Utvecklingsutsikter för informationshanteringen inom social- och hälsovården
Vi utvecklar registreringen och lagringen av de kund- och patientuppgifter som uppkommer inom social- och hälsovårdstjänsterna i nationella datalager med enhetliga innehåll.
De riksomfattande informationshanteringstjänsterna och insamlingarna av social- och hälsovårdsuppgifter utvecklas som en enhetlig helhet för att vi på ett högklassigt sätt och i rätt tid ska kunna svara på de regionala och riksomfattande informationsbehov som social- och hälsovårdens servicesystem medför. Uppgifterna behövs i stor utsträckning inom social- och hälsovårdens kundarbete, det regionala beslutsfattandet och utvecklingen av verksamheten samt som stöd för forskningen.
Principer för utveckling av informationshanteringen:
- utnyttjande av information som registrerats en gång för lagstadgade användningsändamål
- kompatibla informationssystem
- förädling av information som registrerats i tjänsterna så att den också lämpar sig för sekundär användning
- automatisering av dataöverföringar
- färre skuggområden vad gäller information.
Samordning av Kanta-tjänsternas och THL:s statistik- och registerverksamhet
Under de närmaste åren förbereder vi oss på att ta emot en del av de nuvarande statistik- och registeruppgifterna som centraliserade urval från Kanta-tjänsterna. Målet är att underlätta registreringen och förenkla informationsflödena.
De uppgifter som registreras inom social- och hälsovården och sparas i Kanta-tjänsterna samordnas stegvis med de uppgifter som behövs i THL:s statistik- och registerverksamhet. På lång sikt är målet att stegvis avstå från separata datainsamlingar för statistik och register till de delar som uppgifterna kommer i första hand via Kanta-tjänsterna eller från social- och hälsovårdsproducenterna.
Vid samordningen förenhetligas definitionen av datainnehåll och registreringsanvisningarna. Enhetligt registrerad information underlättar de yrkesutbildades arbete och gör det möjligt att fatta ett informationsbaserat beslut när informationens kvalitet förbättras. Högkvalitativ information bidrar också till en bättre kvalitet på uppgifterna i statistiken och registren.
THL stöder och ger social- och hälsovårdsaktörerna anvisningar för att man på ett kontrollerat sätt ska kunna samordna de kund- och patientdatasystem som används med de nationella kraven. Registreringsutbildningar samt granskning av statistik- och registeruppgifter är praktiska metoder för att förbättra uppgifternas kvalitet.
Enhetligare nationell social- och hälsovårdsinformation genom utveckling av Kanta-tjänsterna
THL bedömer och planerar på ett förutseende sätt utvecklingen av social- och hälsovårdens Kanta-tjänster. Arbetet med att utveckla Kanta-tjänsterna är en del av en mer omfattande utveckling av informationshanteringen inom social- och hälsovården.
THL har i uppgift att utarbeta en långsiktig plan som fungerar som färdplan, utifrån vilken kompatibla datainnehåll och funktioner specificeras.
Följande tyngdpunkter i Kanta-tjänsterna fastställs årligen i samarbete mellan social- och hälsovårdsministeriet, THL och Folkpensionsanstalten.
Tyngdpunkter i Kanta-tjänsterna
Utveckling av det nationella datalagret för hälsa och välfärd samt social- och hälsovården
THL bygger upp ett nationellt datalager för hälsa och välfärd samt för social- och hälsovård (hyte-sote) som samlar uppgifter som THL samlat in för sina lagstadgade uppgifter. Utvecklingen av datalagret förenhetligar verksamhetsmodellerna för insamling och publicering av uppgifter.
I det första skedet samlar THL in centrala datainnehåll som används i flera av THL:s register och som är av forskningsmässig betydelse. Sådant datainnehåll är till exempel laboratorieuppgifter och en helhet av läkemedelsuppgifter.
THL utvecklar samtidigt också dataöverföringslösningar och verksamhetsmodeller som utvidgar och effektiviserar utnyttjandet av datainnehåll.
Det primära målet med datalagret är att se till att THL kan utföra sina lagstadgade uppgifter smidigare och snabbare. Dessutom betjänar datalagret informationsproducenter som behöver högklassigare och mångsidigare data för informationsledning och forskning.
Det nationella datalagret för hälsa och välfärd samt för social- och hälsovård
Informationshanteringen inom socialvården förenhetligas
Lagen om kunduppgifter och föreskriften om klienthandlingar inom socialvården förpliktar till att använda nationellt enhetliga klienthandlingar. Lagen förpliktar tillhandahållare av tjänster inom socialvården att senast den 1 september 2026 ansluta sig till Socialvårdens klientdatalager i Kanta-tjänsterna.
Det finns cirka 200 handlingsstrukturer i Sosmeta-tjänsten. THL utvecklar klienthandlingar och andra kravspecifikationer även i fortsättningen med beaktande av socialvårdens behov i samarbete med yrkesutbildade personer inom socialvården.
Sosmeta-tjänstenLänk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
THL stöder social- och hälsovårdsorganisationer och yrkesutbildade personer inom socialvården i strukturerad registrering. I handledningen beaktas de allmänna principerna för registrering samt särdragen för varje serviceuppgift.
THL har publicerat en handbok om Kanta-tjänsterna för aktörer inom socialvården med anvisningar om till exempel klientrelationen och ärendehanteringen inom socialvården samt användningen av klienthandlingar.
En handbok har utarbetats som stöd för samarbetet mellan privata och offentliga tjänsteproducenter inom socialvården. Välfärdsområdena bör inleda ett samarbete med producenter av köpta tjänster så att till exempel enhetligheten i registreringen gjord av yrkesutbildade personer inom socialvården i området och ibruktagandet av klientdatalagret framskrider.
Socialvårdens statistik- och registeruppgiftsinsamlingar övergår under de närmaste åren till att nästan uteslutande utnyttja uppgifter som sparats i Kanta-tjänsterna.
Utveckling av informationshanteringen inom socialvården
Registerförnyelse inom socialvården
Socialvårdens klientdatalager (kanta.fi)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
Koncept som grund för genomförandebeslut
THL utarbetar koncept och utredningar för olika utvecklingsteman för informationshantering inom social- och hälsovården. I koncepten analyseras bland annat lösningsalternativens kostnader, effektivitet och genomförbarhet.
Konceptbehoven härrör i allmänhet från inskrivningar i regeringsprogrammet, författningsändringar, nationella strategier eller program, Kanta-vägkartorna eller förslag från social- och hälsovårdsorganisationerna. THL utarbetar koncepten och utredningarna i samarbete med olika intressentgrupper.
- Koncept för behandling av vissa kundrelationsuppgifter (elektronisk publikation, på finska)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
- Koncept för datastrukturer för uppföljning av vården (elektronisk publikation, på finska)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
- Koncept för vidareutveckling av informationsförmedlings- och förfrågningsservicen (elektronisk publikation, på finska)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
- Koncept för användarloggtjänst (elektronisk publikation, på finska)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
- Koncept för nya funktioner i arkivet över bildmaterial (elektronisk publikation, på finska)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
- Koncept för vidareutveckling av välfärdsuppgifter och Datalagret för egna uppgifter (elektronisk publikation, på finska)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
- Koncept för information om arbets- och funktionsförmågan (elektronisk publikation, på finska)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
- Koncept för informationshantering inom läkemedelsbehandlingen (elektronisk publikation, på finska)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
Mer information
sotetiedonhallinta(at)thl.fi