Valtakunnallinen rokotusrekisteri ja rokotusohjelman seuranta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ylläpitää valtakunnallista rokotusrekisteriä. Rokotusrekisteri kattaa julkisessa perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa ja yksityisessä terveydenhuollossa annetut rokotukset.
Rokotustiedot siirtyvät rokotusrekisteriin vain, jos tiedot kirjataan rakenteisesti oikein sellaiseen potilastietojärjestelmään, joka on kytkettynä Hilmo-tiedonsiirtoon.
- Perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitus Avohilmo
- Sosiaali- ja terveydenhuollon hoitoilmoitusjärjestelmä Hilmo
Ajantasaiset väestötiedot saadaan Digi- ja väestötietovirastosta.
Rokotusrekisterin käyttötarkoitukset
Valtakunnallisen rokotusrekisterin avulla THL seuraa ja arvioi kansallisen rokotusohjelman kattavuutta, hyötyjä ja turvallisuutta.
Rokotusrekisteristä ei voi tarkistaa yksittäisen henkilön rokotustietoja.
Rokotusrekisterin avulla THL voi
- tuottaa tietoa valtakunnallisista ja alueellisista rokotuskattavuuksista
- seurata muutoksia rokotuskattavuudessa lähes ajantasaisesti
- tarkastella rokotuskattavuutta väestöryhmittäin ja tiettynä ajanjaksona.
Rokotusrekisterin avulla kunnat ja hyvinvointialueet
saavat tietoa paikallisista rokotuskattavuuksista
voivat vertailla omia rokotuskattavuuksiaan muiden alueiden ja koko Suomen kattavuuksiin
voivat arvioida oman alueensa väestön rokotussuojaa ja kehittää alueen rokotustoimintaa.
Rokotusrekisteri tuottaa tietoa rokotusten hyödyistä
Ennen kuin uusi rokote lisätään rokotusohjelmaan, sen tarpeellisuus arvioidaan perusteellisesti. Rokotusten hyötyjä seurataan myös sen jälkeen, kun rokote on tullut rokotusohjelmaan. Käytettävissä tulee aina olla paras mahdollinen tieto siitä, miten rokotukset ovat vaikuttaneet rokotuksin ehkäistävien tautien ilmaantuvuuteen. Esimerkiksi kun yhdistetään ajantasaiset valtakunnalliset influenssarokotustiedot tartuntatautirekisterin influenssatapausten kanssa, voidaan influenssarokotusten tehoa seurata lähes ajantasaisesti.
Rokotusrekisterin avulla seurataan rokotusten turvallisuutta
Rokotusrekisteriä tarvitaan, kun selvitetään rokotusten ja epäiltyjen haittojen välistä syy-yhteyttä.
THL pitää yllä Suomessa useita valtakunnallisia terveysrekistereitä, jotka ovat kansainvälisesti tarkasteltuna poikkeuksellisen kattavia ja luotettavia. Kun yhdistetään rokotusrekisterin tietoja valtakunnallisiin muihin terveysrekistereihin, saadaan luotettavinta tietoa rokotusten ja niiden epäiltyjen haittavaikutusten mahdollisesta yhteydestä.
Rokotusohjelman seuranta
THL tutkii rokotusohjelman rokotteiden vaikuttavuutta ja turvallisuutta. Tutkimus on lakisääteistä.
Tutkimme myös rokotusten kustannusvaikuttavuutta esimerkiksi, kun uusi rokote tulee markkinoille. Lisäksi kartoitamme rokotuksiin liittyvää epäröintiä ja tutkimme sen syitä.
- Arvioimme rokotusohjelman uudistustarvetta jatkuvasti seuranta- ja tutkimustiedon perusteella. Arvioimme uudistustarvetta myös, kun markkinoille tulee uusi rokote.
- Kun tutkimme uuden rokotteen kustannusvaikuttavuutta, selvitämme muun muassa, mitä terveyshyötyä saadaan, kun rokotuksilla estetään tauteja, jotka heikentävät elämänlaatua tilapäisesti tai pysyvästi.
- Seuraamme ja arvioimme rokotusohjelman vaikuttavuutta väestöpohjaisten kansallisten terveydenhuollon rekisterien avulla esimerkiksi vertailemalla tautitilannetta ennen ja jälkeen rokotusten aloitusten.
- Rokotusrekisterin ansiosta voimme tehdä myös vaikuttavuus- ja turvallisuustutkimuksia, joissa vertaamme tautitapauksia rokotetuilla ja rokottamattomilla.