Bedömning av jämlikheten

Bedömning av jämlikheten är en viktig metod för att främja jämlikhet i kommunens verksamhet. Med hjälp av bedömningen identifieras diskriminering och metoder för att förbättra jämlikheten i verksamheten. 

Ur ett jämlikhetsperspektiv är det viktigt att bedöma

Bedömning av nuläget

Bedömningen av nuläget när det gäller jämlikhet i kommunen är det första skedet i utarbetandet av en likabehandlingsplan.
Syftet med bedömningen är att

  • identifiera diskriminering
  • identifiera behov av att utveckla verksamheten eller tjänsten
  • hitta metoder för att förbättra jämlikheten i verksamheten.

Utifrån bedömningen kan en myndighet, utbildningsanordnare eller arbetsgivare vidta effektiva åtgärder för att förebygga, ingripa i och främja likabehandling av alla människor.

Anvisningar för bedömningen finns i justitieministeriets verktyg för bedömning av nuläget när det gäller likabehandling i verksamheten: 
Bedömning av likabehandling (Finlex)

Förhandsbedömning av konsekvenserna

Kommunernas beslut, åtgärder och tjänster riktas inte på samma sätt till olika människogrupper. Genom att förstå människornas mångfald och beakta olika behov redan i det skede då tjänsterna och verksamheten planeras ökar man deras genomslagskraft.

Bedömningen av konsekvenserna för människor (IVA) är en del av förhandsbedömningen av konsekvenserna (EVA). Förhandsbedömningen fungerar som ett verktyg för beslutsfattande och planering av verksamheten och med hjälp av den kan man aktivt påverka framtiden. Bedömningen ökar antalet medvetna beslut som kan stärka de positiva effekterna och minska de oönskade effekterna. Bedömningen är ett viktigt verktyg för att främja jämlikhet och jämställdhet.  

Syftet med förhandsbedömningen av konsekvenserna för människor är att besvara följande frågor:

  • Hur påverkar det beslut, den åtgärd eller det projektet som planeras olika befolkningsgrupper? 
  • Vilka positiva och negativa effekter medför beslutet för olika befolkningsgrupper? 
  • Hur bör dessa effekter beaktas i förslaget till beslut eller i planeringen och genomförandet av projektet eller åtgärden för att skyldigheten att främja jämlikhet och att inte diskriminera ska uppfyllas?

Vid konsekvensbedömningen är det viktigt att beakta att människor samtidigt har många egenskaper, såsom kön, ursprung, funktionsförmåga och ålder, som tillsammans påverkar hur ett beslut eller en åtgärd i kommunen påverkar personens liv. Tillsammans kan vissa faktorer öka risken för diskriminering ytterligare.

När man gör en förhandsbedömning av konsekvenserna för människor ska man i mån av möjlighet beakta dessa korsande faktorer. Medelvärdena i statistiken kan dölja skillnader inom grupperna. Om man till exempel granskar bostadslöshet kan den se annorlunda ut för äldre kvinnor än för äldre romska kvinnor. 

En sådan korsande granskning av olika faktorer kallas ofta intersektionell granskning. Det är viktigt att göra en sådan granskning för att ett beslut eller en åtgärd åtminstone inte ska försämra situationen för dem som redan är i en svag ställning. Perspektivet för korsande skillnader behövs för att identifiera vilka eventuella olika effekter ett beslut kan ha inom befolknings- och minoritetsgrupperna. 

Handböcker och anvisningar för förhandsbedömning av konsekvenser

Informationskällor i utvärderingen