Arbetsavtal om personlig assistans

Ett arbetsavtal kan ingås muntligt, skriftligt eller i elektronisk form. Det är ändå skäl att ingå ett skriftligt arbetsavtal på ett sådant sätt att bägge parterna får var sitt undertecknade exemplar.

I lagstiftningen finns det många bestämmelser om frågor som anknyter till anställningsförhållanden. Ibland är det informativt att också ta med sådant i arbetsavtalet som man inte kan avtala om på annat sätt. I synnerhet frågor som berör avtalsfrihet är det skäl att noggrant anteckna i arbetsavtalet.

På anställningsförhållanden för medlemmar som hör till arbetsgivarförbundet Heta (Förbundet för personliga assistenters arbetsgivare i Finland) tillämpas det nationella kollektivavtalet för personliga assistenter. 

I ett arbetsavtal antecknas

Arbetsgivarens och arbetstagarens namn 

Enligt nuvarande system är arbetsgivaren alltid personen med funktionsnedsättning själv.  Om personen som får assistans är minderårig, är arbetsgivaren hens lagliga företrädare dvs. vårdnadshavare eller intressebevakare.

Arbetsgivarens och arbetstagarens kontaktuppgifter

Arbetsplatsens läge 

Som arbetsplatsens läge antecknas platsen där arbetstagaren huvudsakligt arbetar. Om arbetet utförs i arbetsgivarens hem och utanför hemmet räcker det i allmänhet att man uppger arbetsgivarens adress. Om arbetet utförs exempelvis endast på arbetsgivarens arbetsplats är det bra att nämna adressen för denna i avtalet. I arbetsavtalet är det också bra att nämna om huruvida arbetet förutsätter långa restider. 

Beskrivning av arbetet 

I arbetsavtalet kan man räkna upp arbetsuppgifterna utförligt och detaljerat, men förutom en sådan förteckning är det också bra att anteckna en öppen mening, som "övriga motsvarande uppgifter som arbetsgivaren fastställer". Om det i arbetsavtalet endast antecknas en allmän översikt av arbetsuppgifterna, kan det finnas risk för att det inte råder enighet mellan parterna om innehållet i arbetet. 

Tidpunkten då arbetet inleds och längden på anställningsförhållandet 

Om inget annat avtalas, gäller anställningsförhållandet tills vidare. Om man vill att anställningsförhållandet gäller för en viss tid, ska detta särskilt nämnas i avtalet och angiven längd på anställningsförhållandet uppges. 

Ett arbetsavtal för viss tid kan endast ingås av grundad anledning. Det faktum att välfärdsområdet alltid fattar s.k. assistentbeslut en gång per kalenderår, utgör inte någon grund. Ingående av arbetsavtal för viss tid förutsätter ändå inte en grundad anledning, om den som anställs är en person som enligt uppgift från arbets- och näringsbyrån har varit arbetslös arbetssökande utan avbrott under de senaste 12 månaderna. Ett arbetsavtal som gäller för en viss tid upphör utan uppsägning då den utsatta tiden går ut. Ett arbetsavtal som gäller för en viss tid kan inte sägas upp förrän den utsatta tiden går ut och en arbetstagare som är anställd på viss tid kan heller inte permitteras. 

Eventuell prövotid 

I arbetsavtalet är det alltid skäl att anteckna prövotiden. Prövotiden kan vara högst sex månader.

Lön

I arbetsavtalet antecknas även beloppet på lönen, grunderna för löneberäkningen, lönebetalningsperioden och avlöningsdagen.

Tystnadsplikt 

På grund av att bestämmelserna om tystnadsplikt inte är fullständiga i ett anställningsförhållande, är det klokt att i arbetsavtalet avtala om tystnadsplikt som binder bägge parterna. Närmast gäller tystnadsplikten privata angelägenheter som gäller både arbetsgivaren och arbetstagaren.

Villkor om uppsägningstid 

För arbetsavtal som gäller tills vidare kan det finnas villkor om uppsägningstiden. Om inga villkor finns följer man de allmänna uppsägningstiderna som finns i arbetsavtalslagen.

Arbetstid 

I arbetsavtalet ska man uppge arbetstiden så noggrant som möjligt. Om man på arbetsgivarens initiativ har kommit överens om varierande arbetstid, ska arbetsgivaren också ge redogörelse för i vilka situationer och i vilken omfattning det för arbetsgivaren uppstår behov av arbetskraft. Bestämmelser om villkor som gäller såväl mer- och övertidsarbete som semester och sjukledighet nämns i lagstiftningen så man behöver inte nämna dessa separat.
Tilläggsinformation om varierande arbetstid

Eventuellt kollektivavtal

Om arbetsgivaren hör till arbetsgivarförbundet Heta (Förbundet för personliga assistenters arbetsgivare i Finland), bör det antecknas i arbetsavtalet att i anställningsförhållandet iakttas det riksomfattande kollektivavtalet gällande personliga assistenter.