Kaatumiset ja putoamiset

Iäkkään henkilön kaatumisten ja putoamisten ehkäisy kannattaa

  • Kaatuminen ja putoaminen ovat iäkkäiden yleisimmät tapaturmatyypit. 
  • Ennaltaehkäisevät toimet niin primaari-, sekundaari- kuin tertiääripreventiossakin ovat ensiarvoisen tärkeitä.
  • Liikuntaharjoittelu on yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä kaatumisia.
  • Parhaimpiin tuloksiin päästään asiakkaan, asiakkaan läheisten ja ammattilaisen yhteistyöllä.
  • Johdon sitoutuminen näyttöön perustuvien kaatumisten ehkäisytoimien juurruttamiseen varmistaa laadukkaan toiminnan.
  • Näyttöön perustuvien toimintakäytäntöjen juurruttamisessa arjen toimintakäytäntöihin esiintyy alueellisia eroja. 

Valtaosa iäkkäiden henkilöiden tapaturmista aiheutuu kaatumisista. Yleisin tapaturmapaikka on koti. Iäkkäillä kaatumisten seuraukset ovat vakavampia kuin nuoremmilla ikäryhmillä. Suomessa kuolee vuosittain noin tuhat henkilöä kaatumisen seurauksena. Kaatumisesta voi seurata erilaisia vammoja, kuten lonkkamurtumia.

Tavoitteena vähentää yli 65-vuotiaiden kaatumisia ja putoamisia 

Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman tavoitteena  vuosille 2021–2030 on vähentää 65 vuotta täyttäneiden kuolleisuutta ja sairaalahoitojaksoja liittyen tapaturmaisiin kaatumisiin ja putoamisiin.

 Alatavoitteina on lisäksi, että 

  • ammattilaisilla on käytössään näyttöön perustuvat kaatumisten ehkäisyn toimintakäytännöt.
  • iäkkäät henkilöt itse sekä heidän omaisensa ja läheisensä osaavat ehkäistä kaatumisia.
  • kunnan hyvinvointijohtamisessa huomioidaan kaatumisten ehkäisy. Palvelu-, hoito- ja kuntoutusketjut ovat alueellisesti yhdenvertaisia ja tasalaatuisia.
  • sosiaali- ja terveysalan opiskelijat saavat opintojensa osana perustiedot ja -taidot kaatumisten ehkäisemisestä.

Miten kaatumisia ja putoamisia voi ehkäistä?

Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman iäkkäiden kaatumisia ja putoamisia ehkäiseviä toimenpiteitä ovat

  • näyttöön perustuvat keinot. Iäkkäiden palveluita järjestävän organisaation johto sitoutuu näyttöön perustuvien ehkäisykeinojen juurruttamiseen.
  • hyvä osaaminen. Ammattilaiset ylläpitävät, kehittävät ja päivittävät säännöllisesti kaatumisten ehkäisemisen osaamista. Ammattilaisille tarjotaan hyviä toimintatapoja, työkaluja, koulutusta ja uusinta tietoa kaatumisten ehkäisystä.
  • työpaikkojen toimet. Työurien pidentyessä kiinnitetään huomiota yli 65-vuotiaiden työntekijöiden kaatumistapaturmien ehkäisyyn työpaikoilla.
  • turvallinen jalankulku talvella. Talvijalankulun turvallisuus varmistetaan asuinympäristön turvallisuutta ja esteettömyyttä parantamalla, kuten hiekoittamalla teitä. Liukastumisten ehkäisemisessä huomioidaan jalkineet, kengänpohjien ja kantalapun oikea materiaali sekä liukuesteet.
  • asiantuntijapalvelut. Iäkkäille henkilöille ja heidän omaisilleen ja läheisilleen järjestetään matalan kynnyksen asiantuntijapalveluja kaatumistapaturmien ehkäisemiseksi. Ohjauksessa, neuvonnassa ja kuntoutuksessa huomioidaan saavutettavuus ja käytetään tarvelähtöisiä menetelmiä.
  • suunnitelmalliset tavoitteet. Kaatumisten ja putoamisten ehkäisyyn laaditaan tavoitteet, toimenpiteet, vastuutahot ja mittarit osana hyvinvointikertomustyötä ja turvallisuussuunnittelua sekä osana vanhuspalvelulain mukaisia suunnitelmia, joita kunnissa on laadittava ikääntyneen väestön tukemiseksi. Kaatumisten ehkäisyn alueellisista palvelu-, hoito- ja kuntoutusketjuista laaditaan kirjalliset kuvaukset.
  • tulevien ammattilaisten koulutus. Kaatumistapaturmien ehkäisyn opetus on osa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden opetussuunnitelmaa ja opetusta perus- ja täydennyskoulutuksessa.

Lähteet

Koivula R ym. Kaatumis- ja putoamistapaturmat. Teoksessa Korpilahti ym. (toim) Turvallisesti kaiken ikää: Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelma 2021–2030 sekä selvitys kustannuksista. STM julkaisuja 2020:33.
 


 

Kaatumisten ehkäisy ammattilaisille

Työvälineitä ja materiaaleja toiminnan tueksi: Turvallisesti kaiken ikää  

Iäkkäiden parissa työskentelevä ammattilainen on tärkeässä roolissa kaatumisten ehkäisyssä. Tutustu UKK-instituutin verkkosivuihin.
Kaatumisten ehkäisy ammattilaisille

UKK-instituutti on perustanut kaatumisten ehkäisyn asiantuntijaverkoston edistämään valtakunnallista kaatumisten ehkäisytyötä. Verkosto jatkaa ja laajentaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aiemmin koordinoimaa IKINÄ-asiantuntijaverkostoa.
Kaatumisten ehkäisyn ammattilaisverkosto Vakaa