccinationen ges vid de återkommande hälsoundersökningarna på rådgivningen och i skolan.

Vattkoppor innebär ett inflammationstillstånd i hela kroppen

Vattkoppor smittar mycket lätt. Utan vaccination insjuknar nästan alla. De mest typiska symtomen är utslag med blåsor och feber som varar i ungefär 5–7 dygn.

Hos vuxna kan vattkoppor vara en svår sjukdom. Den varar längre och symtomen är kraftigare. Också risken för följdsjukdomar är högre hos vuxna.

Vattkoppor är särskilt farligt för gravida kvinnor. Gravida kvinnor kan få livsfarlig lunginflammation som följdsjukdom till vattkoppor. Vattkopporna kan smitta till barnet i livmodern och orsaka allvarliga skador.

Följdsjukdomarna efter vattkoppor är ovanliga men allvarliga

De flesta barnen tillfrisknar från vattkoppor på ungefär en vecka, men en del får sedan följdsjukdomar. Den vanligaste följdsjukdomen är svår bakterieinfektion i huden. Andra följdsjukdomar är lunginflammation och hjärninflammation.

Vattkoppsviruset blir kvar i kroppen och kan senare orsaka bältros som är en smärtsam sjukdom med blåsor. Ungefär var tredje person som haft vattkoppor får bältros.

Läs mer om vattkoppor och dess följdsjukdomar

Bältros (Terveyskirjasto, på finska)

Vaccinet skyddar mot svåra former av vattkoppor och dess följdsjukdomar

Vattkoppsvaccinet förhindrar helt och hållet allvarliga former av vattkoppor. När det gäller bältros förhindrar vaccinet åtta fall av tio.

Vaccinets effekter är välkända, eftersom det har använts i mer än 20 år runtom i världen. Under den tiden har mer än 200 miljoner vaccindoser getts.

Läs mer om vaccin mot vattkoppor

Vanliga frågor om vaccinationerna mot vattkoppor

Infograf av vattkoppsinfektion.

 

Vaccin mot vattkoppor är effektiv

Andelen insjuknade i vattkoppor icke-vaccinerade 100% och vaccinerade 7 %.

 

Erfarenhet av vaccinet mot vattkoppor

Erfarenhet av vaccinet mot vattkoppor.

Vaccinet mot vattkoppor har använts i mer än 20 år runtom i världen. Under den tiden har mer än 200 miljoner vaccindoser getts.