Vaativat erotilanteet ja eron jälkeinen väkivalta
Suurin osa vanhempien eroista on sopuisia, mutta osassa erotilanteista näkemykset lapsen parhaasta eroavat vahvasti toisistaan. Erotilanteet voivat pitkittyä ja monimutkaistua vaativiksi erotilanteiksi.
Vanhempien ns. tasapeliriidoissa korostuvat tasavertainen huoltajuuskyky sekä sovittelu ja joustavat ratkaisut. Vaativiin erotilanteisiin kytkeytyy huolto- ja tapaamisriidan lisäksi lasta vaarantavia riskitekijöitä, kompleksisuutta sekä juridisoitunut eroprosessi. Myös viranomaistiedon merkitys korostuu.
Vaativien erotilanteiden tunnuspiirteitä ovat vakava luottamuksen puute toista vanhempaa kohtaan sekä toistuvat viranomaisprosessit. Vakaviin ristiriitoihin voi liittyä vanhempien kommunikaatiovaikeuksia, taloudellisia kysymyksiä, päihdeongelmia, psyykkistä oireilua tai kulttuurisia erityispiirteitä.
Kaikkein vaativimpiin erotilanteisiin voi kytkeytyä lapsen kaltoinkohtelua, erityyppisiä väkivallan muotoja tai väkivallan uhkaa, vainoa, vieraannuttamista, seksuaalirikosepäilyjä tai perhesurman riski.
- Tuomioistuimen päätöksen jälkeisiä täytäntöönpanoriitoja käsitellään vuosittain n. 400.
- Tuomioistuimissa käsiteltävistä asioista kaikkein vaativimpia erotilanteita on karkean arvion mukaan n. 100.
- Olosuhdeselvityksiä tuomioistuimille tehdään vuosittain n. 1200.
- Tuomioistuimiin tulee vireille vuosittain n. 3200 erillistä lapsen huoltoa, asumista ja/tai tapaamisoikeutta koskevaa asiaa.
- Sosiaalitoimen vahvistamia sopimuksia lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta tehdään vuosittain n. 25 000.
- Vanhempien ero koskettaa vuosittain n. 30 000 lasta.
Lapsen kaltoinkohtelu kietoutuu vaativiin erotilanteisiin. Pitkäkestoinen ja jännitteinen tilanne on lapselle kuormittava. Lapsi voi joutua eri tavoin osalliseksi vallankäytön ja kiusaamisen tilanteisiin ja lasta saatetaan käyttää uhkailun, kiusanteon, kiristämisen ja syyllistämisen välineenä.
Pitkittynyt erotilanne itsessään on riski lapsen hyvinvoinnille, mielenterveydelle ja kehitykselle ilman varsinaista väkivaltaa tai sen uhkaakin. Erotilanne on monimutkainen ja kompleksinen ilmiö, joka on haastava myös ammattilaisille. Vaativat erotilanteet edellyttävät ammattilaisilta vahvaa asiantuntemusta ja osaamista.
Pitkittyneissä erotilanteissa lasten ja vanhempien tuen tarve kasvaa. Pahimmillaan lapsi voi elää koko lapsuutensa pitkittyneen erotilanteen keskellä. Erotilanteessa perheellä on usein tarvetta moniammatilliselle osaamiselle ja yksilöllisille palvelukokonaisuuksille.
Perheiden kanssa työskentelyssä on keskeistä tunnistaa lapsen tuen tarpeet sekä riskit ja väkivalta. Lapsella on oikeus saada apua ja suojelua tilanteessa, joka voi pahimmillaan olla riski hänen turvallisuudelleen.
Työkäytäntöjä
Viime vuosina on pilotoitu erilaisia työkäytäntöjä ja toimintamalleja vaativiin erotilanteisiin. Käytäntöjen ja mallien taustalla on psykososiaalisen tuen tarjoaminen, työparityö, systeeminen suhdeperustainen työskentely tai hyvinvointialueen ja järjestön yhteistyömalli. Ominaista kehitellyille työkäytännöille on vahvemman tuen tarjoaminen perheille sekä moniammatillinen ja yhteinen työskentely.
Esimerkkejä toimintamalleista:
- Lapsen hyvä tilanne -neuvonpito
- Haastavat erot -työryhmä
- Heikkinen, Emmi (2021). Moniammatillisuus vaativan eroauttamisen tukena. Teoksessa Vaitomaa, Johanna, Muukkonen, Tiina & Rautio, Susanna (toim.) Vaativan erotyön käsikirjaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Ensi- ja turvakotien liitto.
Julkaisuja
- Opas lapsenhuoltolain mukaisen sosiaalilautakunnan selvityksen laatimiseksiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (2022) (THL).
- Lapsenhuoltolain mukaisen tuomioistuimelle annettavan selvityksen tekemiseen tarvittava kelpoisuus, täydennyskoulutus ja yhteistyörakenteet: Asiantuntijatyöryhmän kannanottoLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (2022) (THL).
- Karhuvaara, Marjatta, Kaitue, Sanna & Ruuhilahti, Susanna (2013). Lähisuhdeväkivallan kartoittaminen ja siihen puuttuminen lastenvalvojan työssäLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. THL.
- Korpilahti, Ulla & co (toim., 2019). Väkivallaton lapsuus: toimenpidesuunnitelma lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä 2020−2025Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. THL.
- Vaitomaa, Johanna, Muukkonen, Tiina & Rautio, Susanna (toim., 2021). Vaativan erotyön käsikirjaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Ensi- ja turvakotien liitto.
- Rautio, Susanna, Vaitomaa, Johanna & Korpipää, Heli (2021). Ensi- ja turvakotien liiton suositukset vaativien ero- ja huoltoriitojen työkäytäntöjen kehittämiseksi. Vaativat ero- ja huoltoriidat eri hallinnonalojen tilastoissa ja työkäytänteissä -selvitysLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Ensi- ja turvakotien liitto.
- Laitinen, Merja, Kinnunen, Jaana & Hannus, Riitta (toim., 2019). Varjosta Valoon. Eron jälkeisen vainon tunnistaminen, katkaisu ja uhrien selviytymisen tukeminenLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Ensi- ja turvakotien liitto.
- Hautanen, Teija (2010). Väkivalta ja huoltoriidatLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Väitöskirja. Tampereen yliopisto.
- Antikainen, Mari (2007). Sosiaalityöntekijän asiantuntijuus lapsen huolto- ja tapaamissopimuspalvelussaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Väitöskirja. Kuopion yliopisto.
- Nikupeteri, Anna & Laitinen, Merja (2022). High-Conflict Separations and Differentiated Professional Responses: From Confrontational Interaction to Post-Separation Violence and StalkingLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä.Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä Journal of Divorce and Remarriage.
- Nurmela, Niina & Kaittila, Anniina (2019). Lapsiperheiden eropalveluiden kehittäminen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässäLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Janus 27 (4), 422–429.
- Sinkkonen, Jari (2018). Lapsen vieraannuttamisella toisesta vanhemmasta on kauaskantoiset seurauksetLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2018;134(5):465-70.
- Vanhemman opas – tietoa ja tukea lapsiperheen eroon (Ensi- ja turvakotien liitto)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Hietanen, Päivi, Keinonen, Vesa & Kettunen, Maarita (toim., 2019). Yhteistyövanhemmuus. Yhteistyövanhemmuuden käsikirjaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Ensi- ja turvakotien liitto.
Kirjallisuutta
Huom. Seuraavat lähteet eivät ole saatavilla sähköisesti.
- Auvinen, Maija (2006). Huoltoriidat tuomioistuimissa: Sosiaalitoimi selvittäjänä, sovittelijana, asiantuntijana. Väitöskirja. Turun yliopisto. Helsinki: Suomalainen lakimiesyhdistys.
- Kääriäinen, Aino, Hämäläinen, Juha & Pölkki, Pirjo (toim., 2012). Challenges of divorce, interventions and children. Eron haasteet, väliintulot ja lapset. Ensi- ja turvakotien liitto.
Muuta
- Vallan ja kontrollin ympyrä havainnollistaa lähisuhdeväkivallan monimuotoisuutta ja sen dynamiikkaa sekä toimii työkaluna vallankäytön hahmottamiseen tai väkivallan muotojen nimeämiseen. Teoksessa Karhuvaara, Marjatta, Kaitue, Sanna & Ruuhilahti, Susanna (2013). Lähisuhdeväkivallan kartoittaminen ja siihen puuttuminen lastenvalvojan työssäLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. THL (s. 17).
- Eron yhteydessä tai sen jälkeen ilmenevän taloudellisen väkivallan eri muotojen tunnistamisen tueksi voi hyödyntää eron jälkeisen taloudellisen vallan ja kontrollin pyörää.
Materiaaleja ammattilaiselle (taloudellinenvakivalta.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Sivuston teksti on tuotettu yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton kanssa.
Verkkosivu liittyy Kansallisen lapsistrategian toimenpiteeseen, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä vaativista erotilanteista ja eron jälkeisestä väkivallasta lapsia kohtaavien ammattilaisten osaamisen ja valmiuksien tehostamiseksi.
Lapsistrategia (lapsenoikeudet.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä