RATTI-tukityökalu radikalisoitumiseen liittyvän tuen tarpeen arviointiin
RATTI-tukityökalu on tarkoitettu sote-alan ammattilaisten työn tueksi tilanteissa, joissa ammattilaiselle on herännyt huoli henkilön mahdollisesta radikalisoitumisalttiudesta.
RATTI lisää sote-ammattilaisten kykyä tunnistaa väkivaltainen radikalisoituminen ja arvioida siihen liittyvää alttiutta sekä yksilöllistä tuen tarvetta. THL on kehittänyt työkalun Suomen kontekstiin pohjautuen sosiaali- ja terveysalan eettisiin periaatteisiin. Työkalun käytön tavoitteena on asiakkaan yksilöllinen palveluunohjaus. Päämääränä on ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin turvaaminen ja edistäminen.
Löydät tältä sivulta tietoa RATTI-työkalun käytöstä. Lisää tietoa väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisystä saat verkkokoulusta.
THL ei vastaa siitä, miten ja millaisiin tarkoituksiin työkalua käytetään. Kyselyä käyttävällä ammattilaisella on aina ammattiroolinsa mukainen viimesijainen vastuu niistä toimenpiteistä, joihin hän ryhtyy tai jättää ryhtymättä. THL on huolehtinut kyselyn korkeasta tietoturvallisuudesta siitäkin huolimatta, ettei siinä kysytä yksilöiviä henkilötietoja.
RATTI-tukityökalun käyttöohjeet
Mitä hyötyä RATTI-tukityökalusta on?
- Sen avulla voi parantaa omaa tilannekuvaansa (ja sen mahdollista jakamista muille ammattilaisille) jäsentämällä tietoja väkivaltaiseen radikalisoitumiseen liittyvien tekijöiden mukaisesti
- Tukityökalu auttaa tunnistamaan ajankohtaiset alttiutta lisäävät tekijät oikea-aikaisen tuen arvioimista varten tekemällä näkyväksi
- yleisiä tekijöitä, jotka lisäävät alttiutta väkivaltaiselle radikalisoitumiselle ja ekstremismille sekä
- tekijöitä, jotka voivat lisätä valmiutta väkivaltaiseen ekstremistiseen toimintaan.
- Tukityökalu auttaa hahmottamaan niitä toimenpiteitä, joilla suojaavia tekijöitä voidaan vahvistaa tekemällä näkyväksi sellaisia tekijöitä, joiden vahvistaminen olisi nyt tärkeää.
RATTI koostuu neljästä osasta
- Yleiset ohjeet (alla): RATTIn tarkoitus on edesauttaa tiedon strukturointia ja korostaa tietämyksen katvealueita, sekä auttaa sinua tiedostamaan omat ennakko-oletuksesi.
- Käsitteistö lisää tietoa ja helpottaa moniammatillista yhteistyötä, kun eri alojen ammattilaiset käyttävät samaa käsitteistöä.
- Kyselyosio, joka mahdollistaa yksilöidyn tuentarpeen arvioinnin. Voit avata kyselyosion myös sivun yläosassa olevasta linkistä.
- Keskusteluvinkit työsi tueksi.
Yleiset ohjeet
Ennen kuin siirryt kyselyyn, pohdi seuraavia asioita
- Tiedosta omat ennakkokäsityksesi: stereotypiasi ja ennakkoluulosi.
- Kenestä huolesi on herännyt?
- Missä ominaisuudessa tunnet hänet ja hänen tilanteensa?
- Kuinka pitkältä ajalta tunnet henkilön?
- Tiedosta suhteen pituuden ja laadun asettamat rajoitukset.
- Minkä ikäinen henkilö on?
- Mikä henkilön sukupuoli on?
- Mieti, mikä tai mitkä seikat ovat herättäneet huolesi ja miksi olet nyt tässä. Onko henkilön käytös, puhe, asenteet tai ulkoinen olemus mielestäsi muuttunut?
Pohdi myös seuraavaa
- Kuka voisi auttaa sinua ymmärtämään paremmin, mistä on kyse tai suhteuttamaan havaintosi?
- Kuka/ketkä tuntee asian, tilanteen ja tapahtumaympäristön parhaiten? Työtoverit?
- Kuka tai mikä taho on paras hoitamaan asiaa eteenpäin?
- Varmista, etteivät henkilöt putoa välistä!
Siirry verkkokoulujen etusivulle, luo käyttäjätunnus ja liity verkkokouluun:
Väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisy -verkkokoulutus
Näin opit paremmaksi kuuntelijaksi (MIELI ry)
Ammattina keskustelun rauhoittaminen (MIELI ry)
Huolena radikalisoituminen? Opas nuorten kanssa työskenteleville (Dialogikasvatus)