Omaiset ja läheiset turvallisuuden edistäjinä

  • Omaisten ja läheisten sekä vapaaehtoisten turvallisuusosaamisella on keskeinen rooli iäkkäiden henkilöiden turvallisen kotona asumisen jatkumiselle.
  • Omaishoitajille sattuvista tapaturmista ei ole tutkittua tietoa.

Omaistaan tai läheistään hoitavia henkilöitä arvioidaan olevan Suomessa noin 350 000, mutta vain osa heistä on tehnyt kunnan kanssa omaishoitosopimuksen. Omaishoidon tuen myöntämisedellytyksiin kuuluu muun muassa, että kotiympäristön turvallisuudella voidaan vähentää omaishoitajan ja hoidettavan tapaturmavaaraa.

Omaisilla, läheisillä ja vapaaehtoisilla on tärkeä rooli kotitapaturmien ehkäisemisessä. Omaiset tarvitsevat valmennusta, koulutusta ja ohjausta mm. turvallisesta lääkityksestä, ravitsemuksesta, päihteiden käytöstä, toimintakyvyn edistämisestä ja kaatumistapaturmien ehkäisystä, opastusta turvateknologian, apuvälineiden ja lääkinnällisten laitteiden käyttöön ja välineiden huoltamiseen, kodin vaaranpaikkojen tunnistamisesta ja poistamisesta iäkkäiden itsemääräämisoikeutta kunnioittaen.

Omaiset varmistavat läheisensä turvallisuutta myös asumispalveluissa ja ympärivuorokautisessa hoidossa.

Tavoitteena turvallinen asuminen ja työskentely kotona

Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman tavoitteena vuosille 2021–2030 on, että kotona asuminen ja työskentely on turvallista.

Alatavoitteena on, että 

  •  Omaishoitosopimuksen tehneillä omaisilla, iäkkäiden henkilöiden perhehoitajilla ja muilla omaistaan tai läheistään säännöllisesti auttavilla iäkkäillä henkilöillä sekä vapaaehtoisilla kuten myös iäkkäillä hoidettavilla itsellään on riittävät tiedot ja taidot turvallisuuden edistämiseen.
  • Omaishoito on omaishoitajalle itselleen turvallista.
  • Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksissa otetaan esille turvallisuuskysymykset.
  • Omaiset toimivat turvallisuuden edistäjinä vanhuspalveluissa.

Miten omaishoidon turvallisuutta voi lisätä?

Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman iäkkäiden omaishoidon turvallisuutta lisääviä toimenpiteitä ovat

  • turvallisuuden edistämisen painottaminen. Turvallisuuden edistäminen liitetään osaksi kuntien ja järjestöjen omais- ja perhehoitajien valmennusta, ohjausta ja koulutusta. 
  • lisämateriaali. Kehitetään omaishoitoon sopivaa lisämateriaalia muun muassa kaatumistapaturmien ehkäisystä, oikeasta ravitsemuksesta, päihteiden käytön puheeksiotosta, oikeasta lääkkeiden annosta, apuvälineistä ja teknologian käytöstä. Materiaalit ovat saavutettavia, saavavilla monikanavaisesti, selkokielellä ja eri kieliversioina. 
  • raportointi. THL:n FinSote -tutkimuksesta raportoidaan omaishoitajille tapahtuvat tapaturmat.
  • koulutus. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset saavat riittävät tiedot ja taidot iäkkäiden turvallisuuden edistämisestä koulutuksessa. Erityisesti vanhustyön ammattilaiset sekä opintojaan täydentävät opiskelijat ohjataan kouluttautumaan myös turvallisuussisältöihin.
  • tapaturmien ehkäisyasioiden huomiointi omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksissa tilanteen selvittelyssä sekä avun ja tuen tarjoamisessa.
  • ilmoitukset ja arvionnit. Vuoteen 2030 mennessä vanhuspalveluja tuottavissa yksiköissä on käytössä potilaiden ja omaisten tuntema vaaratapahtumailmoituskäytäntö ja vuosittainen omaiset osallistava omavalvonnan arviointimenettely- ja raportointi.

Työvälineitä

Lisää työvälineitä ja materiaaleja: Turvallisesti kaiken ikää (Valto)

Lähteet

Koivula R ym. Omaiset ja läheiset turvallisuuden edistäjinä. Teoksessa Korpilahti U ym. (toim) Turvallisesti kaiken ikää: Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelma 2021–2030 sekä selvitys kustannuksista. STM:n julkaisuja 2020:33.