Ohjeita työntekijälle seksuaaliväkivallan uhrin kohtaamiseen

Seksuaaliväkivaltaa kokeneen kohtaamisessa olennaista on, että työntekijä itse on rauhallinen. Ammattilaisten empaattisuus, selkeä vuorovaikutus sekä asiakkaan kunnioittava kohtaaminen edistävät vuorovaikutuksen onnistumista uhrin kanssa. Seksuaaliväkivallan uhrit kokevat usein häpeää ja syyllisyyttä, joita ammattilaisten ymmärtävä asenne voi vähentää.

Seksuaaliväkivallan uhrille on välttämätöntä saada kokea olevansa turvassa ja tuntea, että häntä autetaan. Seksuaaliväkivaltaa tai häirintää kokeneen on tärkeä saada tietää, että hän tulee kuulluksi ja hänen kokemuksensa uskotaan todeksi. Uhrin toipumisen kannalta tärkeintä on terveydenhuollon ensikontaktin onnistuminen.

Työntekijälle auttamistyöstä voi seurata myötätuntouupumista ja sijaistraumatisoitumista. Työ vaatii erillistä lisäkoulutusta sekä säännöllistä työnohjausta.

Työntekijää sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus, kun tilanteessa ei ole alaikäisiä lapsia. Mikäli tulee ilmi alaikäiseen kohdistuva seksuaaliväkivallan teko tai sen epäily, on työntekijällä aina ilmoitusvelvollisuus.

Lastensuojeluilmoitus ja sen tekeminen (Lastensuojelun käsikirja)

Työkaluja seksuaaliväkivaltaa kokeneen hoitoon