Likabehandlingsplanering

Likabehandlingsplanen är ett centralt verktyg med vilket kommunen främjar jämlikhet i sin verksamhet och sina tjänster.

I likabehandlingsplanen beskrivs hur kommunen i sin verksamhet främjar jämlikhet och förebygger diskriminering. Kommunen ska utarbeta en likabehandlingsplan i egenskap av myndighet, arbetsgivare och utbildningsanordnare.

Faser i likabehandlingsplaneringen

  1. Samla en arbetsgrupp för att göra upp likabehandlingsplanen. Det är bra om medlemmarna representerar olika personalgrupper, åldersgrupper och kön.
  2. Informera redan i ett tidigt skede personalen, kommuninvånarna och intressentgrupper om att en plan görs upp, om möjligheterna att delta och om hur processen framskrider. Information och delaktighet stöder datainsamlingen och engagerar både personalen och kommuninvånarna i processen.
  3. Inled en bedömning av nuläget vad gäller jämlikhet, där jämlikheten i kommunens verksamhet och tjänster granskas. Det centrala i bedömningen är hur jämlika tjänsterna och verksamheten är ur olika gruppers synvinkel. Särskild uppmärksamhet ska fästas vid situationen för kommuninvånare i utsatt ställning. 
  4. Utarbeta konkreta åtgärder för att främja jämlikhet utifrån resultaten av bedömningen av nuläget. Fastställ samtidigt målen med åtgärderna, ansvar, finansiering, tidtabell och uppföljning.
  5. Sammanställ och anteckna en beskrivning av hur planen görs upp, utvärderas och dess resultat samt de utvecklingsåtgärder som utarbetats. Genom beskrivningen skapas en färdig likabehandlingsplan.
  6. Börja genomföra åtgärderna i likabehandlingsplanen och informera om planen. 
  7. Följ regelbundet hur åtgärderna genomförs
  8. Avsikten är att likabehandlingsplanen ska vara tidsbegränsad. Uppdatera planen åtminstone varje fullmäktigeperiod.

Planeringen ska förebygga diskriminering på flera grunder

I likabehandlings- och jämställdhetsplaneringen är det viktigt att beakta olika diskrimineringsgrunder och korsningar mellan dessa och på så sätt förebygga diskriminering på flera grunder. Med detta avses diskriminering där många faktorer, till exempel familjebakgrund, kön, bostadsort eller ursprung, samtidigt anses påverka individens identitet, upplevelser och ställning i samhället. Ofta fokuserar bedömningen och planeringen endast på en diskrimineringsgrund åt gången, även om människor har många egenskaper samtidigt. 

I planeringen ska man säkerställa att alla personer som riskerar att diskrimineras hörs, till exempel med hjälp av organisationer som representerar dem och andra intressentgrupper. För att kunna utarbeta en plan förutsätts kunskaper om jämlikhet och jämställdhet. Vid behov kan kunskaperna stärkas genom utomstående expertis och utbildningar.

Faktisk jämlikhet  

I likabehandlingsplaneringen är det viktigt att komma ihåg att det att alla människor behandlas lika inte alltid är tillräckligt för att uppnå faktisk jämlikhet. För att uppnå faktisk jämlikhet kan det förutsättas att specialbehoven hos en grupp som är särskilt utsatt för diskriminering beaktas. Då kan positiv särbehandling komma i fråga.

Positiv särbehandling innebär särskilda åtgärder för att förbättra ställningen och förhållandena för personer som hör till en viss grupp.

Exempel på positiv särbehandling:

  • Språkutbildningar för invandrare för att underlätta integrationen i det finländska samhället
  • Kvoter för grupper som är utsatta för diskriminering eller är i en svagare ställning i samhället eller för personer som hör till vissa minoritetsgrupper
  • Hjälpmedel som erbjuds personer med funktionsnedsättning
  • Tolkning för teckenspråkiga i en tjänst
  • Tillhandahållande av riktade tjänster, såsom extra besök på rådgivningen för familjer som behöver särskilt stöd

Med tanke på faktisk jämlikhet måste man alltid fundera på följande när likabehandlingsplanen utarbetas:

  • Hur tillgängliga är kommunens tjänster? 
  • Måste kommuninvånaren kunna eller veta något särskilt för att kunna använda tjänsten?
  • Vad kan man göra för att avlägsna hindren? 

I det kommunala arbetet genomförs många åtgärder för faktisk jämlikhet bland annat genom specialtjänster, prissättning och stödåtgärder.

Exempel på kommunernas funktionella likabehandlingsplaner

Vill du att din stads eller kommuns funktionella likabehandlingsplan ska finnas med i listan med exempel? Skicka e-post till tasa-arvotieto(at)thl.fi

Mer information och verktyg för likabehandlingsplaneringen