Varför främja jämlikhet?
Att främja jämlikhet medför många fördelar för kommunen. Att trygga jämlikhet av kommuninvånarna bidrar till kommunens dragnings- och kvarhållningskraft, men är också en skyldighet. Jämlikhetsarbete handlar inte enbart om att förbättra minoriteternas ställning, utan gör kommunen bättre för alla. En mer jämlik kommun
- främjar kommuninvånarnas välfärd
- förbättrar tjänsterna
- minskar hälsoskillnaderna
- minskar ojämlikheten
- ökar delaktigheten.
Jämlikhet garanterar lika möjligheter för alla
Jämlikhet innebär samhällelig rättvisa, som leder till mycket gott. I ett rättvist samhälle bestäms människornas ställning inte till exempel på basis av hudfärg eller kön, utan människorna har lika möjligheter att påverka sitt liv och samhället. Detta främjar samhällsfred och goda befolkningsrelationer samtidigt som det förhindrar utslagning och ojämlikhet.
Samhällets strukturer, såsom lagstiftning och tjänster, kan innehålla dold diskriminering som försätter en grupp i en sämre ställning än andra. De som har det bra ställt i samhället observerar inte den strukturella diskrimineringen, eftersom den inte syns i deras vardag. För den som utsätts för diskriminering kan det emellertid vara svårt för att ingripa i den dåliga servicen och därför kanske personen i fråga i fortsättningen försöker undvika servicen i fråga.
Jämlikhet i kommunens tjänster ökar upplevelsen av rättvisa och delaktighet och förmågan att klara sig på egen hand. Ofta är målet också att minska servicebehovet. Det är rationellt och kostnadseffektivt att planera tjänsterna så att människor hänvisas till rätt tjänst i rätt tid.
Människor har när det gäller såväl kunskaper och färdigheter som ekonomiska, fysiska och sociala möjligheter olika möjligheter att använda kommunens tjänster. Tjänster som lämpar sig för personer i utsatt ställning lämpar sig för de flesta användare.
Diskriminering förhindrar och försvårar dock ett gott liv för människan. Diskriminering leder till otrygghet, en känsla av utanförskap och hälsoproblem. Människans möjligheter att leva ett gott liv och förverkliga sig själv går till spillo. Förlorade möjligheter är ett bekymmer för både människan och samhället.
Jämlikhet ger också ekonomisk välfärd. Diskriminering blir dyr på ett eller annat sätt. I en livskraftig kommun bidrar förtroendet mellan människor, det vill säga det sociala kapitalet, också till att skapa ekonomiskt kapital. En öppen atmosfär och lika möjligheter för alla ökar kommunens dragningskraft i invånarnas och företagens ögon.
Ett aktivt jämlikhetstänkande ökar kommunens behov av att skaffa information om befolkningen och dess mångfald. Det bästa är om man funderar på idéer till och planerar tjänster tillsammans med kunderna med beaktande av användarnas mångahanda behov och livssituationer. Tjänsternas kvalitet förbättras och alla användare har nytta av dem.
Mer information om fördelarna med att främja jämlikhet och jämställdhet finns på temasidan Jämställdhet.
Miksi edistää tasa-arvoa (Varför främja jämställdhet? på webbsidan Jämställdhet, på finska)
Bestämmelser om främjande av jämlikhet finns i lagen
Enligt grundlagen är alla lika inför lagen. I grundlagen erkänns vars och ens rätt till oundgänglig försörjning och omsorg.
Diskrimineringslagen innehåller bestämmelser om främjande av jämlikhet och förebyggande av diskriminering.
I jämställdhetslagen finns bestämmelser om förbud mot diskriminering på grund av kön och om främjande av jämställdhet mellan könen.