Miksi ehkäisevää päihdetyötä tehdään?
Ehkäisevän päihdetyön tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja yksilölle, heidän lähipiirilleen ja laajemmin yhteiskunnalle.
Ehkäisevä päihdetyö on paitsi tiedon keruuta päihteiden käytöstä, käyttötavoista ja vaikutuksista myös tiedon jakamista ja viestintää. Jokaisella on oikeus saada omien valintojensa perustaksi oikeaa, tutkimuksiin perustuvaa tietoa päihteiden käytön riskeistä ja vaikutuksista.
Tiedon välittämisen lisäksi ehkäisevä päihdetyö on käytännön toimintaa kunnassa ja eri yhteisöissä.
Tavoitteena haittojen ehkäisy ja vähentäminen
Päihteiden haitallinen käyttö voi vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin ja työelämään ja johtaa taloudellisiin ongelmiin. Eritasoiset ongelmat ja haasteet heijastuvat helposti päihdeongelmaisen ja hänen lähipiirinsä hyvinvointiin, mielenterveyteen ja toimeentuloon.
Ulkopuolisille runsas päihteidenkäyttö voi näyttäytyä yleisenä häiriönä ja turvallisuuden tunteen heikkenemisenä.
Sekavasti käyttäytyvien päihtyneiden ihmisten toiminta julkisella paikalla voi aiheuttaa pelkoa, vaikka heistä ei yleensä ole aitoa vaaraa ulkopuolisille. Päihtyneenä ajavat sen sijaan ovat selkeästi vaaraksi ympäristölleen.
Ehkäisevälle päihdetyölle on selkeä velvoite
Ehkäisevää päihdetyötä ohjaa laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015). Laki ja sen toimeenpanoa tukeva Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma kattavat alkoholi-, huumausaine- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin vähentäminen.
Tavoitteena on luoda kivijalka kunnan ja alueen ehkäisevälle päihdetyölle ja edistää terveyden ja hyvinvoinnin tasa-arvoa ja asukkaiden yhdenvertaisuutta.
Päihdehaittojen sosiaalinen, inhimillinen ja taloudellinen hinta on kestämätön
Päihteet ja rahapelit eivät ole tavallisia kulutushyödykkeitä. Haitallinen käyttö aiheuttaa merkittäviä haittoja niin ihmiselle itselleen kuin hänen läheisilleen, työelämässä ja julkisissa tiloissa.
Erilaiset terveydelliset ja sosiaaliset päihdehaitat sekä taloudelliset ongelmat näkyvät julkisen talouden kustannuksina ja syövät näin kunnan elinvoimaisuutta.
Alkoholi lähisuhdeväkivallan riskitekijänä
Alkoholin terveydelle aiheuttamien riskien vähentäminen
Tapaturmat päihtyneenä : Kuinka ehkäistä
TerveysEroMatti - Alkoholi ja tupakka syventävät eriarvoisuutta, kunta voi kaventaa
WHO:n kansanterveystavoitteet edellyttävät pitkäjänteistä työtä alkoholihaittojen vähentämiseksi