Tieliikenneonnettomuudet

Iäkkäiden henkilöiden liikenneturvallisuutta parannetaan kehittämällä turvallista autoilua, pyöräilyä ja jalankulkua.

  • Erityistä huomiota tulee kiinnittää ikääntymismuutosten, sairauksien ja lääkityksen merkitykseen liikenneturvallisuudelle. 
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö tarvitsee lisätietoa mm. fyysisen toimintakyvyn merkityksestä liikenneturvallisuudelle. 
  • Omaisilla on merkittävä rooli iäkkäiden henkilöiden liikenneturvallisuuden edistämisessä. 

Ajokyvyllä on merkittävä rooli iäkkään henkilön elämänlaadulle, terveyspalveluiden saavuttamiselle ja sosiaalisten siteiden ylläpitämiselle. Ilman ajokykyä tai hyviä liikennepalveluja pitkään kotona asumisen tavoite vaarantuu. Ajokortittomuus vaikeuttaa liikkumista ja asiointia.

Esteettömien liikkumisreittien avulla voidaan tukea iäkkäiden henkilöiden omaehtoista liikkumista. Asuinympäristöjen sekä jalankulku- ja pyöräilyväylien suunnittelussa tulee huomioida hitaammin liikkuvat sekä apuvälineitä käyttävät iäkkäät henkilöt. 

Tavoitteena vähentää iäkkäiden henkilöiden tieliikenneonnettomuuksia

Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman tavoitteet vuosille 2021–2030 on, että iäkkäiden henkilöiden tieliikenneonnettomuudet autolla, pyörällä ja jalan vähenevät.

Alatavoitteena on, että

  • iäkkäiden henkilöiden autoilu, pyöräily ja jalankulku on turvallista
  • sote-alan ammattilaiset, iäkkäät henkilöt ja heidän omaisensa ja läheisensä saavat ajantasaista tietoa liikenneturvallisuudesta
  • iäkkäiden henkilöiden tieliikenneturvallisuuden parantamiseksi tehdään poikkihallinnollista yhteistyötä.

Miten iäkkäiden henkilöiden liikenneonnettomuuksia voi ehkäistä?

Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman iäkkäiden liikenneonnettomuuksia ehkäiseviä toimenpiteitä ovat

  • säännöllinen ajoterveyden tarkistaminen. Iäkkään henkilön ajoterveys tarkistetaan ja otetaan puheeksi säännöllisten tarkastusten lisäksi aina silloin, kun henkilön terveydentilalla ja hoidolla on vaikutuksia hänen ajokykyynsä,  esimerkiksi  lääkityksen muutoksissa.
  • koulutus. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, muun muassa rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden omaaville hoitajille, ja iäkkäille henkilöille tarjotaan koulutusta, tiedotusta ja materiaaleja turvalliseen autoiluun vaikuttavista tekijöistä. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi näkökyvyn muutokset, lääkityksen sekä päihteiden ja sairauksien vaikutukset. 
  • turvallinen pyöräily. Selvitetään, mitä turvallinen pyöräily ikääntyneenä on. Järjestetään iäkkäille henkilöille neuvontaa ja koulutusta turvallisesta pyöräilystä, mukaan lukien pyöräilykypärän käytöstä.
  • turvallinen jalankulku. Varmistetaan iäkkäiden henkilöiden jalankulun turvallisuus erityisesti suojateillä.
  • huoli-ilmoitukset. Poliisi, pelastustoimi tai hätäkeskus tekee tarvittaessa Huoli-ilmoituksen huomatessaan liikenteessä henkilön, jonka hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden epäilee liikenneturvallisuuden näkökulmasta heikentyneen.

Työvälineitä liikenneturvallisuuden edistämiseen

Lähteet 

Koivula R ym. Liikenneonnettomuudet. Teoksessa Korpilahti U (toim.) Turvallisesti kaiken ikää: Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelma 2021–2030 sekä selvitys kustannuksista. STM:n julkaisuja 2020:33.