Uutiset
-
Tuoreen selvityksen mukaan rahoitus on suurin haaste jätevesien seurantajärjestelmien käyttöönotossa. Yli 70 prosentilla kyselyyn vastanneista Euroopan maista ei ole tällä hetkellä oikeudellista kehystä tai sääntelyä kansallisille jäteveden seurantajärjestelmille.
-
Keuhkoterveysjärjestö Filha, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö järjestävät XXXVI Valtakunnalliset Tartuntatautipäivät 5.–6. marraskuuta Scandic Marina Congress Centerissä Helsingissä. Koulutusta voi seurata myös etänä videostriimin välityksellä.
-
THL on mukana uudessa EU-WISH -hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa ja kehittää jätevesiseurannan käytön mahdollisuuksia ja yhteistyötä kansanterveyden seurannassa.
-
Yleisten uimarantojen vesissä on Suomessa turvallista uida, selviää Euroopan ympäristökeskuksen juuri julkaistusta uimavesiraportista. Suurin osa Suomen uimavesistä, noin 94 prosenttia, on luokiteltu laadultaan erinomaiseksi tai hyväksi. Tämä on yhden prosenttiyksikön vähemmän kuin edellisenä seurantakautena.
-
Jätevesitutkimuksen menetelmät ovat kehittyneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusmenetelmä mahdollistaa SARS-CoV-2-koronaviruksen muunnosten havaitsemisen ja niiden suhteellisten osuuksien määrittämisen jätevedessä.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos siirtyy 15.4.2024 alkaen hengitystievirusten jätevesiseurannassa kesäseurantaan, jolloin näytteitä otetaan harvemmin kuin muina vuodenaikoina.
-
Jätevesiseuranta on tehokas työkalu infektiotautien esiintyvyyden seuraamiseen yhdyskunnissa. WastPan-hanke tähtäsi jätevesiseurannan avulla pandemiavalmiuden parantamiseen. Jätevesi voi sisältää useita taudinaiheuttajamikrobeja ja tarjoaa näin mahdollisuuden tarttuvien tautien esiintyvyyden seuraamiseen.
-
Epoksihartsilla pinnoitetuista käyttövesiputkista liukeni putkiremontin jälkeen haitallista bisfenoli A -kemikaalia (BPA) taloyhtiöiden lämpimään käyttöveteen. Taloyhtiöiden kylmään talousveteen kemikaalia ei sen sijaan liuennut, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.
-
Talven runsas lumimäärä sulaa tällä hetkellä poikkeuksellisen nopeasti. Tämä aiheuttaa riskin pinta- ja pohjavesien likaantumiselle. Raakaveden laatua tulee nyt tarkkailla huolellisesti.
-
Talousveden tuotannossa tehtävät prosessimuutokset, kuten desinfiointi- ja suodatustavan muutos, vaikuttivat vain vähän verkostoveden kemialliseen laatuun. Tulos saatiin THL:n toteuttamassa tutkimushankkeessa.
-
Tampereen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyönä on käynnistynyt MiWaGen -hanke, jonka tarkoituksena on tuottaa kustannustehokas menetelmä infektioepidemiologisen terveystiedon tuottamiselle ja väestön terveystutkimukselle. Jätevesiseurannan avulla on mahdollista seurata tautien tunnusmerkkejä kattavasti ja tunnistaa sairauksia väestötasolla.
-
Talousveden laatu on Suomessa yleisesti ottaen hyvä, selviää THL:n tuoreesta tutkimuksesta. Siinä talousvesistä löydettiin vähäisiä määriä esimerkiksi legionellasuvun bakteerien perimäainesta, mutta ei juurikaan taudinaiheuttajabakteereita. Bakteerien perimäaines ei yksin aiheuta vaaraa.
Näytetään 1 - 12 / 12