Det nationella datalagret för hälsa och välfärd samt för social- och hälsovård

THL bygger upp ett nationellt datalager för hälsa och välfärd samt för social- och hälsovård (hyte-sote) som samlar uppgifter som THL samlat in för sina lagstadgade uppgifter. Utvecklingen av datalagret förenhetligar praktik för insamling och publicering av uppgifter.

Det gemensamma nationella datalagret för främjande av hälsa och välfärd stöder forskning och informationsledning

Nationell jämförelseinformation är nödvändig för att till exempel möjliggöra effektiv informationsbaserad ledning inom välfärdsområdena.

Fördelarna med utvecklingen av datalagret

Uppgifter blir tillgängliga snabbare. Ett enhetligt datalager underlättar och påskyndar sekundär användning av information inom FUIK-verksamheten (forskning, utveckling, innovation och undervisning) nationellt och internationellt.

Datalagret effektiviserar informationshanteringen och sänker kostnaderna för informationsproduktionen. Datalagret stöder också till exempel utvecklingen av välfärdsområdenas egen informationsproduktion och utnyttjandet av informationen.

De första uppgifterna i Kanta-tjänsternas Patientdatalager

De första uppgifterna som förs in i datalagret är laboratorieuppgifter, receptuppgifter och uppgifter om sjukhusmedicinering från Kanta-tjänsterna. Inkluderingen till datalagret gör det möjligt att använda dessa uppgifter på ett mer heltäckande, kvalitativt och effektivt sätt inom forskning och registerverksamhet.

I datalagret införs uppgifter som THL har samlat in för sina lagstadgade myndighets- och forskningsuppgifter. Användningen av uppgifterna är begränsad och övervakad, och vid behandlingen av uppgifterna iakttas ändamålsenliga dataskydds- och informationssäkerhetskrav. Åtkomst till uppgifterna administreras med hjälp av tillståndsförfaranden och hantering av åtkomsträttigheter.

Databasreplikering erbjuder en lösning för dataöverföring till välfärdsområdena

Databasreplikering är en teknisk lösning för dataöverföring där fördefinierade material kopieras, det vill säga replikeras, nästan i realtid mellan datalager eller datasjöar. Arbetet har inletts genom att pilottesta en lösning via datareplikering tillsammans med ett par välfärdsområden. Verksamheten kommer att utvidgas till andra välfärdsområden och till nya material.

Dataöverföringen av uppgifter mellan välfärdsområden, FPA och Valvira kan automatiseras med hjälp av lösningen via datareplikering. I lösningen via replikering överförs data i båda riktningarna, till exempel mellan THL och ett välfärdsområde, och returnerar de uppgifter som samlats in från välfärdsområdet i ett format som har analyserats av THL.

Mer information:

Jan Magnusson
enhetschef
[email protected]