Paloturvallisuus
- Hyvä toimintakyky varmistaa iäkkään henkilön asumisturvallisuutta.
- Toimintakyvyltään heikentyneiden iäkkäiden henkilöiden paloturvallisuus on turvattava asumismuodosta riippumatta.
- Erityistä huomiota tulee kiinnittää mm. muistisairautta sairastavien henkilöiden paloturvallisuuteen.
- Iäkkäiden paloturvallisuutta voidaan parantaa turvatekniikalla, kuten liesivahdeilla.
Asumisen paloturvallisuutta parantaa toimiva palovaroitin. Poistumisturvallisuuden näkökulmasta iäkkäällä tulisi olla riittävän hyvä toimintakyky asunnosta nopeasti poistumiseen palotilanteessa. Liesiturvallisuuden riskit korostuvat iäkkäiden ja muistisairautta sairastavien henkilöiden kodeissa. Liesiturvallisuus tulee tarvittaessa varmistaa turvalaitteiden, kuten liesivahdin, avulla. Tupakoinnin vähentämisen myötä palojen ja palovammojen määrä laskee.
Paloturvallisuuden edistäminen, palovammojen ja -kuolemien ennalta ehkäisy edellyttää iäkkään henkilön oman toiminnan sekä hänen läheistensä toiminnan ohella useiden eri asiantuntijoiden yhteistyötä.
Tavoitteena on lisätä iäkkäiden henkilöiden paloturvallisuutta
Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman tavoitteet vuosille 2021–2030:
- Asumisen paloturvallisuus varmistetaan asumismuodosta riippumatta. Edellytetään Iäkkäiden ja muistisairaiden sekä erityisryhmiin kuuluvien henkilöiden asumiselta laitoshoidon tasoista asumisen paloturvallisuutta ja poistumisturvallisuutta.
- Tulipaloissa kuolleiden ja vammautuneiden iäkkäiden henkilöiden määrä vähenee vuosien 2015–2019 keskiarvosta vähintään neljäsosalla vuoteen 2030 mennessä ja tulipaloissa vammautuneiden iäkkäiden vammat ovat aiempaa vähäisemmät.
- Tupakoinnista aiheutuvien palojen ja palovammojen määrä laskee, kun tupakointi vähentyy ja paloturvallisuustoimenpiteitä lisätään.
- Iäkkäillä henkilöillä on aiempaa paremmat valmiudet tunnistaa paloriskit ja toimia palotilanteissa.
- Iäkkäiden kanssa työskentelevien paloturvallisuusosaaminen lisääntyy.
- Iäkkäiden poistumisturvallisuuden ongelmat tunnistetaan ja läheiset sekä sosiaali- ja terveystoimi, hoivapalvelujen tarjoajat ja tarvittaessa pelastustoimi puuttuvat paloturvallisuusriskeihin ennakoivasti.
- Liesiturvallisuus paranee, kun otetaan käyttöön turvallisempia liesiä tai liesiturvatekniikkaa.
Miten iäkkäiden henkilöiden paloturvallisuutta voi lisätä?
Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman iäkkäiden tulipaloja ehkäiseviä toimenpiteitä ovat
- tupakoinnin vähentäminen. Iäkkäiden henkilöiden tupakointi ja päihteiden käyttö vähenee kuten myös näiden yhteisvaikutuksesta aiheutuvien asuntopalojen määrä.Tupakoinnin vähentämispyrkimyksen ohella edistetään keinoja tupakoinnin lopettamiseksi.
- koulutus. Lisätään paloturvallisuuskoulutusta iäkkäille henkilöille ja heidän läheisilleen. Koulutuksen tulee sisältää riskien arviointia, ennakointia, kriisitilanteessa toimimisen ohjeet, pelastuslain 3, 4 ja 42 §:n mukaiset toimenpiteet, paloturvallisuuden perusteet, turvatekniikan tuntemuksen ja turvatekniikan rahoitusvaihtoehdot.
- palvelutarpeen arviointi. Sosiaalitoimelta edellytetään iäkkäiden ja muistisairaiden palvelutarpeen arviointia myös paloturvallisuuden näkökulmasta. Palvelutarpeen arvioinnilla ja sen perusteella tehdyillä toimenpiteillä hallitaan toimintakyvyn heikkenemisestä aiheutuvia riskejä.
Iäkkäiden henkilöiden turvallinen poistuminen ehkäisee palokuolemia ja -vammautumisia.
- Läheisten sekä sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön, hoivapalvelujen tarjoajien ja tarvittaessa myös pelastustoimen täytyy puuttua poistumisturvallisuuden ongelmiin ennakoivasti.
- Paloturvallisuusriskien tunnistaminen edellyttää sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoilta paloturvallisuuskoulutusta ja osaamista sekä yhteistyötä pelastustoimen kanssa.
- Jos poistumisturvallisuus ei ole riittävää, paloturvallisuutta tulee parantaa esimerkiksi automaattisella sammutuslaitteistolla. Vaihtoehtoisesti iäkäs henkilö tulee siirtää paloturvallisempaan asuntoon.
Tulipaloja voi ehkäistä hankkimalla iäkkäille henkilöille turvallisia liesiä ja liesiturvatekniikkaa:
- Tekniikan käyttö täytyy opastaa iäkkäille henkilöille, heidän läheisilleen ja sote- ja järjestötoimijoille.
- Liesien ja liesiturvallisuuden todellisesta turvallisuudesta tarvitaan vielä lisää tietoa.
- Kehitetään edelleen liesiturvallisuuden koulutusaineistoa.
- Koulutetaan liesien riskeistä.
- Edellytetään uudiskohteissa paloturvallisia liesiä.
Paloturvallisuuskoulutus ehkäisee tulipaloja. Lisätään paloturvallisuuskoulutusta iäkkäille itselleen ja kaikille heidän kanssaan työskenteleville toimijoille, kuten läheisille, omaishoitajille, sote-ammattilaisille sekä opiskelijoille.
Koulutussisältöjen tulee olla
- riskien arvioinnin ja hallinnan osaaminen
- ennakoinnin osaaminen
- kriisitilanteissa toimiminen
- pelastuslain 42 §:n mukaiset toimenpiteet
- paloturvallisuuden perusteet
- kullekin toimijaryhmälle erikseen suunnitellut opetussisällöt.
Työvälineitä paloturvallisuuden edistämiseen
- Kodin turvallisuuden tarkistuslista (SPEK)
- Kotona asumisen turvallisuus -hanke ml. asumisturvallisuustesti (KAT)
- STEP-koulutusaineisto (Tutkimus ja kehittäminen)
- EVAC-mittari poistumisturvallisuuden arviointiin (Pelastuslaitokset, pdf 2 Mt)
Lisää työvälineitä ja materiaaleja: Turvallisesti kaiken ikää
Lähteet
Ojala T ym. 2020. Paloturvallisuus. Teoksessa Korpilahti U ym. (toim.) Turvallisesti kaiken ikää: Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelma 2021–2030 sekä selvitys kustannuksista. STM:n julkaisuja 2020:33.