Ilmastonmuutos ja tapaturmat

Ilmastonmuutos ja sään ääri-ilmiöt voivat vaikuttaa tapaturmien esiintymiseen.

Tapaturmalla tarkoitetaan odottamatonta tapahtumaa, jonka seurauksena ihminen loukkaantuu tai menehtyy. Tapaturman tunnusmerkkinä ovat eriasteiset ruumiilliset vammat.

Talvisäiden muutokset lisäävät liukastumisia

Talvisin nollan asteen molemmin puolin vaihtelevan lämpötilan on arvioitu lisääntyvän Suomessa ilmastonmuutoksen seurauksena. Tämä lisää liukkaita kelejä ja niistä johtuvia liukastumistapaturmia.

Jo nykyisin joka talvi kymmenet tuhannet suomalaiset hakeutuvat liukastumistapaturmien vuosi lääkärihoitoon. Yleisiä liukastumisen seurauksia ovat erilaiset murtumat. Erityisesti rannemurtumat ovat yhteydessä liukastumistapaturmiin. Lievempiä liukastumisista saatavia vaurioita ovat mustelmat ja venähdykset.

Talviliukastumisia tapahtuu kaikenikäisille, mutta vammojen vakavuus lisääntyy iän myötä. Taloudellisesti suurinta haittaa aiheuttavat työikäisten tapaturmat, joista koituu sairauspoissaoloja. Liukastumistapaturmat voivat myös ajoittain ruuhkauttaa terveydenhuollon päivystysyksiköitä.

Vesistöjen läheisyydessä vietetty aika lisääntyy ja liikennesääolosuhteet vaikeutuvat

Ilmastonmuutoksella voi myös olla yhteys muiden tapaturmien lisääntymiseen.

Lämmin ja helteinen sää saa ihmiset viettämään enemmän aikaa vedessä ja veden äärellä, mikä voi lisätä hukkumistapaturmien määrää. Lisäksi lämpötilojen nousu tekee talvisin jäätilanteesta arvaamattomamman.

Liikenneturvallisuus voi heikentyä matalien ja korkeiden lämpötilojen, rankkasateiden ja lumimyrskyjen sekä voimakkaan tuulen takia. Nämä ilmiöt vaikeuttavat teiden kunnossapitoa ja liukkauden torjuntaa, mikä aiheuttaa haasteita liikenteen turvallisuudelle. Poikkeukselliset haastavat keliolosuhteet lisäävät autoilijoiden riskiä joutua onnettomuuteen.

Tapaturmien ehkäisemiseksi tehdään työtä

THL koordinoi sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman Turvallisesti kaiken ikää -ohjelman toimeenpanoa. Ohjelmassa on asetettu toimenpiteitä kaatumisten ja putoamisten, myrkytysten, tieliikenneonnettomuuksien, hukkumisten ja vesiliikenneonnettomuuksien sekä palovammojen ehkäisemiseksi eri ikävaiheissa.
Turvallisesti kaiken ikää: koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelma 2021–2030 (julkari.fi)

Muualla palvelussa

Tapaturmien ehkäisy
Lue lisää tapaturmien ehkäisytyöstä.

Muualla verkossa

Katso ohjeita tapaturmien ehkäisyyn ja vammojen hoitoon:

Kotitapaturma.fi

Pysy pystyssä -kampanja

Ensiapuohjeet (Punainen Risti)