Maahanmuuttaneiden mielenterveyden edistäminen

Nuori tummaihoinen miesoletettu ja vaaleaihoinen naisoletettu keskustelevat hymyillen ulkona talvivaatteissa.

Mielenterveys on keskeistä hyvinvoinnillemme ja siitä on hyvä puhua myönteisenä asiana. Meillä kaikilla on mielenterveys. Siihen kuluu vahvistavia ja suojaavia tekijöitä sekä voimavaroja ja toimintakykyä.

Mielenterveyttä voidaan edistää monin tavoin. Mielenterveyden edistämisen tavoitteena on lisätä mielen hyvinvointia vahvistavia ja suojaavia tekijöitä. Mielenterveyttä voidaan edistää yksilön ja yhteiskunnan tasoilla sekä yhdessä toisten kanssa. 

Lisäämällä yhdenvertaisuutta edistetään mielenterveyttä

Maahanmuuttaneiden mielenterveyttä edistävät samat asiat kuin koko väestön mielenterveyttä. Näitä ovat esimerkiksi turvallinen elinympäristö, kokemus osallisuudesta ja mahdollisuus tehdä töitä tai opiskella. Tutkimusten mukaan maahanmuuttaneilla on enemmän näihin tekijöihin liittyviä haasteita kuin muulla väestöllä.

Yhteiskunnan tasolla maahanmuuttaneiden mielenterveyden edistämisessä on tärkeää 

  • puuttua rasismiin ja syrjiviin rakenteisiin
  • edistää työllistymistä ja turvata toimeentulo 
  • lisätä yksilön mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä 
  • edistää osallisuutta. 

Lisäksi maahanmuuttaneiden mielenterveyden edistämisessä on huomioitava yhdenvertaisuuskysymykset. Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että kaikilla ihmisillä yhteiskunnassamme on yhdenvertaiset mahdollisuudet saada ja käyttää palveluita. Esimerkiksi tulkkivälitteinen työskentely mahdollistaa yhdenvertaisempien palveluiden toteutumisen.
Yhdenvertaisuus ja syrjintä (Kotoutuminen ja osallisuus -sivusto)

Mielenterveyttä edistävä työote

Mielenterveyttä edistävä työote tarkoittaa keinoja, joilla ammattilainen pyrkii lisäämään ja vahvistamaan ihmisen omia, mielenterveyttä suojaavia ja vahvistavia tekijöitä.

Kun puhutaan mielenterveydestä, saatetaan helposti keskittyä ongelmiin ja oireisiin tai puhumista saatetaan pelätä. Joskus mielenterveyteen liitetään kielteisiä mielikuvia. Ammattilainen voi omalla toiminnallaan ehkäistä ja korjata kielteisiä käsityksiä siten, että hän itse puhuu mielenterveydestä myönteisenä voimavarana, joka on osa kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia.

Yksilön omia mahdollisuuksia edistää mielenterveyttään voidaan lisätä esimerkiksi psykoedukaation avulla. Psykoedukaatio on tiedon jakamista mielenterveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä.
Psykoedukaatio

Tiedon jakamisen lisäksi mielenterveyttä edistävässä työssä on keskeistä asiakkaan yksilöllinen ja kunnioittava kohtaaminen sekä kulttuurisensitiivinen työote erityisesti silloin kun ammattilainen työskentelee maahanmuuttaneiden asiakkaiden kanssa. Kulttuurisensitiivisyydellä tarkoitetaan erilaisten yksilöllisten, kielellisten ja kulttuuristen tekijöiden huomioimista ja niiden kunnioittamista ammattilaisen ja asiakkaan välisessä vuorovaikutuksessa.
Kulttuurisensitiivinen työote (Työn tueksi -sivusto)

Asiantuntijavideolla syventävää tietoa aiheesta  

Asiantuntijavideolla psykologi Katja Cilenti esittelee erilaisia pakolaisuuteen liittyviä voimavara- ja riskitekijöitä. Video on osa PALOMA-koulutuskokonaisuutta.

Lisätietoja

Työikäisten mielen hyvinvoinnin vahvistaminen politiikkatoimien keskiöön