Huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkaat 2022
Huumehoidon asiakkaista vain viidesosa on työelämässä tai koulutuksen piirissä
Huumehoidon asiakkailla opioidit olivat yleisimmin mainittu ongelmia aiheuttanut päihde. Asiakkaista 46 prosentilla oli ollut edellisen kuukauden aikana opioidien ongelmakäyttöä. Yhteensä 79 prosenttia oli käyttänyt opioideja edellisen kuukauden aikana tai oli opioidiriippuvuuden vieroitus- tai korvaushoidossa. Opioidien jälkeen yleisimmin ongelmia aiheuttaneet huumeet olivat rauhoittavat lääkkeet (55 %), stimulantit (50 %), sekä kannabis (47 %). Huumehoidon asiakkaista 32 prosenttia kertoi myös alkoholin ongelmakäytöstä.
Asiakkaista 82 prosenttia raportoi vähintään kahden päihteen ongelmakäytöstä. Huumeiden samanaikaisesta monipäihdekäytöstä raportoi 52 prosenttia asiakkaista ja näistä 18 prosenttia kertoi, että ongelmallisimman päihteen nimeäminen on vaikeaa.
Huumehoidon asiakkaista yhdeksän prosenttia oli asunnottomia. Yksin asuvia asiakkaista oli 73 prosenttia ja ainoastaan peruskoulun oli suorittanut loppuun hieman yli puolet (53 %) asiakkaista. Työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oli 79 prosenttia asiakkaista.
Opioidikorvaushoidon piirissä olevien asiakkaiden osuus kasvoi edelleen ollen 56 prosenttia kaikista aineiston asiakkaista. Korvaushoidon piirissä oli 71 prosenttia kaikista aineiston opioidikäyttäjistä.
Tilastoraportti pohjautuu huumehoitoa antavien yksiköiden vapaaehtoiseen raportointiin, jossa asiakkaiden tiedot kerätään anonyymisti. Vuonna 2022 raportointiin osallistui 40 huumehoidon yksikköä ja tietoja toimitettiin 1 079 asiakkaasta. Aineisto ei kata kaikkea Suomessa annettavaa huumehoitoa eikä kaikkia huumeita käyttäviä ihmisiä.
Taustatietoja
- Laatuseloste
- Aineistokuvaus (Aineistokatalogi)
- Ohjeet tietojen toimittamiseen
- Edellinen tilasto (2021)
Tilastokuvaus
THL kerää vuosittain tietoja huumeiden käytön vuoksi päihdehoitoon ja -kuntoutukseen hakeutuneista asiakkaista erillisellä tiedonkeruulla. Tavoitteena on saada ajantasaista ja luotettavaa tietoa huumehaitoista ja huumehoidosta.
Tieto pohjautuu yksittäisiin asiakkaisiin, mutta tiedonkeruu on valtakunnallisella tasolla anonyymi, eikä tiedoista ole mahdollista tunnistaa henkilöitä.
Tiedonkeruu kattaa arviolta kymmenyksen annetusta huumehoidosta.
Tilasto julkaistaan kerran vuodessa, jolloin ilmestyvät edellisen vuoden tiedot.
Lähde
Huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkaat 2022
Klienter inom narkotikavård och -rehabilitering 2022
Clients for drug treatment and rehabilitation 2022
Tilastoraportti 72/2023, 20.12.2023. THL.
Lisätietoja
Leena Kovanen
puh. 029 524 7235
sähköposti: [email protected]
European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)
Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus
Statistical bulletin
Euroopan huumehoitotilastot kootusti
European Drug Report
Euroopan huumeraportti (myös suomeksi)
Country Drug Reports
Maakohtaisia huumeraportteja
Treatment demand indicator
Taustaa huumehoidon tiedonkeruulle
Päihdelinkki
A-klinikkasäätiön tietoja päihteistä ja riippuvuuksista