Uutiset
-
Kuntien ja hyvinvointialueiden iäkkäiden terveyttä ja hyvinvointia edistävissä yhteistyöprosesseissa ja -rakenteissa on parannettavaa tai niitä ei ole lainkaan. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselystä, jolla kartoitettiin iäkkäiden hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä edistäviä keinoja ja alan kehittämistarpeita.
-
Kotihoitoa saavien määrä vähenee edelleen, vaikka ikääntyneiden määrä kasvaa. Vuonna 2023 säännöllisen kotihoidon piirissä oli 14 prosenttia 75 vuotta täyttäneestä väestöstä. Osuus on vähentynyt kolme prosenttiyksikköä vuodesta 2017, jolloin kotihoitoa saaneiden osuus oli suurimmillaan 2010-luvulla.
-
THL:n tuoreen selvityksen mukaan Suomessa oli vuonna 2023 yhteensä 3006 ympärivuorokautista psykiatrista osastopaikkaa. Määrä on pysynyt lähes samana vuodesta 2021, mikä viittaa siihen, että psykiatrian sairaalapaikkojen nopea väheneminen on pysähtynyt. Vuosina 2015–2021 sairaalapaikkojen määrä laski merkittävästi, jopa 41,3 prosenttia.
-
Lonkan, polven ja olkapään tekonivelten ensileikkausten määrä kasvoi lähes 18 prosenttia vuonna 2023. Lonkkaleikkauksia tehtiin 15 prosenttia, polvileikkauksia 20 prosenttia ja olkapääleikkauksia 19,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022.
-
Hyvinvointialue vastaa sosiaalihuollon palveluissa syntyvien asiakastietojen tallentamisesta asiakasrekisteriinsä. Yksityiset palveluntuottajat voivat tuottaa palveluja hyvinvointialueiden lukuun, mutta asiakastiedot kuuluvat aina hyvinvointialueen rekisteriin. Perinteisesti tietoja oikeaan rekisteriin on toimitettu muun muassa paperitse ja turvasähköpostilla.
-
Uusi hyvinvointialueen palvelutarpeen ennakointityökalu antaa hyvinvointialueille mahdollisuuden ennustaa palvelutarpeen muutoksia ja niistä aiheutuvia kustannuksia. Se tarjoaa lisäksi tietoa muutosten taustatekijöistä.
-
Useisiin sosiaalipalveluihin liittyy erottamattomasti myös potilaan hoitoon liittyviä työtehtäviä. THL on julkaissut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajille ohjeen, jossa täsmennetään, milloin sosiaalipalveluja antavassa organisaatiossa syntyy myös potilastietoja.
-
Ulkoilun määrään tyytyväisten kotihoidon asiakkaiden osuus on laskenut 63 prosentista 57 prosenttiin vuodesta 2022, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyskyselystä. Vastaavaa muutosta ei ollut ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, jossa hieman yli 60 prosenttia koki ulkoilun määrän olevan riittävä molempina vuosina.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää syksyllä, miten Suomessa asuvat aikuiset voivat ja millaisia kokemuksia heillä on terveys- ja sosiaalipalveluista.
-
THL:n selvityksen mukaan sijaishuollossa asuvat nuoret kokevat rajoitustoimenpiteet usein rangaistuksiksi, ja niiden rinnalle tarvitaan vuorovaikutukseen perustuvaa huolenpitoa. Mahdollisissa säädösmuutoksissa on tärkeää säilyttää rikosseuraamusten sekä sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännöt erillään.
-
Raskaudenaikaisen alkoholinkäytön tunnistamiseen löydettiin uusi lupaava seulontamenetelmä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Veripalvelun tuoreessa tutkimuksessa. Sen mukaan viisi prosenttia raskaana olevista oli käyttänyt alkoholia raskauden aikana.
-
Koulujen ja oppilaitosten opiskeluhuoltopalveluissa työskentelevät käyttävät merkittävän osan työajastaan oppilaiden ja opiskelijoiden mielenterveysongelmiin.
-
Tuoreen kyselyn mukaan hyvinvointialueet ovat tunnistaneet työllistymistä ja työkykyä tukevien sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteensovittamisen tarpeen. Yhteistyötä palvelujen ja niiden johtamisen kehittämiseksi tarvitaan edelleen.
-
Hyvinvointialueiden sosiaalihuollon järjestelmien hankinnat ovat loppusuoralla. Kanta-käyttöönottoja hidastavat kuitenkin muuttuneet siirtymäajat, jotka saattavat vaikuttaa järjestelmien kehitystyöhön.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen julkisen talouden tiedot vuodelta 2023. Tietoja voidaan hyödyntää suunnittelussa ja vertailla niiden avulla oman hyvinvointialueen tilannetta muihin alueisiin.
-
Iäkkäiden palvelutarpeita ja toimintakykyä arvioidaan nyt RAI-arviointivälineistöllä koko Suomessa. Kansallisesti yhdenmukainen arviointiväline edistää iäkkäiden yhdenvertaisuutta palveluissa.
-
Vuonna 2022 maakuntien välillä oli selkeitä eroja kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstömäärissä. Asukaslukuun suhteutettu henkilöstömäärä oli suurin Etelä-Savossa (530 työntekijää/10 000 asukasta) ja pienin Uudellamaalla (321 työntekijää /10 000 asukasta).
-
Vanhuspalvelulain mukaisen vähimmäishenkilöstömitoituksen 0,65 täyttymistä seurattiin huhtikuussa 2024 osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Vanhuspalvelujen tila -tutkimusta.
-
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisee perjantaina 28.6.2024 Johdon strategisen tason tilannekuvan hyvinvointialueiden tilanteesta.
-
Nikotiinipussien päivittäinen tai satunnaisempi käyttö on yleisintä ammattiin opiskelevilla pojilla, joista 21 prosenttia käytti nikotiinipusseja. Käyttö oli vahvasti yhteydessä nuuskaamiseen, tupakointiin ja sähkösavukkeiden käyttöön.
Näytetään 21 - 40 / 116