Cancer orsakad av papillomvirus och nyttan av HPV-vaccinationer
Cancerformer som orsakas av papillomvirus förekommer både hos kvinnor och män. Bland kvinnor är livmoderhalscancer vanligast medan tonsillcancer är vanligast bland män.
En papillomvirusinfektion kan leda till en långvarig lokal infektion. En del av infektionerna kan utvecklas till cancer. Cancer utvecklas då viruset som kommit in i kroppen börjar ge upphov till elakartade cellförändringar. Utvecklingen av cancer tar vanligtvis en lång tid.
En del av de förstadier till cancer och cancerfall som papillomvirus orsakar går inte att upptäcka i tid. Även dessa cancerformer kan förebyggas med HPV-vaccin.
På den här sidan berättar vi om vissa cancerformer som papillomvirus kan orsaka. Utöver dessa kan papillomviruset också ha betydelse för uppkomsten av andra cancerformer såsom matstrupscancer och cancer i urinblåsan.
På denna sida:
- Cancer livmoderhalsen
- Cancer i slidan
- Cancer i vulva
- Cancer i ändtarmsöppningen
- Cancer i penis
- Cancer inom halsområdet
Cancer livmoderhalsen
Livmoderhalscancer är den vanligaste formen av cancer som orsakas av papillomvirus. Nästan alla cancerformer i livmoderhalsen orsakas av en papillomvirusinfektion.
Cancern uppstår genom elakartade förändringar i de normala cellerna i livmoderhalsens slemhinna. Cancern utvecklas via förstadier. Det tar i genomsnitt 10–12 år för cancern att utvecklas från det tidiga förstadiet. Livmoderhalscancer konstateras oftast hos kvinnor i åldern 30–44 år.
Livmoderhalscancer behandlas i allmänhet genom en operation som vid behov kompletteras med strålbehandling, cytostatikabehandling eller en kombination av dessa om det föreligger en risk för spridning. Årligen konstateras cirka 180 nya fall av livmoderhalscancer i Finland och cirka 55 kvinnor avlider.
I Finland hittas varje år cirka 2100 förstadier till livmoderhalscancer. Av dessa avlägsnas en stor del kirurgiskt. Vårdåtgärderna är effektiva men ökar risken för en tidig förlossning vid framtida graviditeter.
Varje år konstateras betydligt fler lindriga cellförändringar. Dessa kräver endast uppföljning, men ibland kan uppföljningen pågå under många år, vilket kan skapa ångest och rädsla.
HPV-vaccinationerna förebygger effektivt förstadier till cancer i livmoderhalsen och således också olika cancerformer.
Närmare forskningsdata om HPV-vaccinationernas effekt vid förebyggande av livmoderhalscancer
Cancer i slidan
Cancer i slidan (vagina) är en ovanlig. I Finland insjuknar i genomsnitt cirka 25 kvinnor årligen i bröstcancer. Vaginal cancer konstateras vanligen i åldern 50–60 år eller äldre. Två av tre cancersjuka avlider.
Cancer i slidan upptäcks ofta av en händelse i samband med en gynekologisk undersökning eller Papa-prov. Precis som i livmoderhalsen kan det i förstadiet förekomma cellförändringar i slidans slemhinna. Gällande dessa former av cancer spelar papillomvirus också en klar roll.
Behandlingen består av en kombination av operation, strålbehandling och cellgifter, beroende på hur långt cancern har hunnit sprida sig. Om förändringen konstateras i cancerns förstadium kan den tas bort med laser eller kirurgiskt och därmed förhindras cancern från att utvecklas. Över hälften av alla lindriga förstadier läker av sig själv.
Tack vare HPV-vaccinet kommer färre kvinnor än i nuläget att insjukna och dö av cancer i slidan i framtiden. Likaså kommer en stor grupp kvinnor att slippa genomgå undersökningar och behandlingar.
Cancer i vulva
Cancer i vulva kan uppstå i blygdläpparna, klitoris eller mellangården. Årligen konstateras cirka 110 nya fall i vulva (yttre könsorganen) i Finland och cirka 43 av dessa orsakas av papillomvirus. Majoriteten av de olika cancerformerna i vulva konstateras hos kvinnor över 65 år men cancerfall konstateras även hos yngre kvinnor.
Behandlingen består av operation och därefter eventuellt strålbehandling eller behandling med cellgifter.
Tack vare HPV-vaccinet kommer färre kvinnor än i nuläget att insjukna och dö i cancer i framtiden. Likaså kommer en stor grupp kvinnor att slippa genomgå undersökningar och behandlingar.
Cancer i ändtarmsöppningen
I Finland konstaterades under åren 2012–2021 sammanlagt 540 sådana fall av cancer, vilket innebär i genomsnitt 54 per år. Fyra av tio insjuknade var män och sex av tio kvinnor. Cancer i analöppningen konstateras vanligen hos personer över 50 år,
Analcancer behandlas genom en kombination av strålbehandling och cytostatika. Med denna behandling blir de flesta patienter friska, men hos en del återkommer sjukdomen. Hos en eller två av tio utvecklas cancermetastaser på andra platser i kroppen senare.
Genom HPV-vaccinet kan man effektivt förhindra dessa former av cancer eftersom en papillomvirusinfektion är den främsta orsaken till analcancer. Nästan alla som insjuknar i analcancer har smittats av papillomvirus.
Cancer i penis
Peniscancer konstateras hos ungefär 40 män per år. Insjuknandet sker i allmänhet i en ålder över 60 år men peniscancer upptäcks också hos yngre män.
Fyra av tio cancerfall beror på papillomvirus. En HPV-infektion har visat sig spela en roll i uppkomsten av peniscancer. Dessutom påverkar till exempel förhudsförträngning och användning av tobaksprodukter (tobak eller snus) cancerutvecklingen.
Behandlingen av peniscancer bestäms enligt hur tumören spritt sig, cancertyp och patientens situation i sin helhet. I mån av möjlighet eftersträvas sparande kirurgi.
Cancer inom halsområdet
Med cancer i huvud- och halsregionen avses en elakartad tumör på andra platser än i ögonen, hjärnan eller sköldkörteln. I Finland konstateras i genomsnitt 750 sådana fall per år.
Cancer i huvud- och halsregionen ger ofta få symtom under en ganska lång tid och därför är fallen svår att upptäcka i tid. I allmänhet konstateras fallen i en ålder över 40 år men dessa cancerformer observeras även hos yngre personer.
Cancer i huvud- och halsregionen är i det stora hela två gånger vanligare bland män än bland kvinnor, men siffrorna varierar beroende på var cancern finns.
Andra riskfaktorer utöver papillomvirus är rökning och rikligt alkoholbruk.
Cancertyper som kopplas till en virusinfektion konstateras oftare hos yngre personer än sådana cancertyper som kopplas till tobaksrökning och alkohol.
Munsvalgcancer som orsakas av papillomvirus har blivit betydligt vanligare i flera länder. Papillomviruset har en betydelse som riskfaktor i synnerhet när det gäller cancer i tonsillerna och tungroten. Papillomvirus orsakar ungefär en femtedel av alla fall av cancer i näsan och den nedre delen av svalget.
Tack vare HPV-vaccinet kommer färre än i nuläget att insjukna och dö i cancer i huvud- och halsregionen i framtiden. Samtidigt undgår allt fler personer strål- och cytostatikabehandlingar och besvärliga operationer.