Barns sömn i 2-6 års ålder

Flickan i pappas famn.

Barn i lekåldern sover oftast 10–13 timmar per dygn. Nattsömnens andel av detta är ungefär 10 timmar. Mängden djup sömn ökar fortfarande en aning, men några stora strukturella förändringar i sömnen händer inte längre.

I den här åldern stabiliserar sig så småningom längden på barnets nattsömn och dagssömnen faller bort. Nattningskamper kan sätta föräldrarnas tålamod på prov. Trevliga, gemensamma kvällsrutiner och på förhand överenskomna spelregler hjälper till att lösa situationen.

Tvååringen sover ofta en gång på dagen. Dagssömnen faller ofta bort i 3–5 årsåldern, men en del barn behöver sova på dagen längre än så. Om barnet är piggt ända tills den normala läggningstiden har det sovit tillräckligt på dagen.

Barn i lekåldern fortsätter lära sig konsten att sova

Att kunna somna själv gör att de nattliga uppvaknandena blir färre, så den färdigheten är värdefull för barnet. Många tvååringar kan redan somna själva, en del övar fortfarande på det. Det lönar sig att ta ett steg i taget då man övar, och det är bra att ge beröm då barnet lyckas. Är det fråga om ett äldre barn kan man belöna en lyckad kväll med till exempel ett klistermärke.

De regelbundna, gemensamma kvällrutinerna är det bra att hålla fast vid, eftersom de stöder barnet i att lära sig att somna själv. Kvällsrutinerna hjälper barnet att varva ner och förbereda sig för natten samt stärker barnets och förälderns relation.

Hjälp i nattningskampen

Ett barn i lekåldern kan testa sina föräldrars uthållighet genom att smita från sängen eller dra ut på läggningen. Då är det bra att kontrollera att barnets sömnrytm är som den ska och att dagssömnens mängd är lämplig. Om morgnarna ska man hålla fast vid en regelbunden tid då man vaknar. Ta också i beaktan den dagliga skärmtiden.

Reservera tillräckligt med tid för att varva ner på kvällen. Led barnet mot lugnare lekar i god tid, smart- och tv-apparater ska stängas av senast en timme innan läggdags. Också en regelbunden kvällsrutin hjälper till att varva ner. Ibland kan utdragna kvällar kräva att man sätter gränser:

  • Kom på förhand överens om antalet kvällssagor och toalettbesök, och hur många gånger föräldern kommer och tittar till barnet.
  • För lugnt men bestämt tillbaka rymlingen till sängen.
  • Var tålmodig och konsekvent. Be vid behov om hjälp av den andra föräldern.
  • Undvik bestraffningar, belöna istället barnet när det lyckas.
  • Kom på förhand överens om barnet får komma till förälderns säng på natten.
  • Om det finns rädslor i anknytning till sovandet, behöver barnet föräldern för att känna sig tryggt. Det lönar sig att diskutera rädslorna med barnet på dagen.

Mer information

Mindfulnessövning för barn och vuxna (Neuvokas perhe, Finlands Hjärtförbund) 

Lapsi pelkää (Mannerheims Barnskyddsförbund) (på finska)

Lapsella on vaikeuksia nukahtaa (Mannerheims Barnskyddsförbund) (på finska)

Väritä oma unipuu (Neuvokas perhe, Finlands Hjärtbörbund) (på finska) (pdf 24 kb) 

Uni-tehtäväsivu lapsille ja perheille (Neuvokas perhe, Finlands Hjärtförbund) (på finska)

Opetellaan rauhoittumistaitoja Pikku Kakkosen Nallen kanssa (Neuvokas perhe, Finlands Hjärtförbund och YLE) (på finska)