Babyns sömn i 0-6 månaders ålder

Babyn sover.

Ett litet spädbarns sömnbehov är ungefär 14–16 timmar per dygn. Sömnbehovet minskar snabbt redan under de första levnadsmånaderna och babyn börjar tillbringa mera tid vaken. Skillnaderna i enskilda barns sömnbehov kan ändå vara stora.

En nyfödd sover mycket oberoende av vilket tid på dygnet det är. Babyn lär sig konsten att sova genom att öva tillsammans med föräldrarna, och med små val kan föräldrarna försiktigt leda babyn mot familjens gemensamma dagsrytm och goda sovvanor.

Barns dags- och nattsömn sammanräknat i tre månaders ålder är i genomsnitt 14 timmar per dygn. Sömnens totala mängd minskar genom barndomen. Femåringen sover igenomsnitt lite över 10 timmar per dygn, och 10–11 åringen lite under 10 timmar per dygn. Speciellt under de första levnadsåren kan ändå skillnaderna mellan barns totala sömntid vara stora. Skillnaderna jämnar ut sig i takt med att barnen blir äldre.

Även om babyn sover mycket vaknar den också upp lätt. Det beror på att sömnen i småbarnsåldern har en speciell uppbyggnad och på att dygnsrytmen är omogen.

Tips för att hitta babyns sömnrytm

Även om utvecklingen av sömnrytmen kräver att hjärnan mognar, kan man redan tidigt finkänsligt stöda babyn i att hitta den rätta rytmen.

  • Erbjud babyn rikligt med ömhet och en lämplig mängd sysselsättning om dagarna.
  • Minska på aktiviteterna mot kvällen och varva ner innan läggdags.
  • Skapa regelbundna och trevliga kvällsrutiner som också innehåller närhet och samvaro. Till kvällssysslorna kan höra till exempel bad, blöjbyte och kvällsmatning samt en lugn ramsa eller sång.
  • Sköt matningen och blöjbytet på natten i dunkel belysning: småprata inte med babyn i onödan, så inte babyn piggnar till.
  • Se till att det är ljust på dagen och att sovrummet är mörkt på natten.
  • Undvik att försöka få babyn att somna – ge babyn en möjlighet att lära sig att somna själv.
  • Istället för att automatiskt ge mat på natten, se om barnet lugnar ner sig till exempel av smekningar.
  • Se till att babyn känner sig trygg. Reagera på gråt på samma sätt både på dagen och på natten.

Rytmen utvecklas i individuell takt

En del av barnen hittar enkelt rätt slags rytm redan tidigt. För många barn börjar rytmen bli regelbunden i tre månaders ålder, då också den längsta sömnperioden ofta börjar äga rum om natten. För andra barn kan det ta längre att skilja på dag och natt, och de hittar rytmen först närmare ett halvt års ålder. Att stöda barnet för att hitta den rätta rytmen är speciellt viktigt när det gäller de barnen, som inte verkar hitta rytmen naturligt.

Mer information

Information om barns sömn (Finlands Hjärtförbund) 

Lapsen uni (Mannerheims Barnskyddsförbund) (på finska)

Vauvan uni (Förbundet för mödra- och skyddshem) (på finska)

Vauva itkee (Förbundet för mödra- och skyddshem) (på finska)

Uni ja vuorokausirytmi (Helsingfors stad) (på finska)

Lapsen kehittyvät aivot tarvitsevat paljon unta (Hjärnstiftelsen) (på finska)

Itkuinen vauva ja koliikki – opas vanhemmille (Befolkningsförbundet) (på finska) (pdf 2,2 Mb)