Nationella vaccinationsregistret och uppföljning av vaccinationsprogrammet
Institutet för hälsa och välfärd (THL) upprätthåller ett nationellt vaccinationsregister i Finland. Vaccinationsregistret täcker vaccinationerna inom den offentliga primärvården, den specialiserade sjukvården och den privata hälsovården.
Vaccinationsuppgifterna överförs till vaccinationsregistret enbart om dokumenteringen skett korrekt strukturerat i ett patientdatasystem som är anslutet till Hilmo-dataöverföringen.
Uppdaterade befolkningsuppgifter fås från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Med hjälp av det nationella vaccinationsregistret följer och utvärderar THL det nationella vaccinationsprogrammets täckning, fördelar och säkerhet.
Det går inte att kontrollera enskilda personers vaccinationsuppgifter i vaccinationsregistret.
Med hjälp av vaccinationsregistret kan THL
- ta fram information om den nationella och regionala vaccinationstäckningen
- följa med förändringar i vaccinationstäckningen nästan i realtid
- kontrollera vaccinationstäckningen för olika befolkningsgrupper och för en viss tidsperiod.
Med hjälp av vaccinationsregistret kan man i kommuner och välfärdsområden
- få information om den lokala vaccinationstäckningen
- jämföra sin egna vaccinationstäckningar med täckningen i andra områden och i hela Finland
- beräkna befolkningens vaccinationsskydd i den egna regionen och utveckla vaccinationsverksamheten i regionen.
Innan ett nytt vaccin läggs till i vaccinationsprogrammet görs en grundlig bedömning av dess nödvändighet. Fördelarna med vaccinationerna följs upp även efter att ett vaccin tagits in i programmet. Det ska alltid finnas tillgång till bästa möjliga information om hur vaccinationerna har inverkat på incidensen av de sjukdomar som vaccinationerna ska förebygga. Till exempel när man kombinerar uppdaterade nationella uppgifter om influensavaccinationer med fallen av influensa i registret över smittsamma sjukdomar, kan influensavaccinationernas effekt följas nästan i realtid.
Vaccinationsregistret behövs när man utreder orsakssambanden mellan vaccinationer och misstänkta biverkningar.
I Finland upprätthåller THL flera nationella hälsoregister som i internationell jämförelse är ovanligt omfattande och pålitliga. När uppgifterna i vaccinationsregistret kombineras med de andra nationella hälsoregistren får man pålitlig information om eventuella samband mellan vaccinationer och misstänkta biverkningar av dessa.
THL undersöker effekten och säkerheten hos vaccinerna i vaccinationsprogrammet. Undersökningen är lagstadgad.
Vi undersöker även vacciners kostnadseffektivitet när till exempel ett nytt vaccin kommer ut på marknaden. Dessutom kartlägger vi vaccinationstveksamheten och undersöker vad som orsakat den.
Vi bedömer kontinuerligt behovet av att förnya vaccinationsprogrammet utifrån uppföljning och utvärdering. Vi bedömer också behovet av att förnya programmet när ett nytt vaccin kommer ut på marknaden.
När vi undersöker kostnadseffektivitet av ett nytt vaccins utreder vi bland annat vilka hälsofördelar man får när vaccinationerna förhindrar sjukdomar som tillfälligt eller permanent försämrar livskvaliteten.
Vi följer upp och bedömer vaccinationsprogrammets effektivitet med hjälp av befolkningsbaserade nationella hälsovårdsregister till exempel genom att jämföra sjukdomsläget före och efter att vaccinationerna inleddes.
Tack vare vaccinationsregistret kan vi även göra effektivitets- och säkerhetsundersökningar genom att jämföra sjukdomsfallen hos vaccinerade och ovaccinerade.