LASTA-seula-malli tiedon jakamiseen ja monialaiseen yhteistyöhön

LASTA-seula-mallilla varmistetaan viranomaisten välinen tiedon jakaminen ja monialainen yhteistyö tilanteissa, joissa epäillään lapsen joutuneen pahoinpitelyn tai seksuaalirikoksen kohteeksi.

LASTA-seula-mallin avulla lapsen tilanne voidaan selvittää nopeammin. Se palvelee lapsen etua.

Viranomaiset LASTA-seula-mallissa

LASTA-seula-mallissa tärkeitä viranomaisia ovat poliisi, syyttäjälaitos, lastensuojelu sekä muut perhesosiaalipalvelut ja terveydenhuolto.

  • Poliisilla on vastuu esitutkinnasta.
  • Hyvinvointialueen lapsiperhepalveluilla on kokonaisvastuu lapsen tilanteen selvittämisestä sekä lapsen ja perheen tukemisesta.
  • Terveydenhuollon tehtävänä on lapsen terveydentilan tutkiminen, hoito ja lapsen tukeminen. Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian ja -psykologian yksiköt osallistuvat tarvittaessa poliisitutkintaan ja antavat tukea sosiaalitoimelle.

Laki lapseen kohdistuneen seksuaali- ja pahoinpitelyrikoksen selvittämisen järjestämisestä (Finlex)

LASTA-seula-mallin vaiheet

LASTA-seula-mallissa on kaksi vaihetta.

  • Ensin kerätään olennaista tietoa esitutkinnan ja lapsen suojelutarpeen selvittämisen tueksi.
  • Sen jälkeen viranomaiset kokoontuvat yhteen arvioimaan lapsen tilannetta.
Mallissa on keskeistä myös viranomaisprosessien koordinointi ja viranomaisten välinen konsultaatio.

Tietojen keruu

Poliisi lähettää lapseen kohdistuneesta pahoinpitely- tai seksuaalirikosepäilytapauksesta konsultaatiopyynnön.

LASTA-koordinaattori

  • työskentelee useimmiten erikoissairaanhoidossa
  • kerää lapsen tiedot erikoissairaanhoidon potilastietojärjestelmästä ja perusterveydenhuollon tiedot soittamalla yhteisesti sovitulle terveydenhuollon ammattihenkilölle
  • kerää lapseen ja perheeseen liittyvät sosiaalihuollon tiedot soittamalla sosiaalipäivystykseen tai jos lapsi on jo lastensuojelun asiakkuudessa, lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle
  • voi konsultoida lääkäriä somaattisten tutkimusten tarpeellisuudesta ja tutkimusten kiireellisyydestä tai tapauksen lähettämisestä virka-apupyyntönä Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tai -psykologian yksikköön
Taustatietoja kerätään arkipäivisin virka-aikana. Taustatietolomake lähetetään suojatusti poliisille ja pyynnöstä sosiaaliviranomaiselle yleensä parin päivän sisällä.

Poliisi päättää

  • tuoko hän asian monialaiseen yhteistyökokoukseen
  • lähettääkö hän virka-apupyynnön lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tai -psykologian yksikköön
  • jatkaako hän tavanomaisella viranomaisyhteistyöllä
Poliisi ilmoittaa, keiden lasten asioita käsitellään säännöllisesti kokoontuvassa yhteistyökokouksessa.

LASTA-seula-mallin taustatietolomake

Taustatietolomake on monialainen työkalu strukturoidun päätöksenteon ja riskiarvioinnin tueksi. Siinä riski ymmärretään laajasti sekä rikoksen ehkäisyn että lapsen suojaamisen, turvallisuuden ja hoidon näkökulmista.

Täytetty lomake on terveydenhuollon ammattilaisen ja toisaalta sosiaalitoimen ammattilaisen kokoama yhteenveto lapsen aiemmista asiakirjamerkinnöistä, jotka voivat olla oleellisia esitutkinnassa ja lastensuojelun tarpeen arvioinnissa.

Lomakkeen strukturoidun muodon avulla voi kartoittaa joitakin oleellisia tietoja nopeasti ja koostetusti. Näin poliisin on helpompi päättää, täytyykö pyytää asiakirjoja laajemmin ja mistä asiakirjoja pyydetään.
LASTA-taustatietolomake (pdf)

Lomake ladataan sivun oikeasta yläkulmasta löytyvällä painikkeella. Lomake on avattava Adobe Acrobat -ohjelmalla.

Monialainen yhteistyökokous

Monialainen yhteistyökokous kokoaa viranomaiset käsittelemään lapsen kokonaistilannetta eri näkökulmista. Kullekin tapaukselle on varattu pääsääntöisesti puoli tuntia aikaa. Kokous järjestetään videoyhteydellä.

Kokoukseen osallistuvat tutkinnasta vastaava poliisi ja/tai tutkinnanjohtaja, syyttäjä, somaattisten tutkimusten sekä lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian asiantuntijat, lastenpsykiatrian ja kriisityön sekä sosiaalitoimen ja edunvalvonnan asiantuntijat.

Poliisi kutsuu monialaisen yhteistyökokouksen koolle saamansa taustatietolomakkeen, keräämänsä muun tiedon ja arvion perusteella.

  • Poliisi kuvaa epäillyn rikoksen ja siihen mahdollisesti liittyvät muut poliisin tietokannoissa olevat tiedot.
  • Sosiaalityöntekijä kertoo sosiaalitoimen olennaisia tietoja tarkemmin kuin taustalomakkeelle on kirjattu.
  • Koordinaattori kertoo terveydenhuollon aiemmista merkinnöistä oleellisia tietoja ja tiedot, jota ovat mahdollisesti tulleet lomakkeelle kerättyjen taustatietojen jälkeen.
  • Syyttäjä antaa oman arvionsa ja sopii esitutkintayhteistyöstä, kuten tutkinnan rajoittamisesta.
  • Sosiaalitoimi voi pyytää konsultaatioapua lapselle ja perheelle annettavasta tuesta. 
  • Poliisi ja sosiaalitoimi sopivat keskinäisestä yhteydenpidosta ja synkronoivat toimiaan toistensa perustehtävän tukemiseksi.

Kokouksessa sovitut viranomaistoimet kirjataan kokouksessa tehtävään muistioon.

Taustatietolomake ja kokouksen muistio ovat poliisin esitutkinta-aineiston oheismateriaalia. Lomakkeeseen on kirjattu, ettei sitä saa luovuttaa ilman poliisin nimenomaista lupaa.

LASTA-seula-mallin tavoitteet

  • Lapsen edun varmistaminen kaikissa viranomaisprosesseissa
  • Väkivaltarikos- ja/tai seksuaalirikosepäilyihin liittyvistä prosesseista vastuussa olevien viranomaisten toiminnan koordinointi ja keskittäminen
  • Viranomaisprosesseissa tarvittavien tietojen jakaminen ja arviointi moniammatillisessa yhteistoiminnassa
  • Esitutkinnan laadun ja nopeuden parantaminen
  • Lapselle ja perheelle annettavan tuen ja avun varmistaminen
  • Lasten somaattisten tutkimusten tekemiseen liittyvien käytäntöjen selkeyttäminen ja korkeatasoisiin tutkimuksiin pääsyn varmistaminen

LASTA-seula-mallin kehittäminen

LASTA-malli kehitettiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 2014–2016. Kehittämistä varten perustettiin työryhmä paikallisista toimijoista. Sairaanhoitopiiri palkkasi hankkeen ajaksi työryhmään perheterapeutin ja kaksi erikoissosiaalityöntekijää (LASTA -työntekijä/koordinaattori), sihteerin ja asiantuntijalääkärin.

Työryhmällä oli laajat tiedonsaantioikeudet, jotka perustuvat lakiin lapseen kohdistuneen seksuaali- ja pahoinpitelyrikoksen selvittämisen järjestämisestä. Työryhmä toimi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Lounais-Suomen aluehallintoviraston välisellä sopimuksella. Se täydensi Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikön toimintaa, jossa tehdään lasten ja perheiden haastatteluja ja tutkimuksia.

LASTA-mallin taustatietolomake kehitettiin monialaisessa yhteistyössä. Se perustuu kirjallisuuskatsaukseen, jossa etsittiin tekijöitä, jotka lisäävät lapsen riskiä joutua pahoinpitely- tai seksuaalirikoksen kohteeksi.

LASTA-mallin kehittäminen jatkui alueellisina kokeiluina Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa 2017–2018 osana Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa (LAPE). LASTA-mallia ja -lomaketta (nyt nimellä LASTA-seula-malli) on kehitetty edelleen ja levitetty valtakunnallisesti Barnahus-hankkeessa vuodesta 2019 alkaen.
Barnahus-hanke

Lisätietoa

MUUALLA PALVELUSSA