Väkivaltaa kokeneen lapsen kohtaaminen ja ensivaiheen tukeminen

Toimi näin, kun kohtaat väkivaltaa kokeneen lapsen:

  • Älä lupaa olla kertomatta kenellekään! On todennäköistä, että joudut kertomaan jollekin. Älä aseta itseäsi tilanteeseen, jossa joudut pettämään lapsen luottamuksen.
  • Selitä lapselle, miksi on tärkeää puhua asiasta ulkopuoliselle ihmiselle, joka osaa auttaa lasta ja tämän perhettä. 
  • Anna lapselle tunnustusta rohkeudesta hakea apua. Kerro, että lapsi toimi oikein kertoessaan väkivallasta.
  • Jos väkivallan tekijä on lapsen perheenjäsen, älä tuomitse lapsen perhettä tai puhu pahaa väkivallan tekijästä. Lapsi rakastaa vanhempiaan ja peilaa itseään suhteessa heihin. Vanhempien loukkaaminen loukkaa lasta ja hänen omanarvontuntoaan.
  • Kysy avoimia kysymyksiä, jotka rohkaisevat lasta monisanaiseen, itsenäiseen kerrontaan (kerro siitä, mitä sitten tapahtui?).
  • Älä keskeytä tai johdattele lasta. 
  • Kirjaa lapsen kertomus ja omat kysymyksesi mahdollisimman tarkasti ylös. 
  • Jos työskentelet terveydenhuollossa, kirjaa väkivallan merkit. Käytä Pahoinpitely- ja kehokarttalomaketta (PAKE) tai Raiskatun akuuttiapu -kansiota (RAP).
  • Tee lastensuojeluilmoitus.
  • Tee ilmoitus poliisille, jos esille tulee epäily lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta tai pahoinpitelystä, joka ei ole hyvin lievä, yksittäinen teko. Konsultoi vähänkään epäselvässä tapauksessa suoraan poliisia. 
  • Väkivaltaa kokenutta lasta tukee turvallisen aikuisen rauhallinen läsnäolo ja mahdollisimman ennallaan jatkuva arki rutiineineen. 
  • Pyri suhtautumaan tilanteeseen rauhallisesti.

Lomakkeet väkivallan puheeksi ottamiseen

Lastensuojeluilmoitus (Lastensuojelun käsikirja)

Ilmoitusvelvollisuus lapseen kohdistuvasta väkivallasta (Lastensuojelun käsikirja)

Näin tarjoat kriisiapua perheväkivaltaa kohdanneelle lapselle

Uskalla ottaa väkivalta puheeksi

Lapsi ei yleensä osaa tai uskalla ottaa kokemaansa väkivaltaa puheeksi. Lapsi suojelee väkivallan tekijää tai uskoo pettävänsä perheensä. Työntekijän tehtävä on ottaa väkivalta puheeksi ja antaa lapselle mahdollisuus puhua traumaattisesta kokemuksestaan.

Varmista, että lasta ei unohdeta väkivaltatilannetta selvitettäessä

Anna lapselle tilaisuus kahdenkeskiseen aikaan kanssasi. Ole lapselle läsnä. Kerro, että olet aikuinen, johon lapsi voi luottaa.

Pyri saavuttamaan kontakti lapseen

Puuhaile lapsen kanssa yhdessä häntä kiinnostavien asioiden parissa. Piirtäminen ja leikki auttavat lasta purkamaan kokemaansa. Varmista, ettei lapsi joudu kohtaamaan enemmän väkivaltaa sen jälkeen, kun hän on kertonut asiasta jollekin ulkopuoliselle.

Usko aina lasta, jos hän kertoo väkivallasta tai pyytää apua

Lapsen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että ensimmäinen henkilö, jolle hän kertoo väkivallasta, myös uskoo häntä. Jos lapsi tässä vaiheessa kokee pettymyksen, hän tuskin uskaltaa uudelleen hakea apua.

Kerro, että väkivallasta kertominen on rohkeaa

Kerro, että perheväkivaltaa ei tarvitse hävetä. Lapsen perhe ei ole huono tai paha perhe, vaan perhe, jolla on ongelmia ja joka tarvitsee niiden ratkaisemiseen ulkopuolista apua. Kutsu väkivaltaa väkivallaksi. Käytä selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Käytä tarvittaessa myös kuvia tai muita kommunikaatiokeinoja.  

Kerro lapselle, että väkivalta ei ole oikein

Kaikissa perheissä on riitoja, mutta vain joissakin perheissä ne johtavat väkivaltaan. Riidat ovat osa normaalia perhe-elämää, väkivalta ei. Painota, ettei ole olemassa mitään syytä, jonka vuoksi voisi käyttää väkivaltaa toista ihmistä kohtaan.

Kerro, ettei perheväkivalta ole koskaan lapsen syy

Selvitä lapselle, että perheväkivalta ei lopu sillä, että lapsi on kiltimpi tai kuuliaisempi. Kerro aikuisten riitojen olevan heidän välisiään asioita, vaikka ne saisivatkin alun lasta koskevista asioista.

Puhu tulevaisuudensuunnitelmista totuudenmukaisesti

Jos tulevaisuuden suunnitelmat ovat epävarmoja, juttele lapsen kanssa eri vaihtoehdoista, jotka ovat harkinnan alla. Älä muuntele totuutta lapsen säästämiseksi. Ota kuitenkin huomioon lapsen kehitystaso ja käytä sanoja, jotka lapsi ymmärtää. Kerro missä väkivallantekijä on ja mitä hänelle kuuluu.

Anna lapselle tilaa levätä ja kerätä voimia

Lapsi tarvitsee tilaa ja aikaa työstää tapahtunutta turvallisessa ympäristössä leikin ja arkirutiinien avulla. Ole lähellä ja käytettävissä. Käy usein tarkistamassa lapsen vointia, mutta vetäydy tarvittaessa.

Lisätietoa