Planering och förverkligande av HPV-vaccinationerna

Då du följer dessa anvisningar säkerställer du att HPV-vaccinerna, som är avsedda för vaccinationsprogrammet, räcker till och att alla barn och unga har en möjlighet att få HPV-vaccinationsskydd.

Det är viktigt att välfärdsområdena befrämjar HPV-vaccinationerna genom att satsa på lokal information, tillräckliga resurser och genom att stödja personalens kunnande.

På denna sida:

Beställning, lagring och förvaring av HPV-vaccinen

Endast de instanser som genomför HPV-vaccinationer som hör till det nationella vaccinationsprogrammet kan beställa det nationella vaccinationsprogrammets HPV-vacciner från sjukhusapoteket eller läkemedelscentralerna.

För att vaccinen skall räcka, och för att minimera vaccinsvinnet är det viktigt att följa anvisningarna nedan

Beställning av vacciner

  • Det är viktigt att uppskatta vaccinbehovet och planera vaccinbeställningarna noga. Man skall korrigera och ändra de beställda mängderna utgående från vaccinåtgången.
  • Det är viktigt att i studerandehälsovården för gymnasier, yrkesläroverk och motsvarande läroanstalter först kartlägga vaccinbehovet och planera beställningarna utgående från detta. Man skall i studerandehälsovården se till att man bara beställer den mängd HPV-vaccin som det finns behov för.

Organisering av vaccinationer i välfärdsområdet 

Lagring av vacciner

  • I skolhälsovården får inte lagras mer vaccin än vad som går åt på en månad. Det egentliga vaccinförrådet kan gärna finnas i sjukhusapoteket eller läkemedelscentralen. 
  • HPV-vaccin får egentligen inte alls lagras I studerandehälsovården. De som genomför vaccinationerna får de vaccin de behöver tillräckligt snabbt från sjukhusapoteken och läkemedelscentralerna. 
  • Det är viktigt att skol- och studerandehälsovården samarbetar med sjukhusapoteket eller läkemedelscentralen i det egna området. På så sätt kan sjukhusapoteken och läkemedelscentralerna upprätthålla ett HPV-vaccinlager som motsvarar områdets behov.

Förvaring av vacciner 

  • Under sommaren kan man inte förvara vaccin i skol- och studerandehälsovården om vaccinkylskåpets temperaturuppföljning inte kan göras dagligen.
  • Om det finns vaccin i kylskåpet, men temperaturuppföljningen inte är möjlig, skall vaccinen flyttas över till en verksamhetsenhet där kylskåpet kan övervakas, eller flyttas tillbaka till sjukhusapoteket eller läkemedelscentralen.
  • Sjukhusapoteken och läkemedecentralerna ger lokala direktiv om transport och förvaring av vacciner.

Korrekt hantering av vaccin

Hur går man tillväga vid 5:e klassens hälsogranskning?

Vaccinet ger den bästa effekten om man får det som ung. Det lönar sig att erbjuda information om papillomavirus och HPV-vaccin redan före den omfattande hälsogranskningen på femte klassen (Se Material som stöd för arbetet och annan lokal information).  

Det är viktigt att i samband med hälsogranskningen vid behov ha tid att diskutera HPV-vaccinationen med barnets föräldrar. 

Man kan gärna fråga hur vårdnadshavarna ställer sig till HPV-vaccinationen och dokumentera åsikten. Vaccinet kan ges i samband med hälsogranskningen eller vid annat tillfälle.

När kan ett barn eller en ung person själv bestämma om sina vaccinationer?

Ett barn kan fatta beslut om sina vaccinationer när en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården bedömer att hen med avseende på sin ålder och utvecklingsnivå kan fatta besluta i frågan.    

Någon åldersgräns för ett göra ett självständigt beslut har inte definierats i lagen utan en yrkesutbildad person gör alltid en individuell bedömning. 

När ett barn eller en ungdom kommer ensam till mottagningen skall beslutsförmågan alltid bedömas. Om den minderåriga konstateras kunna fatta beslutet själv, kan vårdnadshavarna endast kontaktas med hens tillstånd.

Utvärdering av en minderårigs beslutsförmåga inom hälso- och sjukvården

Tidtabellerna för HPV-vaccinationerna i det nationella vaccinationsprogrammet

Tyngdpunkten för HPV-vaccinationerna skall vara i årskurserna 5 och 6. Det är dock viktigt att kontrollera vaccinationsskyddet hos alla barn och unga på varje årskurs, så även i samband med annan utbildning.

Man skall i första hand ge HPV-vaccinationen i samband med hälsogranskningen, om det bara är möjligt. Då behöver man inte ordna ett nytt besök. 

  • Om den första Cervarix-vaccindosen ges i årskurs 5. Ges den andra dosen i årskurs 6.
  • Om den första dosen ges i årskurs 6, skall man sträva till att ge de två doserna i vaccinationsserien i den lägre grundläggande undervisningen, om eleven byter skola då hen börjar i de högre årskurserna.  
  • Om den första dosen ges i årskurs 7 kan den andra dosen ges i årskurs 8.
  • Om den första dosen ges i årskurs 8, kan den andra dosen ges på årskurs 9.
  • Om den första dosen ges på årskurs 9 skall man sträva till att ge hela vaccinationsserien under årskurs 9 för att skyddet skall fås i skick så fort som möjligt. Kom dock ihåg att dosintervallerna inte får förkortas. Eleven skall få råd om hur vaccinationsserien kan kompletteras om vaccinationsserien blir på hälft på årskurs 9.   

Om HPV-vaccinationsserien påbörjas efter årskurs 9

  • Ges vaccinationerna till TELMA-studerande under utbildningen som handleder för arbete och självständigt liv, enligt tidtabellen 0, 1 och 6 månader. Eftersom det inte lönar sig att förkorta vaccinationsseriens dosintervaller kan man bli tvungen att fördela vaccinationerna på två årskurser. 
  • strävar man till att ge vaccinationerna till Hux-studerande under den tidutbildningen som handleder för examensutbildningen pågår, men följer den angivna minimiintervallen mellan vaccindoserna. Det lönar sig inte att förkorta dosintervallerna, men de kan vid behov förlängas lite. Vid behov kan vaccinationsserien kompletteras under andra stadiet utbildning i t.ex. gymnasiet eller yrkesutbildningen.
  • I gymnasiet eller andra stadiets yrkesutbildning skall vaccinationsserien helst ges under det första läsåret. Eftersom det inte lönar sig att förkorta dosintervallerna, kan man bli tvungen att dela serien på två läsår.  

HPV dvs. vaccin mot papillomvirus

Informationsmaterial som stöd för arbetet

THL har som hjälp för dem som genomför HPV-vaccinationer producerat material på olika språk på nätet, som kan laddas ner eller skrivas ut. Du kan använda materialet även på mottagningen.:

Broschyr för föräldrar till barn i klass 5-6 och affischer för olika årskurser:
Broschyrer och annat informationsmaterial om HPV-vaccinationer

Ett modellmeddelande om HPV-vaccinationer för föräldrar till barn i klass 5 och 6:
Modellmeddelande på olika språk om HPV-vaccinationer

Information till föräldrar och ungdomar om papillomvirus, de sjukdomar det orsakar och HPV-vaccinet på olika språk:
Papillomvirus och HPV-vaccin på olika språk

Mer information till föräldrar och ungdomar om cancer orsakade av papillomvirus:
Cancer orsakad av papillomvirus och nyttan av HPV-vaccinationer

Det lönar sig för välfärdsområdet att även satsa på annan lokal information som ökar barnens, de ungas och föräldrarnas kunskap. Det lönar sig att lyfta fram följande ämnen då man informerar

  • HPV-vaccinet skyddar från flera cancertyper
  • HPV-vaccinet är viktigt även för pojkarna
  • HPV-vaccinet hör till det nationella vaccinationsprogrammet
  • HPV-vaccinet är gratis för alla barn och unga
  • HPV-vaccinet skyddar bäst då man får det som ung

Det är viktigt att följa med hur HPV-vaccinationerna förverkligas

Det är skillnader i HPV-vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena. Vaccinationstäckningen kan även variera inom ett välfärdsområde. 

Man skall fästa speciell uppmärksamma vid dokumentering av vaccinationerna och dataöverföringen.