Huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkaat 2023
Aiempaa harvemmalla huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkaalla on hepatiitti C
Vuonna 2023 hepatiitti C oli viimeisen vuoden aikana testattu 54 prosentilla huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkaista. Testatuista 26 prosenttia oli saanut positiivisen testituloksen. Viidessä vuodessa viimeisen vuoden aikana hepatiitti C -testissä käyneiden osuus on kasvanut 10 prosenttiyksikköä ja positiivisen testituloksen saaneiden osuus on puolittunut.
Pistovälineiden yhteiskäyttö on merkittävin hepatiitti C:n tartuntatapa. Asiakkaista suurin osa (60 %) oli käyttänyt viimeisen vuoden aikana jotakin päihdettä pistämällä. Näistä asiakkaista 35 prosenttia oli käyttänyt ruiskuja ja neuloja tai muita pistovälineitä yhteisesti.
Myönteisen kehityksen taustalla lienee useita tekijöitä, kuten Suomen C-hepatiittistrategia 2017– 2019, vuonna 2019 annettu C-hepatiitin hoitopolkusuositus, hoitojen yksinkertaistuminen, hoidettavien määrän kasvaminen, hoidon yhdistäminen päihdepalveluihin, korvaushoitopotilaiden määrän kasvaminen ja hepatiittihoitojen toteuttaminen terveysneuvontapisteissä.
Huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkaiden yleisimmät ongelmia aiheuttavat päihteet olivat opioidit (80 %), rauhoittavat lääkkeet (58 %), stimulantit (53 %) ja kannabis (44 %). Yli puolet asiakkaista (55 %) raportoi monipäihdekäytöstä. Heistä 18 prosentilla ongelmallisimman päihteen nimeäminen oli vaikeaa.
Tilastoraportti pohjautuu huumehoitoa ja -kuntoutusta antavien yksiköiden vapaaehtoiseen erillistiedonkeruuseen, jossa asiakkaiden tiedot kerätään anonyymisti. Vuonna 2023 tiedonkeruuseen osallistui 37 huumehoidon ja -kuntoutuksen yksikköä ja tietoja toimitettiin 1 022 asiakkaasta. Aineisto ei kerro kattavasti kaikista Suomessa annettavan huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkaista eikä kaikesta huumehoidosta ja -kuntoutuksesta, mutta kuvaa suuntaa antavasti asiakkaiden taustoja, päihteiden käyttöä sekä annettua hoitoa ja kuntoutusta.
Taustatietoja
- Laatuseloste
- Aineistokuvaus (Aineistokatalogi)
- Ohjeet tietojen toimittamiseen
- Edellinen tilasto (2022)
Tilastokuvaus
THL kerää vuosittain tietoja huumeiden käytön vuoksi päihdehoitoon ja -kuntoutukseen hakeutuneista asiakkaista erillisellä tiedonkeruulla. Tavoitteena on saada ajantasaista ja luotettavaa tietoa huumehaitoista ja huumehoidosta.
Tieto pohjautuu yksittäisiin asiakkaisiin, mutta tiedonkeruu on valtakunnallisella tasolla anonyymi, eikä tiedoista ole mahdollista tunnistaa henkilöitä.
Tiedonkeruu kattaa alle kymmenyksen annetusta huumehoidosta ja -kuntoutuksesta.
Tilasto julkaistaan kerran vuodessa, jolloin ilmestyvät edellisen vuoden tiedot.
Lähde
Huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkaat 2023
Klienter inom narkotikavård och -rehabilitering 2023
Clients for drug treatment and rehabilitation 2023
Tilastoraportti 43/2024, 18.9.2023. THL.
Lisätietoja
Leena Kovanen
puh. 029 524 7235
sähköposti: [email protected]
European Union Drugs Agency (EUDA)
Euroopan unionin huumevirasto
Statistical bulletin
Euroopan huumehoitotilastot kootusti
European Drug Report
Euroopan huumeraportti (myös suomeksi)
Country Drug Reports
Maakohtaisia huumeraportteja
Treatment demand indicator
Taustaa huumehoidon tiedonkeruulle
Päihdelinkki
A-klinikkasäätiön tietoja päihteistä ja riippuvuuksista