Tiedotteet ja uutiset
-
THL:n sekä viiden muun eurooppalaisen kansanterveyslaitoksen johtajat ovat julkaisseet avoimen kirjeen Maailman terveysjärjestön WHO:n puolesta arvostetussa Lancet-tiedelehdessä.
-
THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan lintuinfluenssarokote antaa suojaa tällä hetkellä kiertävien lintuinfluenssavirusten aiheuttamaa tautia vastaan. Suomessa lintuinfluenssarokotuksia on tarjottu taudin kohonneessa riskissä oleville ammattiryhmille, kuten turkiseläinten ja siipikarjan parissa työskenteleville, kesästä 2024 lähtien.
-
Lasten ja nuorten hyvinvoinnissa ja terveydessä on eroja riippuen asuinalueesta sekä vanhempien koulutus- ja tulotasosta. Esimerkiksi lasten ja nuorten ylipaino on yleisempää maaseudulla kuin kaupungeissa sekä perheistä niissä, joissa vanhempien koulutus- tai tulotaso on matala. THL on julkaissut tuoreet suositukset lasten ja nuorten hyvinvoinnin, terveyden ja terveyden tasa-arvon edistämiseksi.
-
Hallituksen esitys makeisten ja suklaan arvonlisäverokannan nostamiseksi on oikeansuuntainen, mutta liian suppea, arvioi THL lausunnossaan. THL kannattaa laaja-alaista terveysperusteista verotusta ja sen valmistelun aloittamista.
-
Suomessa on arviolta noin 10 000 tyttöä ja naista, jotka ovat kokeneet sukuelinten silpomisen (FGM). Terveydenhoitajat ovat keskeisessä roolissa silpomiseen puuttumisessa, mutta aiheen puheeksiotto koetaan vaikeaksi.
-
Vuonna 2024 turvakodeissa asioi ennätysmäärä asiakkaita. Turvakodeissa asui yhteensä 5 759 asiakasta, mikä on noin neljäsataa enemmän kuin vuonna 2023. Tiedot käyvät ilmi THL:n vuoden 2024 ennakkotiedoista.
-
Syyt toimeentulotuen saamiseen vaihtelevat merkittävästi sekä yksittäisten ihmisten välillä että hyvinvointialueittain, selviää THL:n tuoreesta raportista. Tämä moninaisuus on huomioitava, jotta tukea voidaan uudistaa kestävästi.
-
Suomeen perustetaan sekä kansallisessa että kansainvälisessä mittakaavassa ainutlaatuinen tietopankki, johon kootaan tietoja jopa 200 000 lähivuosina syntyvästä lapsesta ja heidän perheistään. Tietoja hyödynnetään väestön hyvinvoinnin tukemiseen tähtäävissä tutkimuksissa tulevina vuosikymmeninä.
-
Tänä vuonna 28 hanketta on saanut terveyden edistämisen määrärahaa. Määrärahaa saaneilla hankkeilla tuetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaa kunnissa sekä toimintaa, jota kunnat, hyvinvointialueet ja järjestöt toteuttavat yhdessä.
-
Kriisinkestävä yhteiskunta rakentuu hyvinvoivista, sopeutumiskykyisistä ja toisiaan tukevista ihmisistä sekä järjestelmistä, jotka vahvistavat väestön terveyttä ja hyvinvointia. THL:n tuoreen raportin mukaan suurin osa suomalaisista kokee elämänsä turvalliseksi ja luottaa yhteiskunnan toimijoihin ja läheisiinsä, mutta luottamus esimerkiksi poliittiseen päätöksentekoon ja terveydenhuoltojärjestelmään on viime vuosina heikentynyt. Myös turvattomuuden kokemus on yleistynyt, erityisesti ikääntyneillä.
-
Suomessa asuvista naisista 19 prosenttia ja miehistä 15 prosenttia kulkee työ- tai opiskelumatkansa aktiivisesti ympäri vuoden, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamasta Terve Suomi -tutkimuksesta. Aktiivisella kulkemisella tarkoitetaan kävelyä tai pyöräilyä koko matkan tai yli kilometrin kävelyä tai pyöräilyä yhdistettynä julkisilla kulkuneuvoilla matkustamiseen.
-
Valtaosa THL:n kyselytutkimukseen vastanneista esikouluikäisten lasten vanhemmista on tyytyväisiä elämäänsä. Kuormitusta esiintyy kuitenkin erityisesti yhden vanhemman perheissä. Lisäksi perheiden kokonaisvaltainen hyvinvointi kaipaa lisää huomiota.
-
THL ohjaa hyvinvointialueita jatkamaan raskaana olevien hinkuyskärokotuksia huhtikuun 2025 loppuun saakka. Tavoitteena on estää vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia. Rokote on turvallista ottaa raskaana ollessa ja se suojaa syntyvää lasta tehokkaasti hinkuyskältä.
-
Kiinassa kiertävä metapneumovirus on tunnettu flunssavirus, joka aiheuttaa hengitystieoireita, kuten kurkkukipua, nuhaa ja yskää. Suomessa sekä muualla Euroopassa tapausmäärät ovat edellisvuosien tasolla.
-
Kotihoidon esihenkilöt kokevat toiminnan suunnittelun osin haastavaksi, ja rekrytointi vie aikaa esimerkiksi toiminnan ja osaamisen kehittämiseltä. Kotihoito ei voi nykymuodossaan kannatella tulevaisuuden kasvavia asiakasmääriä, joten suunnittelun ja johtamisen rakenteita on uudistettava.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvitti tupakointiin ja alkoholin käyttöön liittyvien sairauksien kehitystä erilaisissa skenaarioissa. Niiden mukaan tupakoinnin ja alkoholin käytön väheneminen voi merkittävästi parantaa suomalaisten terveyttä.
-
Suomessa puutiaisaivotulehdusta esiintyy erityisesti rannikkoalueilla ja saaristossa. Kansallisen rokotusohjelmaan kuuluva puutiaisaivotulehdusrokotus annetaan ilmaiseksi henkilölle, joka asuu tai oleskelee pitkäaikaisesti alueella, jolla puutiaisaivotulehduksen riski on korkea. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) määrittelee nämä riskialueet, joilla rokotusta tarjotaan. THL on tammikuun alussa määritellyt uusia riskialueita Espoossa, Kirkkonummella, Uudessakaupungissa ja Hailuodossa.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan tuhkarokkoon sairastunut henkilö on matkustanut Tallinnasta Helsinkiin Eckerö Linen M/s Finlandia -laivalla tiistaina 7. tammikuuta klo 18:30–21.
Näytetään 1 - 18 / 18
THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16.
Puh. 029 524 6161
Sähköposti: info(at)thl.fi