Myrkytykset
- Iäkkäiden henkilöiden haavoittuvuus myrkytyksille on seurausta ikääntymismuutoksista.
- Yli 65-vuotiaat henkilöt ovat alttiita myrkytyksille sairauksien kasaantumisen ja lisääntyvän lääkityksen vuoksi.
- Lääkemyrkytysten ehkäisemiseksi olisi kiinnitettävä huomio turvallisen lääkehoidon toteuttamiseen.
- Huomiota tulee kiinnittää myös lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutuksiin.
Elimistön ikääntymismuutosten myötä normaali aikuisten annos lääkettä voi aiheuttaa haittoja iäkkäälle henkilölle. Tyypillisten myrkytysoireiden lisäksi lääkehoidon ongelmat näkyvät iäkkäillä henkilöillä mm. kaatumisina, sekavuutena, mielialan muutoksina ja muistiongelmina.
Iäkkäillä henkilöillä lääkkeiden ottamiseen liittyvät ongelmat yleistyvät. Erityisesti muistisairailla henkilöillä oikeiden lääkkeiden ottaminen oikeaan aikaan ja oikealla annostuksella voi olla haasteellista.
Iäkkäät henkilöt käyttävät runsaasti lääkkeitä, jotka aiheuttavat alkoholinkäytön kanssa haitallisia yhteisvaikutuksia.
Tavoitteena vähentää yli 65-vuotiaiden myrkytyksiä
Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman tavoitteena vuosille 2021–2030 on, että yli 65-vuotiaiden tapaturmaiset myrkytyskuolemat sekä myrkytysten aiheuttamat sairaalahoitojaksot vähenevät.
Alatavoitteina on lisäksi, että
- ammattilaiset, iäkkäät henkilöt ja heidän omaisensa ja läheisenä tietävät lääkkeiden yhteydestä myrkytysvaaraan.
- ammattilaiset, iäkkäät henkilöt ja heidän omaisensa ja läheisensä tietävät päihteiden yhteydestä myrkytysvaaraan. Vahvistetaan ja lisätään sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten sekä kohtaavaa työtä tekevien ammattilaisten osaamista puheeksioton keinoista sekä ennaltaehkäisevän työn menetelmistä.
- iäkkäiden henkilöiden myrkytysten ehkäisemiseksi tehdään poikkihallinnollista yhteistyötä.
Miten myrkytyksiä voi ehkäistä?
Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman iäkkäiden myrkytyksiä ehkäiseviä toimenpiteitä ovat
- tunnnistamisen työkalut ja toimintamallit. Luodaan terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön työkaluja ja toimintamalleja, joiden avulla he pystyvät tunnistamaan paremmin lääkehoidon arvioinnista hyötyvät iäkkäät. Lääkehoidon arviointi toteutetaan näille potilaille tarpeen vaatimassa laajuudessa terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyönä.
- ymmärrettävä tieto. Iäkkäät henkilöt ja heidän omaisensa ja läheisensä saavat ymmärrettävästi tietoa lääkitysturvallisuudesta ja lääkkeiden yhteydestä myrkytysvaaraan. Tieto on saavutettavaa ja tarvittaessa selkokielistä.
- koulutusta myrkytysvaarasta. Ammattilaiset, iäkkäät henkilöt ja heidän omaisensa ja läheisensä saavat koulutusta ja tietoa päihteiden sekä päihteiden ja lääkkeiden yhteisvaikutusten yhteydestä myrkytysvaaraan.
- huoli-ilmoitukset. Poliisi, pelastustoimi, hätäkeskus sekä muut toimijat tekevät tarvittaessa Huoli-ilmoituksen kohdatessaan iäkkään henkilön, jonka hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden epäilee päihteiden tai lääkkeiden ongelmakäytön vuoksi heikentyneen.
Työvälineitä myrkytystapaturmien ehkäisyyn
- Lääke 75+ -tietokanta (Fimea)
- LOTTA - Lääkehoidon onnistumisen tarkistuslista (pdf 110 kt, Fimea)
- Ota puheeksi alkoholi: puheeksioton verkkokurssi sote-ammattilaisille (A-klinikkasäätiö)
- Ikääntyneiden päihdetyö (Sininauhaliitto)
- Tiesitkö tämän lääkkeistä ja alkoholista? -opas (EHYT ry)
- Selvästi hyvä ikä -oma-apuopas sisältää riskikartoituksen, toimii puheeksioton välineenä myös esim. kotihoidossa ja vanhusten palvelukeskuksissa (Päihdelinkki.fi)
- Sininauhaliiton Pilke®-ryhmätoiminnassa päihteitä käyttäville ikääntyneille tarjotaan vaihtoehtoista sosiaalista toimintaa (Sininauhaliitto)
- Vintti kirkkaana: Asiaa alkoholin vaikutuksista muistiin ja aivoterveyteen sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille (pdf 1,9 Mt, Muistiliitto)
- Myrkytystietokeskuksen neuvontapalvelu (HUS)
Tiedä ja toimi -kortit myrkytysten ehkäisyn tueksi
Lähteet
Koivula R ym. Myrkytykset. Teoksessa Korpilahti U ym. (toim) Turvallisesti kaiken ikää: Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelma 2021–2030 sekä selvitys kustannuksista (STM 2020), sivut 52–53, 181–187.