MARAK - moniammatillinen riskinarviointi

MARAK on vakavan parisuhdeväkivallan riskinarvioinnin ja uhrin auttamisen moniammatillinen menetelmä. MARAK kokoaa alueella toimivat uhrin auttamiseksi työskentelevät viranomaiset ja järjestötahot yhteen ja koordinoi uhrille annettavaa tukea. MARAK-työryhmiä on Suomessa kymmenillä eri paikkakunnilla.

MARAK koostuu systemaattisesta väkivallan riskinarvioinnista. Jos riski on kohonnut, moniammatillinen työryhmä auttaa uhria. Työryhmässä laaditaan moniammatillinen suunnitelma, jonka tarkoitus on parantaa uhrin turvallisuutta.

Kenelle MARAK on tarkoitettu?

MARAK on tarkoitettu henkilöille, jotka kokevat parisuhdeväkivaltaa tai elävät sen uhan alla. Parisuhdeväkivalta voi olla fyysistä, henkistä tai seksuaalista. MARAKin avulla voidaan käsitellä myös kunniaväkivaltatapauksia. Väkivallan harjoittaja voi olla nykyinen tai entinen puoliso tai seurustelukumppani.

Mikä on MARAKin tavoite?

Tavoitteena on, että parisuhdeväkivalta ja sen uhka loppuu. Uhri saa apua ammattilaisilta ja viranomaisilta mahdollisimman helposti ja nopeasti.

MARAK-työskentelyn vaiheet

  1. Uhri ilmoittaa ammattilaiselle tai viranomaiselle kokemastaan väkivallasta tai sen uhasta.
  2. Uhri keskustelee tilanteestaan luottamuksellisesti ammattilaisen tai viranomaisen kanssa. Keskustelun aikana täytetään riskinarviointilomake. 
  3. Jos väkivallan korkean riskin uhka täyttyy, tapaus ohjataan uhrin suostumuksella paikallisen MARAK -työryhmän käsiteltäväksi.
  4. Työryhmä laatii uhrille turvasuunnitelman. Uhri saa tukihenkilön prosessin ajaksi.

MARAKin hyödyt

  • Moniammatillinen työ tuo ammattilaiselle uutta näkemystä siitä, miten eri alojen ammattilaiset sekä viranomaiset pystyvät auttamaan väkivallan uhreja. 
  • Työskentely vähentää työmäärää, sillä päällekkäisten töiden tekeminen vähenee ja tiedonvaihto ammattilaisten ja viranomaisten välillä sujuu helpommin. 
  • Työskentelystä saadaan suoraa palautetta siitä, onko väkivallan uhri saanut tarvitsemaansa apua ja riittävästi tukea.
  • Uhri saa apua nopeammin. Moniammatillinen työryhmä suunnittelee, miten hänen turvallisuuttaan voidaan parantaa.

MARAK-lomakkeet

Riskinarviointilomake (MARAK), suostumuslomakkeet sekä henkilökohtainen turvasuunnitelma ovat saatavissa verkkosivuiltamme.
Lomakkeet lähisuhde- ja perheväkivallan kirjaamiseen

MARAK-koulutus

THL koordinoi MARAK-toimintamallia ja sen käyttöönottoa Suomessa. MARAK-toimintamalli on käytössä 38 paikkakunnalla Suomessa. Alle on koottu materiaaleja MARAK-toimintamallin käyttöönoton tueksi.

Ohjeistukset eri alojen ammattilaisille